Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

K Taiwanu sa priblížilo 22 čínskych lietadiel: 12 prekročilo líniu v prielive

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan. Informuje správa agentúry AFP.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany, uviedol rezort obrany v Tchaj-peji.

archívne video

Nové startupy a spoločnosti budú môcť využívať technológie, ktoré ku nám budú prúdiť aj práve z Taiwanu (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Čínske vojenské lietadlá a lode sa približujú k Taiwanu takmer každodenne, čo experti označujú za formu zastrašovania. Tzv. stredová línia je neoficiálna, ale v minulosti do značnej miery dodržiavaná hranica, ktorá vedie stredom Taiwanského prielivu. Peking ju však podľa vlastných vyjadrení neuznáva a opakovane ju prekračuje.

K najnovším incidentom došlo deň po tom, čo americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ukončil návštevu Číny, kde podľa svojich slov zdôraznil "kritický význam" zachovania mieru a stability v prielive. USA a Filipíny zároveň v tomto čase vykonávajú spoločné vojenské cvičenia aj v Juhočínskom mori a Taiwanskom prielive.

Spojené štáty sú medzinárodným zástancom Taiwanu

Spojené štáty sú najdôležitejším medzinárodným zástancom Taiwanu a dodávateľom zbraní napriek tomu, že medzi nimi neexistujú formálne diplomatické vzťahy. Čína zase považuje otázku Taiwanu za najpodstatnejšiu vo vzťahoch s USA, pričom opakovane žiada Washington, aby skončil s predajom zbraní vláde v Tchaj-peji, dodáva agentúra Reuters.

Taiwan je samosprávny ostrov, ktorý komunistická vláda v Pekingu považuje za súčasť Číny. Nevylučuje pritom, že sa ho jedného dňa zmocní aj silou, ak to bude nevyhnutné. Taiwan čínske nároky odmieta a zdôrazňuje, že o osude ostrova môžu rozhodovať len samotní jeho obyvatelia. Snaží sa pritom s podporou USA modernizovať a posilňovať svoju armádu, aby bola schopná odraziť prípadný čínsky útok.

Viac o téme: LietadláLíniaČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu