Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony: Do NATO ju príjmu až potom, ako vyhrá vojnu

Na snímke, ktorú poskytla Odeská regionálna správa, predstavitelia mesta skúmajú úlomok rakety po ruskom raketovom útoku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí a viacerí ďalší boli zranení v Odese na Ukrajine v pondelok 29. apríla 2024. Zobraziť galériu (3)
Na snímke, ktorú poskytla Odeská regionálna správa, predstavitelia mesta skúmajú úlomok rakety po ruskom raketovom útoku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí a viacerí ďalší boli zranení v Odese na Ukrajine v pondelok 29. apríla 2024. (Zdroj: TASR/AP/U.S. Army)

KYJEV/MOSKVA - Úlomky rakety, ktorá 2. januára spadla na ukrajinské mesto Charkov, pochádzali zo severokórejskej balistickej strely typu Hwasong-11. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa správu, ktorú odborníci predložili výboru Bezpečnostnej rady OSN. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 796

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 796 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok na pôde vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje štáty, ktoré majú systémy protivzdušnej obrany (PVO) Patriot, aby ich poslali Ukrajine. Informuje správa agentúry AFP.

21:33 Ukrajinská vláda sa rozhodla zvýšiť finančnú čiastku vyčlenenú na nákup dronov, a to o ďalších 15,5 miliardy hrivien. Oznámil to v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, uvádza správa agentúry DPA.

21:00 Nórsko sa rozhodlo zvýšiť vojenskú a humanitárnu pomoc, ktorú tento rok vyhradilo pre Ukrajinu, a to o sedem miliárd nórskych korún na celkových 22 miliárd korún. Oznámil to v utorok nórsky premiér Jonas Gahr Störe, informuje správa agentúry AFP. 

20:34 Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodom do ozbrojených síl, uviedol v utorok námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna. Informuje správa agentúra AFP.

20:20 Stoltenberg: Dôveru Ukrajiny v NATO „narušilo“ meškanie pomoci. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že je potrebné prehodnotiť spôsob koordinácie medzinárodnej vojenskej pomoci.

19:24 Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi. Informuje správa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) a agentúra AFP.

19:00 Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou. Informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že Slovensko naďalej pokračuje v humanitárnej pomoci Ukrajine.

18:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že Ukrajina bude prijatá do Severoatlantickej aliancie až po tom, ako vyhrá vojnu, ktorú proti nej pred viac ako dvoma rokmi rozpútalo Rusko. Zelenskyj to uviedol pri stretnutí dôstojníkov, ktorí podstupujú výcvik podľa aliančných štandardov. Stretnutia sa zúčastnil tiež generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Napísal to dnes list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na video zo schôdzky, ktoré prezident zverejnil na sociálnej sieti.

18:15 Prieskum: 74 % Ukrajincov vníma Rusov negatívne.

17:40 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala v Kyjeve dvoch ľudí podozrivých z vytvárania falošných účtov vedenia ukrajinských tajných služieb, ktoré mali poslúžiť v rámci ruskej dezinformačnej kampane. V utorok o tom informovala britská stanica BBC s tým, že zadržaným hrozí sedem rokov väzenia.

17:00 Ukrajina sa nebude snažiť  vynútiť si návrat svojich občanov zo zahraničia, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. V rozhovore pre stanicu Deutsche Welle (DW) to uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová. Rozhovor si všimla britská stanica BBC.

16:30 Estónsko obvinilo Rusko z porušovania medzinárodných pravidiel o vzdušnom priestore tým, že ruší signály navigačného systému GPS. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna sa touto otázkou plánuje zaoberať so svojimi partnermi v NATO a Európskej únii. Informuje agentúra Reuters.

16:11 Rusko v utorok vyhlásilo, že Spojené štáty sa správajú pokrytecky, keď sa stavajú proti vyšetrovaniu Izraela Medzinárodným trestným súdom (ICC), ale podporujú jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje agentúra Reuters.

15:50 Ukrajinský televízny a rozhlasový orgán vyzýva vládu, aby nepoužívala Telegram.

14:15 Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili šesť rakiet ATACMS americkej výroby, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Na ruské územie ich podľa neho za uplynulý deň odpálila Ukrajina, informuje agentúra TASS. Pred nevybuchnutou muníciou na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove predtým varoval Sergej Aksjonov, ktorý je šéfom tamojšej okupačnej správy.

10:58 Jeden človek zomrel a sedem ďalších utrpelo zranenia pri dnešnom ruskom útoku na Charkov. Úrady v druhom najväčšom ukrajinskom meste informovali, že zasiahnuté boli civilné ciele.

9:58 Deväťdesiatosemročná Ukrajinka z obce Očeretyne v Doneckej oblasti v čase ťažkých bojov a ostreľovania prešla za pomoci drevených palíc desať kilometrov do bezpečia. Informovalo o tom v pondelok ukrajinské ministerstvo vnútra, píše o tom správa z agentúry Reuters.

8:06 Približne 30 ukrajinských mužov zomrelo od februára 2022 pri pokuse o nelegálne prekročenie ukrajinských hraníc v snahe vyhnúť sa bojom vo vojne s Ruskom, informoval hovorca ukrajinskej pohraničnej služby Andrij Demčenko tlačovej agentúre Ukrinform. Píše o tom dnes agentúra Reuters.

7:13 Manželka britského princa Edwarda, vojvodu z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde sa stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odvolaním sa na Buckinghamský palác o tom dnes informovala agentúra Reuters, podľa ktorej ide o prvú návštevu britskej kráľovskej rodiny od začiatku ruskej invázie.

Britská vojvodkyňa z Edinburghu Sophie a veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Ukrajine Martin Harris (vpravo) navštevujú Carský cintorín v meste Irpin na Ukrajine v pondelok 29. apríla 2024.
Zobraziť galériu (3)
Britská vojvodkyňa z Edinburghu Sophie a veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Ukrajine Martin Harris (vpravo) navštevujú Carský cintorín v meste Irpin na Ukrajine v pondelok 29. apríla 2024.  (Zdroj: SITA/Anatolij Stepanov/Pool via AP)

7:12 Ostré slovné výmeny o podpore brániacej sa Ukrajiny či ruskom vplyve na nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu sprevádzali debatu medzi predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a ďalšími kandidátmi európskych politických strán na budúceho šéfa únijnej exekutívy. Nemecká politička spolu so zástupcami zelených či liberálov v rozprave usporiadanej bruselským webom Politico kritizovala európsku krajnú pravicu za to, že podľa nich obhajuje ruské záujmy.

6:23 Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie sa stala prvou členkou britskej kráľovskej rodiny, ktorá od začiatku ruskej vojenskej invázie vo februári 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil v pondelok Londýn. Informuje o tom agentúra AFP.

6:22 Ruské sily zaútočili 29. apríla na sedem komunít pozdĺž hranice Sumskej oblasti, pričom zničili budovu školy, informovala regionálna vojenská správa. Zaznamenaných bolo najmenej 73 výbuchov. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

V záveroch 32-stranového dokumentu, ktorý získal Reuters, sa uvádza, že "trosky nájdené z rakety, ktorá 2. januára 2024 dopadla do Charkova na Ukrajine, pochádzajú zo strely série Hwasong-11" a porušujú zbrojné embargo uvalené na Severnú Kóreu (KĽDR).

Dva dni po útoku prokuratúra v Charkovskej oblasti ukázala fragmenty strely médiám a tvrdila, že sa líšili od ruských modelov, čo by podľa nich mohlo znamenať, že išlo o strelu dodanú Pchjongjangom. Za jej jadrový aj balistický program sú na KĽDR od roku 2006 uvalené sankcie OSN. V nasledujúcich rokoch boli ešte viac sprísnené.

Traja odborníci, ktorý porušovanie sankcií monitorujú, počas apríla navštívili Ukrajinu, aby preskúmali trosky strely. Nenašli však žiadne dôkazy o tom, že bola vyrobená v Rusku. Podotkli však, že nemohli nezávisle overiť to, odkiaľ a kým bola raketa vypálená.

"Informácie o trajektórii, ktoré poskytli ukrajinské orgány, naznačujú, že strela bola vystrelená z územia Ruskej federácie," napísali v správe datovanej z 25. apríla a predloženej Výboru Bezpečnostnej rady pre sankcie voči Severnej Kórei.

Dodali tiež, že ak by bola raketa pod kontrolou ruských síl, takéto umiestnenie na odpálenie by pravdepodobne naznačovalo, že ju obstarali občania Ruska. To by podľa nich bolo porušenie zbrojného embarga uvaleného na KĽDR v roku 2006. Ruskí ani severokórejskí veľvyslanci pri OSN bezprostredne nereagovali na žiadosť o vyjadrenie k správe odborníkov.

Spojené štáty aj iné krajiny obviňujú KĽDR, že Rusku dodala zbrane na použitie vo vojne proti Ukrajine, ktorú ruské sily napadli vo februári 2022. Moskva aj Pchjongjang tieto obvinenia popreli, vlani si však prisľúbili, že prehĺbia vzájomnú vojenskú spoluprácu.

Rusko tiež v marci vetovalo predĺženie mandátu panelu odborníkov, ktorý monitorujú dodržiavanie sankcií OSN voči KĽDR v súvislosti s jej jadrovým programom a programom balistických rakiet. Mandát súčasného panelu tak zanikne v utorok.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu