Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

SKVELÉ SPRÁVY z paláca: Návrat Karola III. do práce!

Karol III. s manželkou Zobraziť galériu (2)
Karol III. s manželkou (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský kráľ Karol III. sa na budúci týždeň v obmedzenej miere vráti k verejným povinnostiam, informoval v piatok Buckinghamský palác. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Prvým spoločenským podujatím bude v utorok návšteva centra pre liečbu rakoviny, kam zavíta spolu s manželkou, kráľovnou Kamilou. Pár bude v júni hostiť aj japonského cisára Naruhita a cisárovnú Masako, ktorí pricestujú koncom júna na štátnu návštevu Británie.

Galéria: Kráľ Karol III.

Kráľovská rodina má za sebou ťažké obdobie, keď 75-ročný Karol III. aj jeho 42-ročná nevesta Catherine, princezná z Walesu, verejnosti oznámili, že trpia bližšie nešpecifikovaným rakovinovým ochorením.        

Catherine, manželka následníka trónu princa Williama, pred vyše mesiacom vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach prekvapujúco prezradila, že podstupuje preventívnu chemoterapiu.

Hovorca Buckinghamského paláca v piatok uviedol, že je "príliš skoro hovoriť" o tom, ako dlho bude kráľova liečba pokračovať. Uviedol však, že lekársky tím je "veľmi povzbudený doterajším pokrokom a naďalej pozitívne hodnotí jeho zotavovanie". „Tempo kráľovho programu sa bude starostlivo prispôsobovať jeho zotavovaniu v úzkej spolupráci s jeho lekárskym tímom," dodal hovorca.

Japonský cisár Naruhito a cisárovná Masako sa v septembri 2022 zúčastnili na štátnom pohrebe kráľovnej Alžbety II., ktorý bol ich prvou zahraničnou cestou po nástupe na Chryzantémový trón. Zúčastnili sa aj na recepcii, ktorú kráľ večer pred pohrebom usporiadal v Buckinghamskom paláci pre hlavy štátov a oficiálnych zahraničných hostí.

SKVELÉ SPRÁVY z paláca:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Karol III. vládol len 17 mesiacov, keď palác začiatkom februára oznámil, že má rakovinu a z dôvodu liečby pozastaví všetky verejné povinnosti. V januári ho operovali pre nezhubné ochorenie prostaty a niekoľko dní strávil v nemocnici. Kráľ pokračoval v práci v zákulisí, zorganizoval niekoľko osobných stretnutí a čoraz častejšie sa začal zúčastňovať na oficiálnych podujatiach. Počas veľkonočného víkendu sa zúčastnil na nedeľnej bohoslužbe na Windsorskom hrade západne od Londýna.

Účasť kráľa na niektorých z nadchádzajúcich veľkých podujatí v kalendári nie je istá. Ide napríklad o Trooping the Colour, oslavy Dňa-D, letné záhradné slávnosti či Royal Ascot, dopĺňa stanica BBC News.

Panovník v marci vyhlásil, že bude pokračovať v službe "podľa svojich najlepších schopností" a že ho "veľmi dojali" želania ľudí týkajúce sa jeho zdravotného stavu. Catherine sa lieči z rakoviny, ktorú jej zistili po operácii brucha; tú oznámili v januári.

Viac o téme: Kráľovská rodinaKarol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu