Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Sľuby sa sľubujú, čerti sa radujú: Najdrahší benzín za posledné mesiace! TAKÝTO vývoj predpovedá analytik

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - V súčasnosti zažívajú motoristi mimoriadne náročné obdobie. Od 1. apríla stúpli viaceré správne poplatky, zdraželi aj diaľničné známky a ceny benzínu dosahujú svoj niekoľkomesačný vrchol. Nie je pritom jasné, či sa ešte dočkáme "lacného" benzínu spred volieb do NRSR. Analytik budúcnosť cien pohonných hmôt nevidí veľmi ružovo.

V súčasnosti sa ceny pohonných hmôt pohybujú na úrovni zhruba 1,702 eura za liter benzínu a 1,58 eura za liter nafty. Podľa Štatistického úradu minulý týždeň pohybovali ceny neprestávali rásť a priblížili sa maximálnym hodnotám zo septembra minulého roka, ktoré boli na úrovni 1,948 eur za natural 98 a 1,720 eur za natural 95. Cena nafty mierne stúpla a predávala sa najdrahšie za posledné 3 týždne. Oproti minulému roku boli ceny najpredávanejších pohonných látok v priemere vyššie o 6 %.

Archívne VIDEO Náklady na ropu sú o 15 miliónov vyššie na jednu loď, avizuje Világi

Náklady na ropu sú o 15 miliónov vyššie na jednu loď, avizuje Világi (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Naopak, tento týždeň ceny po piatich týždňoch rastu mierne klesli. Priemerná cena benzínu natural 98 počas 16. týždňa dosiahla 1,912 eura za liter, čo bolo o 0,6 centa menej ako v predchádzajúcom týždni. Nepatrne klesla aj cena benzínu 95, ktorý sa aktuálne predával za 1,694 eura za liter. Medzitýždňovo zlacnela aj nafta, ktorá sa predávala za 1,570 eura za liter. Plyn CNG zlacnel na 1,601 eura, plyn LPG ostal na hodnote 0,699 eura za liter a plyn LNG zdražel o 3 centy na 1,486 eura za kilogram.

Spotrebitelia počas 15. týždňa nakupovali benzín natural 98 za 1,918 eur, čo bolo o 2,3 centa viac ako v predošlom týždni. Priemerná cena benzínu 95 stúpla o 1,6 centa na 1,696 eura za liter. Cena nafty sa v medzitýždňovom porovnaní mierne zvýšila na 1,572 eur za liter. Nepatrné zdraženie zaznamenal plyn CNG, ktorého cena bola na úrovni 1,602 eur za kilogram. Pri ostatných pohonných látkach ceny medzitýždňovo klesli. Cena plynu LNG sa znížila o 1,2 centa na 1,457 eur za kilogram a cena plynu LPG iba mierne klesla na úroveň 0,699 eur za liter. V medziročnom porovnaní bola cena benzínu natural 98 vyššia o 7 %, natural 95 o 6 % a nafta o 5 %. Plyny používané na pohon motorových vozidiel sa predávali lacnejšie ako pred rokom, a to LNG o 13,2 % a LPG o 5 %. Cena plynu CNG medziročne vzrástla o 2 %.

Sľuby sa sľubujú, čerti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predvolebné sľuby

Pred voľbami sme si vypočuli sľuby o tom, že ceny benzínu aj nafty budú oveľa menšie, no opak je pravdou. Ako sa teda bude v najbližších týždňoch vyvíjať trh s palivami? 

"V najbližších dňoch by ostatné zdražovanie cien benzínov mohlo vrcholiť a ak sa bude zmierňovať geopolitické napätie medzi Izraelom a Iránom dokonca by mohli mierne klesnúť viac pod 1 euro a 70 centov. Pokles cien ropy by mohol znamenať, že aj cena nafty by sa mohla držať blízko 1 eura a 55 centov," uviedol pre Topky.sk analytik J&T banky Stanislav Pánis. Ako dodal, ceny ropy Brent v posledných dňoch výrazne nezdraželi nad 90 dolárov za barel, a to ani po tom, ako Irán vypálil drony a rakety na Izrael. Aj z toho dôvodu to vyzerá podľa Pánisa tak, že napätá situácia na Blízkom východe by mohla čiastočne deeskalovať.

"Iránska odpoveď na izraelské zbomardovanie iránskeho konzulátu v Sýrii bola síce bezprecedentná, no len limitovaná, dopredu oznámená a nespôsobila zásadné materiálne a ľudské straty. Zároveň Teherán deklaroval, že nemieni v útokoch pokračovať. Okrem toho, útok Izraelu na iránske mesto Isfahan bol takisto malého rozsahu, pričom Irán deklaruje, že nie je jasné, kto za útokom stál. To medzi riadkami naznačuje, že žiadna zo strán si nateraz neželá ďalšiu eskaláciu konfliktu," upozornil Pánis.

Sľuby sa sľubujú, čerti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Otázna Amerika

Ako dodal, ďalším faktorom, ktorý by mohol prispieť k posunu cien ropy a palív nadol je ostatný prekvapujúci výraznejší rast komerčných zásob ropných produktov v USA. Okrem toho, rope by mohli poškodiť aj rastúce očakávania, že americká centrálna banka bude musieť ponechať súčasné reštriktívne nastavenie menovej politiky po dlhší čas nezmenené, vzhľadom k neuspokojivému disinflačnému vývoju.

Vzhľadom na všetky negatívne udalosti posledných dní a týždňov nás zaujímalo, aké analytik očakáva leto z pohľadu cien palív. Ako vysvetlil, v súčasnosti je ťažké robiť predpovede, keďže leto je stále pomerne ďaleko a eskalujú viaceré konflikty. "Existuje však riziko, že ceny ropy by počas leta a na jeseň mohli ostať vyvýšené kdesi okolo 90 dolárov a viac. To by znamenalo aj pomerne drahé ceny palív na Slovensku, potenciálne o niečo vyššie ako dnes. Z fundamentálneho hľadiska totiž dopyt po rope dosahuje rekordné úrovne a predpokladáme jeho ďalší rast vzhľadom k zrýchľovaniu sa ekonomickej aktivity v Spojených štátoch, Číne a čiastočne aj v eurozóne. Na druhej strane, ponuková strana je obmedzená, keď sa OPEC+ rozhodol predĺžiť ťažobné škrty," upozornil Pánis.

Sľuby sa sľubujú, čerti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa jeho slov sa tak deje z dvoch dôvodom. Prvý je ekonomický, a teda, vyššie ceny ropy znamenajú vyššie príjmy do štátnych kás. "Druhý je politický, keď vyššie ceny ropy a teda aj palív zvyšujú šance, že americkí spotrebitelia, a teda voliči si v prezidentských voľbách zvolia zmenu - teda Donalda Trumpa. Saudi a Rusi predpokladajú, že s Trumpom bude viac konštruktívna diskusia v mnohých dôležitých strategických otázkach v porovnaní s Bidenovým establishmentom. Navyše, ani krajiny mimo OPECu+ na čele so Spojenými štátmi nemajú na rozdiel nedávnej minulosti veľký priestor pre zvyšovanie ťažby. Na trhu tak vzniká previs dopytu, keď jeho tempo rastie rýchlejšie ako ponuka, čo bude tlačiť ceny komodity nahor," dodal vzápätí. 

Sľuby sa sľubujú, čerti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Openiazoch.sk)

Na záver uviedol, že v súčasnosti je veľmi ťažké odhadnúť, aká bude geopolitická situácia o pár mesiacov. To, ako sa budú konflikty vyvíjať, bude aj ovplyvňovať ceny ropy a tým aj pohonných hmôt. Môže sa totiž stať, že sa Irán rozhodne uzavrieť hormúzsky prieliv, čo by narušilo dodávky opy na svetové trhy. Táto situácia by spôsobila, že by cena ropy raketovo vystrelila aj nad 120 dolárov za barel. Ďalľím otáznikom sú ukrajinské dronové útoky na ruské rafinérie, ktoré viedli k vyradeniu značného objemu rafinačnej kapacity Ruska.

Kompletný prehľad o cenách pohonných hmôt nájdete na stránke O peniazoch.

Viac o téme: Stanislav PánisVývoj cien ropyVývoj cien palívBezín a naftaDrahé tankovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu