Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Severná Kórea je v smútku: Zomrel dlhoročný šéf propagandy, krajine slúžil 51 rokov!

Vodca Kim Čong-un spolu s najvyššími predstaviteľmi vyjadruje sústrasť telu bývalého tajomníka Ústredného výboru Kórejskej strany práce Kim Ki-nama v pohrebnej sieni v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 8. mája 2024 Zobraziť galériu (3)
Vodca Kim Čong-un spolu s najvyššími predstaviteľmi vyjadruje sústrasť telu bývalého tajomníka Ústredného výboru Kórejskej strany práce Kim Ki-nama v pohrebnej sieni v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 8. mája 2024 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Vo veku 94 rokov zomrel Kim Ki-nam, dlhoročný šéf propagandistického aparátu Severnej Kórey. Slúžil všetkým trom lídrom z generácie Kimov, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské médiá.

Kim Ki-nam zomrel v utorok, uviedla oficiálna tlačová agentúra KCNA. Severokórejský vodca Kim Čong-un sa dnes prišiel osobne rozlúčiť so zosnulým, u jeho rakvy uctil "revolučného veterána, ktorý zostal až do konca bezmedzne verný" svojej krajine.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

Kim Ki-nam patril k najbližším spolupracovníkom troch komunistických lídrov KĽDR: zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena, jeho nástupcu Kim Čong-ila, ako aj súčasného vládcu krajiny Kim Čong-una.

"Venoval sa podpore víťaznej cesty budovania mocnej socialistickej krajiny udržiavaním mohutnej ofenzívy a sviežeho rozvoja v novej ére vo všetkých sférach ideologickej práce strany," uviedla KCNA.

Kim Ki-nam je jedným z mála severokórejských predstaviteľov, ktorí vo výkone funkcie navštívili Južnú Kóreu: v roku 2009 viedol delegáciu pri príležitosti pohrebu juhokórejského prezidenta Kim Te-džunga, ktorý sa snažil o zmierenie s Pchjongjangom.

Vodca Kim Čong-un spolu s najvyššími predstaviteľmi vyjadruje sústrasť telu bývalého tajomníka Ústredného výboru Kórejskej strany práce Kim Ki-nama v pohrebnej sieni v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 8. mája 2024
Zobraziť galériu (3)
Vodca Kim Čong-un spolu s najvyššími predstaviteľmi vyjadruje sústrasť telu bývalého tajomníka Ústredného výboru Kórejskej strany práce Kim Ki-nama v pohrebnej sieni v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 8. mája 2024  (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Čelné funkcie v severokórejskej propagandistickej mašinérii zastával Kim Ki-nam od roku 1966, keď sa stal jej zástupcom, v roku 1985 potom jej šéfom. Bolo to ešte za vlády Kim Ir-sena. Do dôchodku odišiel v roku 2017.

Podľa odborníka na Severnú Kóreu Michaela Maddena z amerického Stimsonovho centra mal Kim Ki-nam obrovský vplyv na politiku a personálne záležitosti v KĽDR a bol kľúčovým tvorcom programu vládnucej Kórejskej strany práce. Obzvlášť blízko mal ku Kim Čong-ilovi, otcovi súčasného vodcu Kim Čong-una, ktorý zomrel v roku 2011. Bol považovaný za jeho "priateľa, s ktorým chodil piť", uviedol Madden s odvolaním sa na svoje zdroje.

Viac o téme: úmrtieKim Čong-unSeverná KóreaKim Ki-nam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu