Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sociálnymi sieťami sa šíri VIDEO českého exprezidenta z roku 2014: Odkazuje na Putina a Ukrajinu

Bývalý český prezident Václav Klaus Zobraziť galériu (4)
Bývalý český prezident Václav Klaus (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

PRAHA - Situácia na Ukrajine je veľmi zložitá od samého začiatku. Drvivá väčšina slovenských aj českých politikov odsúdila vojnu u našich východných susedov ako akt agresie zo strany ruského prezidenta Vladimíra Putina. Bývalá hlava Českej republiky na jednej zo svojich prednášok z roku 2014 odkazuje na Putina a jeho prípadnú inváziu. Ruský prezident by bol podľa neho v tom období nútený konať takýmto spôsobom. Sociálne siete však vykreslili Václava Klausa, akoby sa vyjadroval k aktuálnej situácii.

Po postupnom presúvaní ruských vojsk do pohraničia Ukrajiny sa slovo vojna skloňovalo čoraz častejšie. Invázia napokon prepukla ráno 24. februára. Vpád ruských vojsk na územie Ukrajiny bol pre mnohých šokom. Na sociálnej sieti TikTok sa objavilo video z tlačovej konferencie bývalého českého prezidenta Václava Klausa, ktorý zastáva diametrálne iný pohľad v rámci konfliktu na Ukrajine než celý západný svet.

Video však pochádza z prednášky na Vysokej finančnej škole správnej v Prahe, ktorá prebehla 9. marca 2014, teda osem rokov pred vpádom ruskych vojsk na Ukrajinu. Ponúkame aj kompletnú verziu celej prednášky Václava Klausa zo spomínaného dňa.

"Zmenu situácie na Ukrajine vyvolal európsky Západ a Spojené štáty, ktorí chceli nezmyselným spôsobom konfrontáciu s Ruskom, a ktorí použili Ukrajinu ako nebohý, smutný a nešťastný nástroj, ako to docieliť," vyjadril sa Klaus. Ako pokračoval, rozoštvanie Ukrajiny a rozohranie tejto ukrajinskej karty v žiadnom prípade nespôsobil Putin, ale "naši súdruhovia" v západnej Európe a v Spojených štátoch. "Varovali sme pred tým od začiatku, bolo to úplné nešťastie. Rozoštvať Ukrajinu a organizovať majdany, to bola cestička, ako rozbiť Ukrajinu a ako vyvolať všetko to, čo tam teraz prebieha," pokračoval exprezident. 

Na Ukrajinu bol pozývaný neustále 

Ukrajina je podľa Václava Klausa obeťou, ale zároveň môže za mnoho vecí, ktoré sa tam odohrali. "Nezvládla transformačný proces po páde komunizmu ani v rovine politickej a ani v rovine ekonomickej. Vina ukrajinských politikov na tomto všetkom je obrovská," objasňuje Klaus. Okrem iného podotkol, že za obdobie 25 rokov bol neustále pozývaný všetkými ukrajinskými politikmi, aby na Ukrajinu prišiel. Napokon sa tam ocitol len raz, na pozvanie prezidenta Viktora Juščenka a aj to tam išiel podľa svojich slov s rozpakmi. Zo situácie na Ukrajine mal pocit, že keď tam prichádza, tak legitimizuje prezidenta či premiéra, ktorý tam v tom čase vládne. Nikdy to tak však nechcel urobiť a aj s Juščenkom to bolo problematické.

Český exprezident Václav Klaus
Zobraziť galériu (4)
Český exprezident Václav Klaus  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

"Som stopercentne presvedčený o tom, že to bolo rozohrané nešťastne, rovnako ako bola nešťastne rozohraná a rovnakými silami zahájená dráma a kríza na Ukrajine o dve dekády skôr. Bohužiaľ, nie je dôvod, aby sme nejako velebili Rusko či Putina, ale ja si myslím, že v tomto konkrétnom prípade sa Rusko a Putin ocitli nevinne." Podľa Klausa je Putin doslova nešťastný z toho, do čoho bol na Ukrajine zavlečený. "V šachovej terminológii to, čo sa tam odohrávalo, bol vynútený ťah. On by bol šťastný, keby po obrovskom úspechu olympiády v Soči nastal pokoj a mier." 

Sociálnymi sieťami sa šíri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Serhii Nuzhnenko)

Klaus sa v roku 2014 vyjadril, že západná Európa a USA hrajú s Ukrajinou svoje hry a niektorí neprezieraví ľudia, pričom spomenul aj Českú republiku, to nechcú pochopiť. "Musím to povedať takto veľmi tvrdo, veľmi nemilosrdne a neviem, čo by som k tomu ešte dodal," skonštatoval na záver svojho prejavu.

Viac o téme: VojnaRuskoPutinVáclav KlausUkrajinaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu