Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nový slovenský extrém! Toľkoto dní sme bez januárového mrazu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V Somotore, Michalovciach a Vysokej nad Uhom nezaznamenali v priebehu januára, 21 dní po sebe, mráz. Týmto je dosiahnutý nový slovenský extrém najdlhšieho januárového bezmrazového obdobia na niektorej klimatologickej stanici aspoň od roku 1961. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Situácia je podľa meteorológov veľmi významná aj z celozimného hľadiska. "Spolu s dvoma poslednými dňami roka 2022 nemrzlo v Somotore, Michalovciach a Vysokej nad Uhom priebežne už 23 dní po sebe, čo predstavuje najdlhšie zaregistrované zimné bezmrazové obdobie za posledných najmenej 63 rokov na ktorejkoľvek z našich klimatologických staníc v oblasti mimo západného Slovenska," uviedli. Staničný rekord najdlhšieho januárového obdobia bez mrazu bol v doterajšom priebehu januára dosiahnutý na "značnom počte klimatologických staníc", poukázal SHMÚ.

Pozoruhodná situácia v Hurbanove 

"Pozoruhodnou bola situácia aj v Hurbanove, na našej najvýznamnejšej klimatologickej stanici, kde 19-dňové bezmrazové obdobie bolo najdlhším v úvodnom mesiaci roka dokonca prinajmenšom od roku 1901, čiže za posledných aspoň 123 rokov," skonštatovali meteorológovia. Stredoslovenský extrém s trvaním 22 dní držia stanice Dudince, Boľkovce a Rimavská Sobota z roku 2020. Východoslovenský rekord patril stanici Košice-mesto v trvaní 22 dní z roku 2014. Na západe a súčasne aj v rámci celého Slovenska sa doposiaľ najdlhšie zimné obdobie bez mrazu vyskytlo na stanici Bratislava-Trnavská v roku 1974 s dĺžkou 36 dní.

Viac o téme: PočasieMrázSHMÚVýchodné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu