Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

MIMORIADNY ONLINE Rusko zatiaľ Charkov obsadiť neplánuje, tvrdí Putin: Drony napadli čiernomorské základne

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny, ktoré okupuje Rusko. Oznámili to tamojší Moskvou dosadení predstavitelia, informuje agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 813

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 813 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Najmenej traja ľudia prišli o život a ďalších 28 utrpelo zranenia pri ruskom útoku navádzanými leteckými bombami v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to v piatok na platforme Telegram charkovský starosta Ihor Terechov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

20:38 Poľský premiér Donald Tusk hovorí, že Poľsko posilní svoju hranicu s Bieloruskom v súvislosti s varovaním pred masovým narušením migrácie; ukrajinský parlament zvažuje návrh zákona o udelení občianstva zahraničným dobrovoľníkom, ktorí bojujú v rámci ukrajinskej armády; a ďalšie.

19:25 Ukrajinské bezpilotné lietadlá v noci na dnes zaútočili na niekoľko vojenských objektov v Rusku a obsadili Krym; prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal novely zákonov, ktoré zvyšujú pokuty za vyhýbanie sa odvodu a iné porušenia mobilizačných pravidiel; a ďalšie.

19:23 Spojené kráľovstvo dnes oznámilo nové sankcie zamerané na obchodovanie Ruska so Severnou Kóreou so „zbraňami za ropu“.

18:52 Ruský útok na Charkov zabil 2 osoby, 25 osôb bolo zranených. Rusko dnes dvakrát zaútočilo na mesto Charkov klznými bombami, pričom zabilo dvoch a zranilo 25 ľudí, informovali miestne úrady.

18:51 Ukrajina zachránila 4 deti z Ruskom okupovaného územia Chersonskej oblasti. Evakuované deti sú traja bratia a sestra vo veku od dvoch do 12 rokov, uviedol dnes miestny gubernátor Oleksandr Prokudin.

17:24 Polovica Poliakov súhlasí s tým, aby sa ukrajinskí muži, ktorých sa týka branná povinnosť, vrátili na Ukrajinu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry IBRiS, ktoré zverejnil poľský denník Rzeczpospolita. TASR o tom informuje s odvolaním na piatkovú správu agentúry PAP.

16:19 Britské úrady v piatok informovali, že v spolupráci so zahraničnými partnermi zavádzajú nové sankcie, ktorých cieľom je bojovať proti pokusom Ruska a Severnej Kórey (KĽDR) obísť a ignorovať existujúce sankcie prostredníctvom barterovej výmeny zbraní za ropu. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

16:08 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda pokračuje na severovýchode Ukrajiny v postupe a že jej jednotky v priebehu týždňa od spustenia nového pozemného útoku dobyli v Charkovskej oblasti už 12 dedín. Informovali o tom agentúra Reuters a britská stanica BBC.

15:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje niektorým kategóriám odsúdených, aby slúžili v ukrajinskej armáde. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje z webovej stránky ukrajinského parlamentu, uvádza TASR.

15:01 Členské krajiny EÚ uvalili sankcie na mediálnu platformu Voice of Europe a ďalšie tri ruské médiá za účasť na šírení ruskej propagandy. Oznámila to v piatok Rada EÚ, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

14:19 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok navštívil mesto Charbin na severovýchode Číny. Prisľúbil posilnenie obchodných aj hospodárskych vzťahov medzi Moskvou a Pekingom, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters. Toto mesto sa nachádza niekoľko sto kilometrov od hraníc s Ruskom a je dôležitým strediskom cezhraničného obchodu a kultúrnej výmeny, píše AFP. Putim sa tam stretol s čínskym viceprezidentom Chan Čengom.

13:15 Ruské sily rozšírili útočné operácie v Charkovskej oblasti, čím prinútili Ukrajinu nasadiť viac záložných jednotiek, uviedol 17. mája vrchný veliteľ Oleksandr Syrskyi.

12:55 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti je podľa jeho slov reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny, informuje agentúr AFP a Reuters.

12:18 Prvýkrát od spustenia ruskej totálnej invázie žiadna ukrajinská brigáda nehlásila nedostatok delostreleckých granátov, povedal 16. mája novinárom prezident Volodymyr Zelenskyj.

11:30 Zadržali ukrajinského uhoľného podnikateľa Kropachova. Podnikateľa Vitalija Kropachova zadržali na Ukrajine 17. mája, informovalo Hromadske médium s odvolaním sa na nemenované zdroje zo Štátneho úradu pre vyšetrovanie.

10:45 Zelenskyj: Ofenzíva ruskej Charkovskej oblasti dosahuje v niektorých oblastiach 10 km a je zastavená 1. obrannou líniou.

10:30 Ruské sily postúpili v jednej oblasti Charkovskej oblasti o desať kilometrov, no situáciu na bojisku sa ukrajinskej armáde podarilo stabilizovať. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinské médiá, píše agentúra Reuters.

9:25 Bezpečnostné záruky, ktoré Rusko predložilo Západu v decembri 2021, už nie sú aktuálne, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informuje agentúra Reuters.

8:40 V ropnej rafinérii v meste Tuapse v ruskom Krasnodarskom kraji vypukol v noci na 17. mája požiar po útoku dronu, tvrdilo regionálne operačné veliteľstvo.

8:00 Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i anektovaným polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

7:15 Drony sa zamerali na Sevastopoľ v treťom útoku tento týždeň. Desiatky bezpilotných lietadiel a námorných bezpilotných lietadiel zaútočili na Sevastopoľ a neďalekú Balaklavu v ranných hodinách 17. mája, čo spôsobilo čiastočné výpadky prúdu, informovali okupačné úrady.

6:25 Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA. Informovala o tom agentúra Reuters.

6:00 Ruská obrana Sevastopolu na anektovanom Kryme čelila rozsiahlemu útoku vzdušných a námorných dronov, teda bezpilotných lietadiel a bezposádkových plavidiel. Oznámil to podľa tlačových agentúr ruský gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev. Náletu dronov podľa agentúry Interfax čelilo aj ruské prístavné mesto Novorossijsk, ktoré je ďalšou základňou ruskej Čiernomorskej flotily, decimovanej ukrajinskými útokmi.

Obvinili ukrajinskú armádu

"Štyri ženy narodené v rokoch 1986, 1980, 1961 a 1952 boli zabité na Petrovskej ulici neďaleko zastávky MHD," informovala ruská správa v príspevku na platforme Telegram. Dodala, že pri ostreľovaní Donecka utrpeli zranenia aj ďalšie dve osoby, a to dievča narodené v roku 2018 a muž narodený v roku 1987. Pri inom ostreľovaní neďalekej obce sa podľa ruských úradov zase zranil starší muž, sedemdesiatnik.

Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin označil v príspevku na sociálnych sieťach ostreľovanie za "barbarské" a obvinil z neho ukrajinskú armádu. Kyjev sa k obvineniu bezprostredne nevyjadril, dlhodobo však popiera, že by sa útokmi zameriaval na civilistov, či už v Donecku, alebo aj iných Ruskom okupovaných územiach na východe a juhu Ukrajiny.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenkskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu