Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovská tragédia: Mladú starostku († 27) zastrelili! Čo sa stalo?

Brigitte Garcíaová Zobraziť galériu (2)
Brigitte Garcíaová (Zdroj: X)

QUITO - Vôbec najmladšiu starostku v histórii krajiny, 27-ročnú Brigitte Garcíaovú, zastrelili v Ekvádore. Zavraždená bola spoločne aj so svojim hovorcom. Oznámila to v nedeľu tamojšia polícia, informuje o tom agentúra DPA.

Garcíaová sa stala starostkou približne 17-tisícového mesta San Vincente vlani, keď mala len 26 rokov. Zasadzovala sa okrem iného za lepší prístup obyvateľov tohto mesta k pitnej vode. Jej bezvládne telo spolu s telom jej hovorcu Jaira Loora objavili v noci na nedeľu v aute na pláži pri San Vincente.

archívne video

Starostka Jana Jakubkovič: Boj o Devín vyhratý! Mestská časť sa zbaví 18 ročnej nútenej správy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Som zdrvený," napísal na margo tejto správy na sociálnej sieti X bývalý ekvádorský prezident Rafael Correa, ktorý je rovnako ako Garcíaová členom Občianskeho revolučného hnutia. "V Ekvádore nie je nikto v bezpečí," zareagovala aj ďalšia politička, Luisa Gonzálezová, ktorá za zmienenú stranu kandidovala vo vlaňajších prezidentských voľbách.

DPA v tejto súvislosti pripomenula, že vlani bolo v tejto krajine zabitých niekoľko politikov vrátane populárneho bojovníka proti korupcii a prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, ktorého zastrelili tesne pred zmienenými vlaňajšími voľbami. Vláda z jeho smrti obvinila zločinecké skupiny.

Ekvádor všeobecne zažíva prudký nárast násilia. Znepriatelené gangy napojené na mexické a kolumbijské drogové kartely bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami. Ich súperenie sa väčšinou odohráva vo väzniciach, kde majú zločineckí vodcovia obrovský vplyv.

Brigitte Garcíaovú
Zobraziť galériu (2)
Brigitte Garcíaovú  (Zdroj: X)

Situácia sa v tomto smere v uplynulom období dramaticky zhoršuje. Vlani pripadlo v prepočte 46,5 zabití a vrážd na 100-tisíc obyvateľov, čo je vôbec najvyšší počet v histórii tejto krajiny a jeden z najvyšších v celej Latinskej Amerike.

V Ekvádore dodnes platí výnimočný stav, ktorý v januári vyhlásil tamojší prezident Daniel Noboa. Stalo sa tak po tom, ako z tamojšej väznice s maximálnym stupňom stráženia ušiel narkobarón a jeden z najobávanejších gangstrov v krajine, José Adolfo Macías Villamar, známy pod prezývkou Fito. Vo viacerých väzniciach následne vypukli nepokoje. Noboa zároveň vydal dekrét, v ktorom označil 22 zločineckých skupín za teroristické organizácie a vojenské ciele.

Viac o téme: ZastrelenáEkvádorBrigitte Garcíaová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu