Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Problémy čínskych aplikácií: Zákaz Tiktoku v USA? Obľúbený eshop preverujú v Česku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Robert Way)

BRATISLAVA - V snahe ušetriť sa ženú do možného nebezpečia. Reč je o množstve užívateľov, ktorí si stiahli a používajú aplikáciu Temu. Na bezpečnostné riziko tejto aplikácie už upozorňovali mnohí, v Česku už čínske aplikácie rieši aj Národný prad pre kybernetickú bezpečnosť. V čom je najväčší problém tejto aplikácie?

Ušetriť sa snaží každý z nás, a preto hľadá v mnohých prípadoch alternatívy za oveľa výhodnejšie ceny. Keď však zadáme akýkoľvek hľadaný názov do vyhľadávača, okamžite na nás vyskočí viacero reklám aplikácie Temu. Tá ponúka, v porovnaní s inými eshopmi, oveľa nižšie ceny, ktoré mnohých lákajú. Problémom však je, že aj keď na eshop kliknete, nabáda vás stiahnuť si aplikáciu. 

Okrem toho, s Temu spolupracujú aj viaceré známe osobnosti, ktoré ukazujú kvantá tovaru za nízke ceny. Avšak, mnohí odborníci už upozorňovali na úskalia nakupovania cez túto aplikáciu. Cena totiž nie je všetko a nákup na takejto stránke môže niekedy priniesť viac starostí, ako radosti.

Česi v pozore

V súčasnosti si už aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov užívateľov po celom svete, čím sa stala populárnou. A to aj na Slovensku, kde obyvatelia taktiež neodolali čínskemu eshopu, ktorý ponúka tovar za výhodné nízke ceny. Avšak, v Českej republike si už na aplikáciu posvietil Národný úrad pre kybernetickú bezpečnosť. Rovnako tak aj na ďalšie čínske aplikácie WeChat či Tiktok. Dôvodom je, že sa obávajú možnosti úniku citlivých používateľských informácií. Temu je navyše podozrivé z odovzdávania citlivých informácií svojich používateľov. NÚKIB zatiaľ nevydal žiadne stanovisko ani bezpečnostné varovanie.

Problémy čínskych aplikácií: Zákaz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa IT odborníkov sa totiž aplikácia môže správať ako tzv. malware. Ide o vírus, ktorý vie o užívateľoch bez ich vedomia zbierať citlivé dáta. Na tento problém upozorňuje aj organizácia dTest. „Aplikácie podobných typov o nás zbierajú množstvo informácií a nie je jasné, akým spôsobom spracovávajú naše osobné údaje,“ varuje Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest. „Aplikáciu Temu však neodporúčame sťahovať do mobilného telefónu, pretože už len samotné stiahnutie aplikácie môže predstavovať bezpečnostné riziko,“ dodáva Eduarda Hekšová.

Nízke ceny? Viacero problémov

Temu tvrdí, že nízke ceny môže ponúkať vďaka inovatívnym prístupom, keď dochádza k zjednodušeniu dodávateľského reťazca. Z neho sa odstraňujú nadbytočné kroky a zostáva iba vzťah medzi výrobcom a zákazníkom. No podľa Hekšovej to nemusí byť celkom pravda. Vidí aj iné dôvody. „Tovar, ktorý vám príde, veľakrát nie je vyrobený z kvalitných materiálov, niekedy dokonca nie je ani použiteľný a v určitých prípadoch môže byť aj závadný. Vzhľadom na nízku cenu je tiež tovar zrejme vyrábaný v kolosálnych objemoch, opomenúť tak nemôžeme ani enormnú záťaž na životné prostredie. Objednávka z Temu však predstavuje aj ďalšie riziká. Výnimočné nie sú ani prípady, keď dorazí úplne iný tovar, ako ste si objednali, alebo tovar nepríde vôbec, vysvetlila. Otázne sú pritom aj pracovné podmienky zamestnancov, ktorí vyrábajú produkty predávané v aplikácii. Nie je totiž jasné, či sú spravodlivo odmeňovaní a či pracujú v prijateľných pracovných podmienkach. Vzhľadom na nízke ceny je však pravdepodobné, že takéto náležitosti zabezpečené nemajú. 

Problémy čínskych aplikácií: Zákaz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Organizácia pritom upozorňuje na to, že Temu je online trhovisko, teda prostredníctvom ich firmy ponúkajú tovar rôzni výrobcovia. A tu vidí Hekšová ďalší problém. Nie každý spotrebiteľ to totiž odhalí. „Podľa nášho názoru spotrebiteľ nie je náležite informovaný jasným a zrozumiteľným spôsobom o tom, že online trhovisko nie je zmluvnou stranou,“ vysvetľuje Hekšová. Keďže Temu funguje aj na slovenskom trhu, musí dodržiavať slovenské zákony. „Neuvádzaním pravdivých informácií ohľadom poskytnutých zliav sa môže Temu dopúšťať nekalých obchodných praktík,“ vysvetľuje Hekšová s tým, že pokiaľ spotrebiteľ nakúpi nekvalitný tovar, ktorý chce reklamovať alebo vrátiť, zvyčajne nič nevyrieši, pretože vymáhateľnosť spotrebiteľských práv od ázijského e-shopu je mizivá.

Slovenská obchodná inšpekcia či Európske spotrebiteľské centrum nemajú na Temu dosah a nemajú veľa možností, ako proti tejto platforme zakročiť. Jedinou možnosťou, ako proti Temu zasiahnuť, by mohlo byť zablokovanie platformy na slovenskom trhu z dôvodu bezpečnostnej hrozby. „Momentálne však nepredpokladáme, že k zablokovaniu Temu dôjde,“ uzatvára Eduarda Hekšová.

Problémy Tiktoku v USA

Iná čínska sociálna sieť Tiktok aktuálne rieši iné problémy. Snemovňa reprezentantov USA v sobotu kvôli obavám z úniku dát Američanov do rúk Komunistickej strany Číny prijala zákon, ktorý by mohol viesť k zákazu užívania Tiktoku v krajine. TikTok vlastní firma ByteDance so sídlom v Číne, hoci údaje používateľov boli podľa šéfa siete Shou Zi Chewa vždy uložené v Spojených štátoch alebo Singapure.

Návrh nazvaný "Zákon o mieri prostredníctvom sily v 21. storočí" tiež oprávňuje prezidenta prijať rozsiahle sankcie voči Iránu a ruským činiteľom alebo vláde umožňuje využiť zmrazené ruské aktíva na podporu Ukrajiny brániacej sa ruskej invázii.

Problémy čínskych aplikácií: Zákaz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Materskej spoločnosti TikToku, čínskej ByteDance, návrh stanovuje deväťmesačnú lehotu, v ktorej musí predať svoj podiel v sociálnej sieti. Lehotu môže úrad prezidenta predĺžiť o tri mesiace, ak usúdi, že firma urobila pokrok v snahe podiel predať, uvádza agentúra Reuters. 

"Je nešťastné, že Snemovňa reprezentantov využíva legislatívu o významnej zahraničnej pomoci ako zásterku, aby pretlačila zákon, ktorý by pošliapal slobodu slova 170 miliónov Američanov," cituje Reuters nedeľňajšie vyhlásenie TikToku. Spoločnosť už skôr vyhlásila, že americké dáta nikdy s čínskymi úradmi nezdieľala a nikdy by tak neurobila. Americkí senátori by podľa Reuters o návrhu zákona mohli hlasovať už v najbližších dňoch. Prezident Joe Biden avizoval, že by ho podpísal.
 

Viac o téme: TiktokTemuAplikácia TemuNakupovanie na Temu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu