Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Claudia zjedla polievku a takmer okamžite ochrnula: Napadla ju zákerná baktéria

Tu bola Claudia ešte zdravá. Zobraziť galériu (2)
Tu bola Claudia ešte zdravá. (Zdroj: Cacau_albuquerque/Instagram)

DENVER - Otrasný prípad v USA: Claudia de Albuquerque Celada (23) sa vo februári v Colorade nakazila vzácnou baktériou. Zo zdravej mladej ženy sa vo veľmi krátkom čase stala ťažko chorá pacientka, ktorá už viac ako 50 dní bojuje o život!

Ako sa to mohlo stať? Claudia si zrejme poriadne nezohriala polievku a v miske sa vyvinula život ohrozujúca baktéria, uvádza Daily Mail. Americké úrady varujú: Takéto prípady sú zriedkavé, ale stávajú sa.

archívne video

Môj manžel je väzňom vo svojom tele - Martina Kavalír, športovkyňa (Zdroj: Topky.sk/Lucia Hurajtová)

Závraty, dvojité videnie, dýchavičnosť

Nie je presne známe, akej značky bola hotová polievka. Ale čo je známe: Claudia de Albuquerque Celada, ktorá sa narodila v Brazílii, pracovala vo februári v americkom lyžiarskom stredisku Aspen (Colorado). Kúpila si hotovú polievku a prihriala si ju. Potom sa zrazu cítila zle: závraty, dvojité videnie, dýchavičnosť. O 24 hodín neskôr bola paralyzovaná od krku nadol.

Zriedkavé a vysoko nebezpečné

Lekári v nemocnici spočiatku čelili hádanke, no napokon stanovili vzácnu diagnózu: potravinový botulizmus! Miestne úrady, ktoré prípad vyšetrujú, majú podľa Daily Mail podozrenie, že príčinou choroby je hotová polievka. V polievke sa zrejme vytvorili botulotoxíny.

Podľa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha ide o vysoko toxické produkty metabolizmu. Ak ich prehltnete s jedlom a nakazíte sa, nazýva sa to potravinový botulizmus. 

Claudia zjedla polievku a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: vakinha.com)

Potravinový botulizmus sa môže vyskytnúť, keď položky zakúpené v obchode nie sú doma správne chladené, nie sú úplne a rovnomerne ohrievané alebo sú príliš dlho úplne neochladené. Americké zdravotnícke úrady, ktoré skúmali plechovku, mali podozrenie, že v prípade Claudii de Albuquerque Celada to bola zmes všetkých troch faktorov.

Skúmali sa aj iné polievky z tejto šarže, ale nebezpečné baktérie sa v žiadnom inom obale nenašli. Aj preto majú americké úrady podozrenie, že spôsob prípravy súvisí so vznikom baktérie.

Dlh klinike je pol milióna dolárov

Obzvlášť trpké: Keďže Claudia chcela zostať v Aspene len krátko, jej cestovné poistenie už dávno vypršalo. Každý deň v nemocnici teraz jej rodinu v Brazílii stojí 10 000 dolárov (9 330 eur)! Účet kliniky teraz predstavuje pol milióna dolárov (466 000 eur).

Ťažko chorú mladú ženu teraz preto prevezú sanitkou do Brazílie, aby sa snáď opäť uzdravila pri svojej rodine. O jej prognóze zatiaľ lekári nevedia nič povedať.

Viac o téme: PolievkaOtravaBotulizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu