Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NATO zvažuje zostreľovanie ruských rakiet pri hraniciach Aliancie

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - NATO zvažuje možnosť zostreľovať ruské rakety, ktoré sa priblížia k hraniciam Severoatlantickej aliancie, vyhlásil v utorok námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa Szejnu sa v NATO diskutuje o možných scenároch. "Muselo by sa tak však stať so súhlasom ukrajinskej strany a s ohľadom na medzinárodné dôsledky," dodal. Varšava v nedeľu (24.3.) uviedla, že ruská raketa vypálená na mestá na západnej Ukrajine vletela do poľského vzdušného priestoru na 39 sekúnd.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poľský minister obrany uviedol, že krajina aktivovala všetky systémy protivzdušnej obrany a raketu by zostrelili, keby existovali akékoľvek náznaky, že smeruje na poľské územie. Poľské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok informovalo, že ruský veľvyslanec vo Varšave sa nedostavil na diplomatické predvolanie v súvislosti s incidentom. Poľsko neskôr uviedlo, že minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski hovoril o raketovom útoku aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Podobný incident sa odohral koncom decembra 2023, keď ruská raketa na niekoľko minút prenikla do poľského vzdušného priestoru a potom sa vrátila na Ukrajinu. V novembri 2022 zahynuli dvaja ľudia, keď ukrajinská raketa protivzdušnej obrany dopadla na poľskú obec v blízkosti ukrajinských hraníc. Predtým, ako bola raketa identifikovaná ako ukrajinská, sa objavili obavy, že NATO bude zatiahnuté do eskalácie konfliktu s Ruskom, ak sa uplatnia jeho ustanovenia o kolektívnej obrane.

Viac o téme: RuskoNATOPoľskoZostreľovanieRuské rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu