Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE K zodpovednosti za teroristický útok v Rusku sa prihlásil Islamský štát

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ AP Photo/Dmitry Serebryakov)

MOSKVA - Pri piatkovom útoku ozbrojencov na koncertnú halu na predmestí Moskvy zahynulo viac ako 60 ľudí, uviedol v sobotu ruský vyšetrovací výbor. Pôvodne uvádzaný počet obetí bol viac ako 40, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry.

Teroristický útok v Moskve

Aktualizované 7:03 

Česká republika aj Poľsko odsúdili teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall na okraji Moskvy. "Česko odsudzuje teroristický útok v Moskve. Útok na civilné obyvateľstvo je neprijateľný. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí," uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X.

"Teroristický útok na bezbranných civilistov je neospravedlniteľný za každých okolností," zdôraznil český minister vnútra Vít Rakušan na sociálnej sieti X a rodinám a blízkym všetkých obetí streľby zaželal úprimnú sústrasť. "Poľsko samozrejme odsudzuje terorizmus v akejkoľvek podobe," poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski uviedol pre súkromnú spravodajskú stanicu TVN24.

Aktualizované 6:36

Ruský prezident Vladimir Putin zaželal zraneným obetiam krvavého útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall skoré uzdravenie, uviedla v sobotu po stretnutí s Putinom podpredsedníčka ruskej vlády Tatiana Golikovová. Informuje o tom agentúra AFP. "Prezident zaželal všetkým skoré uzdravenie a vyjadril vďaku lekárom," ruské tlačové agentúry citovali Golikovovú. Putin sa k útoku zatiaľ verejne nevyjadril.

Aktualizované 6:32

Pri piatkovom útoku ozbrojencov na koncertnú halu na predmestí Moskvy zahynulo viac ako 60 ľudí, uviedol v sobotu ruský vyšetrovací výbor. Pôvodne uvádzaný počet obetí bol viac ako 40, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry. "Momentálne sa obhliadajú telá zosnulých. Predbežne sa zistilo, že pri teroristickom útoku zomrelo viac ako 60 ľudí. Počet obetí sa, žiaľ, môže zvýšiť," uviedol vyšetrovací výbor.

Aktualizované 6:28

Generálny tajomník OSN António Guterres "čo najdôraznejšie odsudzuje" útok na koncertnú halu v Moskve, pri ktorom zahynulo 40 ľudí a 100 bolo zranených, oznámil jeho hovorca Farhan Haq. Informuje o tom agentúra AFP. "Generálny tajomník vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým rodinám, ľudu a vláde Ruskej federácie," dodal hovorca vo vyhlásení.

Aktualizované 6:06

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v piatok večer odsúdil teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy a vyjadril sústrasť pozostalým a blízkym obetí. "Vyjadrujem hlbokú sústrasť všetkým pozostalým a blízkym obetí šokujúceho teroristického útoku v Crocus City Hall v Moskve dnes večer (a želám) skoré zotavenie raneným," uviedol šéf slovenskej diplomacie na sociálnej sieti Facebook s tým, že Slovensko odsudzuje a vždy bude odsudzovať všetky formy terorizmu. Podľa vlastných slov si želá dôkladné vyšetrenie príčin a odhalenie páchateľov "tohto neľudského aktu".

Aktualizované 6:05

Militantná organizácia Islamský štát prevzala zodpovednosť za piatkový útok na koncertnú sálu na predmestí Moskvy, pri ktorom podľa úradov zahynulo najmenej 40 ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

Aktualizované 22:17 

Francúzsko v piatok odsúdilo teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí ruskej metropoly Moskva a označilo ho za "ohavný", informuje agentúra AFP. "Zábery z dnešného večera v Moskve sú otrasné. Myslíme na obete a zranených, ako aj ľudí v Rusku," uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X.

Aktualizované 22:07

Európska únia je šokovaná správami o piatkovom teroristickom útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy, napísal na sociálnej sieti X v piatok večer hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

Aktualizované 21:51 

Podľa Ukrajinskej kontrarozviedky mal krvavý útok na ľudí v koncertnej hale nariadiť Vladimir Putin.

Streľba v koncertnej sále v Moskve
Zobraziť galériu (9)
Streľba v koncertnej sále v Moskve  (Zdroj: SITA/Sergei Vedyashkin)/Moscow News Agency via AP)

Aktualizované 21:44

Boli zverejnené zábery strelcov, ktorí po ľuďoch strieľali v koncertnej hale v Krasnogorsku.

MIMORIADNE K zodpovednosti za
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/ Astra via AP)

Aktualizované 21:23

Ruský prezident Vladimir Putin dostáva najnovšie správy ohľadne piatkového útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy, ktorý si vyžiadal desiatky životov, informoval novinárov hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Putin sa k udalostiam zatiaľ nevyjadril.

Streľba v koncertnej sále v Moskve
Zobraziť galériu (9)
Streľba v koncertnej sále v Moskve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov))

"Prezident neustále dostáva informácie od všetkých relevantných služieb o tom, čo sa deje a aj o prijímaných opatreniach," povedal Peskov s tým, že Putin sa o udalosti dozvedel v priebehu niekoľkých minút.

MIMORIADNE K zodpovednosti za
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Dmitry Serebryakov)

Aktualizované 21:16

Rusko v piatok naliehalo na Spojené štáty, aby poskytli akékoľvek informácie týkajúce sa útoku na koncertnú halu na predmestí Moskvy, kde zahynulo najmenej 40 ľudí. Reagovalo tak na vyhlásenie Washingtonu, že podľa predbežných informácií sa na útoku nepodieľala Ukrajina.

MIMORIADNE K zodpovednosti za
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Dmitry Serebryakov)

Aktualizované 20:58

Ukrajina "nemá nič spoločné" s piatkovou streľbou v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy, pri ktorej zahynulo najmenej 40 ľudí. Napísal to na sociálnej platforme Telegram poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak."Čo sa týka udalostí v Crocus City Hall... nejakej streľby a teroristického útoku zo strany neidentifikovaných osôb, musím jasne povedať, že Ukrajina s tým nemá nič spoločné," napísal Podoľak.

Od útoku v Crocus City Hall sa dištancovala aj Légia Sloboda Ruska, ktorá bojuje na strane Ukrajiny a v uplynulých týždňoch vykonala niekoľko útokov v ruskom pohraničí. Skupina vyhlásila, že sa "nenachádza vo vojne s mierumilovnými Rusmi", a z útoku v koncertnej sále obvinila ruské bezpečnostné zložky.

MIMORIADNE K zodpovednosti za
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Dmitry Serebryakov)

Aktualizované 20:30

Piatková streľba v moskovskej koncertnej sále Crocus City Hall si vyžiadala najmenej 40 mŕtvych, oznámila Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB). Ruský telegramový kanál 112 udáva počet obetí 140, pričom však nie je jasné, koľko ľudí z tohto počtu podľa neho zahynulo. Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov uviedol, že na mieste zasahuje až 70 záchranárskych tímov.

Agentúra Reuters píše, že v sále zaútočili piati muži v maskáčoch vyzbrojení automatickými zbraňami. O piatich bradatých útočníkoch v čiapkach a s batohmi na chrbte informuje tiež ruský telegramový kanál Baza.

Hasiči podľa novín Izvestija zachránili zo suterénu budovy 100 ľudí. Svedkovia pre telegramový kanál Mash povedali, že k streľbe došlo paralelne na viacerých miestach budovy, v ktorej sa mal neskôr konať koncert ruskej rockovej skupiny Piknik. Sála má kapacitu pre 6000 divákov. Útočníci údajne zapálili niekoľko sedadiel v hľadisku a oheň sa v dôsledku toho rozšíril po budove. Neskôr sa ozvali aj výbuchy a podľa portálu Meduza sa následne zrútila strecha budovy. Zo vzduchu teraz požiar hasia vrtuľníkmi.

Portál Baza napísal, že na mieste zahynulo najmenej 12 ľudí a 35 ďalších utrpelo zranenia.Korešpondent RIA Novosti uviedol, že muži strieľali z automatických zbraní. Podľa agentúry TASS v budove došlo aj k výbuchu.Incident sa odohral pred koncertom ruskej rockovej skupiny Piknik. Hudobníkom sa podľa polície, na ktorú sa odvoláva TASS, nič nestalo.

Zatiaľ nie sú indície, že sa na útoku v Moskve podieľala Ukrajina, tvrdí USA

Biely dom v piatok vyjadril sústrasť obetiam streľby v koncertnej sále v ruskej metropole Moskva. Ako zároveň uviedol, v tejto chvíli "neexistujú indície" o možnej úlohe Ukrajiny v súvislosti s týmto útokom."V myšlienkach sme s obeťami tejto hroznej streľby," povedal reportérom hovorca Rady USA pre národnú bezpečnosť John Kirby, podľa ktorého sú zábery útoku "jednoducho strašné a je ťažké sa na ne pozerať".

"V tejto chvíli nič nenasvedčuje tomu, že do streľby bola zapojená Ukrajina alebo Ukrajinci," upozornil zároveň Kirby s tým, že v tejto fáze je príliš skoro hovoriť o akejkoľvek spojitosti s Ukrajinou, cituje AFP.Približne piati maskovaní ozbrojenci spustili v piatok paľbu v moskovskej koncertnej sále Crocus City Hall. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) potvrdila, že útok si vyžiadal obete na životoch i zranených, presné počty však neuviedla, píše agentúra AFP.Informácie z rôznych zdrojov však nasvedčujú tomu, že zrejme prišlo o život niekoľko desiatok ľudí.

Viac o téme: StreľbaRuskoMoskvaKoncertná sála
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu