Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zelenského žiadosť o tanky bola vyslyšaná: Česko ich poslalo na Ukrajinu

Česko poslalo Ukrajine tanky T-72 Zobraziť galériu (3)
Česko poslalo Ukrajine tanky T-72 (Zdroj: Twitter/OSINTdefender)

PRAHA - Česká republika poslala na Ukrajinu viac ako desiatku modernizovaných tankov sovietskej výroby T-72M, napísal denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na predstaviteľa českého ministerstva obrany.

Neoficiálne informácie, že ČR poslala Ukrajine niekoľko desiatok starších tankov T-72 a bojových vozidiel pechoty (BVP), predtým česká armáda ani ministerka obrany Jana Černochová (ODS) nepotvrdili s odôvodnením, že z bezpečnostných dôvodov nemožno dodávky špecifikovať. WSJ pôvodne o dodávke tankov informoval s odvolaním sa na námestníka ministerky obrany Tomáša Kopečného, ​​neskôr jeho meno zo správy vypustil. Rezort obrany poprel informáciu, že by námestník denníka dodávku tankov potvrdil.

Bolo by to prvýkrát od začiatku ruskej invázie, čo Ukrajine iná krajina poskytla tanky, píše WSJ. Za možno ešte významnejšie označuje zistenie, že ČR aj Slovensko zvažujú otvoriť svoje vojenské dielne pre "opravy a dovybavovanie" poškodenej ukrajinskej techniky. Česko doteraz darovalo Ukrajine čeliacej ruskej invázii vojenský materiál v hodnote skoro jednej miliardy korún.

Zelenského žiadosť o tanky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

"Zvedavosť je ľudská a chápem tých, ktorí chcú zistiť, čo na Ukrajinu dodávame. Prepáčte, nemôžem vám k tomu povedať viac. Zúri tam vojna a nebudeme vrahom s písmenom Z nič uľahčovať! Verte mi, že posielame ukrajinským priateľom zásadný vojenský materiál. A budeme v tom pokračovať," uviedla dnes na twitteri Černochová.

České médiá aj niektorí politici predtým na sociálnych sieťach zdieľali fotografie, ktoré zverejnil server OSINTdefender zameraný na dianie vo východnej Európe. Sú na nich zachytené vlaky s naloženými tankami a pásovými obrnencami. Zaslanie techniky ocenili na twitteri napríklad vládni poslanci Ondřej Benešík (KDU-ČSL) či Marek Ženíšek (TOP 09).

Zábery vojenskej techniky zverejnili vo večerných spravodajských reláciách Česká televízia (ČT) a televízia Nova. Podľa Novy nakladanie trvalo "dlhé hodiny" a začalo v noci na dnešok. Vozidlá podľa televízie prichádzali na jihlavskú stanicu zhruba od deviatej hodiny večernej a okolo ôsmej hodiny ráno začali vchádzať na vagóny.

Podľa ČT stál v utorok popoludní na mestskej stanici v Jihlave na vagónoch náklad piatich tankov a piatich obrnených transportérov. Technika sa podľa svedkov nakladá vo vojenskom skladisku v Rančírove v Jihlavsku, uviedla ČT. Z Jihlavy podľa záberov odišlo päť tankov T-72 v pôvodnom prevedení z 80. rokov bez ďalšieho vylepšenia a päť obrnencov BVP-1. ČT uviedla, že kvôli nízkej prevádzkyschopnosti modernizovaných tankov T-72 česká armáda pred časom reaktivovala asi dvadsiatku neupravených tankov T-72 a v skladoch ich tak zostala asi stovka.

WSJ píše, že predstavitelia českého ministerstva obrany potvrdili zaslanie "o niečo viac ako tucta" upravených tankov z radu T-72. "Stredoeurópska krajina tiež na Ukrajinu poslala húfnice pre delostrelectvo a obojživelné bojové vozidlá pechoty na pásoch BMP-1, povedali činitelia," pokračuje správa amerického denníka.

Ukrajinský vojak pred tankom
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský vojak pred tankom  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Server Echo24 včera uviedol, že niekoľko desiatok tankov a bojových vozidiel pechoty odcestovalo z ČR vlakom na Ukrajinu v pondelok. S touto technikou vedia ukrajinskí vojaci zaobchádzať. Ide o staršie typy nemodernizovaných tankov T-72, ktoré mali vo výzbroji české aktívne zálohy. Armáda ich mala v skladoch približne 90 kusov, okrem toho aktívne prevádzkuje zhruba 30 modernizovaných. Na Ukrajinu odcestovali podľa serveru aj staré bojové vozidlá pechoty. "Nejedná sa však o dodávku 56 modernejších obrnencov (PbV-501), ktorých vývoz minulý týždeň schválila nemecká vláda," napísalo Echo24.

Ministerstvo obrany na otázku ČTK uviedlo, že od prvých dní ruskej invázie rezort pomáha Ukrajine vojenským materiálom aj zo zásob Armády ČR, v tejto chvíli v hodnote takmer jednej miliardy korún. "Zástupcovia vlády navyše opakovane oznámili, že v tejto pomoci bude ČR aj naďalej pokračovať. Z bezpečnostných dôvodov však druh vojenského materiálu už dlhšiu dobu nešpecifikujeme," povedal Marek Vala z tlačového oddelenia ministerstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu