Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Črtá sa HROZIVÝ SCENÁR pre Európu: Putin sa chystá napadnúť východnú hranicu NATO, v ohrození bude aj SLOVENSKO!

V prípade ak Putin vyhrá na Ukrajine, dostane sa do bezprostrednej blízkosti východnej hranice NATO. Západ to berie ako vojenskú hrozbu Zobraziť galériu (2)
V prípade ak Putin vyhrá na Ukrajine, dostane sa do bezprostrednej blízkosti východnej hranice NATO. Západ to berie ako vojenskú hrozbu (Zdroj: SITA/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo, X/Institute for the Study of War)

WASHINGTON – Vojna na Ukrajine nie je len o suverenite a boji za vlasť. V prípade, ak by Rusko dokázalo v tomto konflikte zvíťaziť, pre Európu by sa črtal hrozivý scenár. Ďalším na rade by mali byť všetky krajiny východnej hranice NATO, teda aj Slovenská republika. Ukrajine chýbajú zbrane a munícia, preto je viac ako dôležitá podpora z USA. S dodávkami pomoci z Washingtonu je však problém.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 783 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

USA môžu nasledovným rozhodnutím ovplyvniť budúci vývoj na európskom kontinente. Prezident Joe Biden už nejaký čas nalieha na kongres vo Washingtone, aby prijal vyslanie balíka pomoci pre Ukrajinu. Tento proces však blokujú republikáni. Navyše, zo strany USA to môžu byť na najbližšie roky posledné pokusy o vyjadrenie pomoci pre Ukrajinu. Po prezidentských voľbách, kde má reálnu šancu na víťazstvo republikánsky kandidát Donald Trump, by bola pomoc pre Ukrajinu zo strany USA ešte mizivejšia. 

Dve možnosti pre USA 

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone, je preto schválenie pomoci pre Ukrajinu doslova kľúčové. V prípade odmietnutia nebude mať Ukrajina dostatok vojenskej sily na obranu pred ruským agresorom. "Spojené štáty majú len dve možnosti. Buď rýchlo obnovia vojenskú pomoc pre Ukrajinu, alebo Rusom umožnia v tejto vojne zvíťaziť a obsadiť pohraničné územie NATO od Poľska až po Čierne more," uviedli analytici ISW.  

Črtá sa HROZIVÝ SCENÁR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Tasos Katopodis/Pool via AP)

V takomto prípade by USA nemalo na výber a muselo by sa postarať o ochranu a väčšie zabezpečenie východnej hranice NATO. Analýza ISW zdôrazňuje, že náklady pre USA by boli v takomto prípade oveľa väčšie ako schválenie terajšej pomoci pre Ukrajinu. "Rusko, ktoré bude plánovať inváziu do pobaltských štátov alebo Poľska sa zrejme stretne s odporom Ukrajiny. Tá vstúpi do vojny v mene NATO, bez ohľadu na jej členstvo," uviedli autori štúdie.  

Východná hranica NATO

Keď sa Rusi zmocnia všetkých štátnych orgánov, ukrajinský ľud povstane. S tým, bude mať Moskva ešte veľké problémy. Rusi doplnia svoju vojenskú silu o milióny Ukrajincov spoločne, čím sa výrazne posilnia. NATO bude musieť čeliť veľkej ruskej vojenskej sile na celej východnej hranici. Boje budú prebiehať od Arktídy na severe, po čierne more na juhu. Zraniteľné nebudú len pobaltské štáty a Poľsko, ale aj Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. 

"V prípade tohto scenáru by muselo NATO posilniť hranice v južnej a strednej Európe, čo by znamenalo, že obrana pobaltských štátov sa neposilní. Navyše psychická prevaha by bola na strane ruskej armády, ktorú by hnalo dopredu víťazstvo nad Ukrajinou," píše sa ďalej v štúdií. Rusi sa budú pokúšať obsadiť Suvalskú šiju (guberniu). V minulosti to bola najvyspelejšia oblasť Litvy. Nachádzala sa na krajnom západe európskej časti Ruska. Prechádzala aj súčasným Poľskom a Bieloruskom. 

Bleskový útok Ruska 

V prípade prerušenia dodávok cez tento úsek, by Rusi zabránili NATO v zásobovaní a podpore pobaltských štátov. Predpokladá sa bleskový útok, aby sa NATO nestihlo zmobilizovať o jednotky z USA a iných európskych mocností. Predpokladá sa, že Rusko vyšle svoje sily z Moskvy a Petrohradu, ktoré sú oveľa bližšie k Európe ako jednotky, ktoré sa sústreďujú na Kaukaze či Ďalekom východe.

Polohy jednotiek NATO na mape, ktoré poskytlo ISW k štúdií, sú fiktívne. Záver je však podľa analytikov viac ako zrejmý. "Nezávislá Ukrajina so silnou armádou, prozápadnou vládou a v spolupráci s NATO bude pre Rusko oveľa ťažší a tvrdší súper, ako Ukrajina v súčasnej dobe. Navyše, pokiaľ Rusko Ukrajinu porazí, otvorí sa mu východná hranica NATO, čo bude predstavovať pre Západ priamu vojenskú hrozbu," uzavreli analytici ISW.

Viac o téme: OhrozenieUSAMaďarskoPoľskoWashingtonRumunskoSLovenskoPobaltské štátyPomoc pre UkrajinuISWVýchodná hranica NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu