Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Turecký súd rozhodol! Ženu za smrtiaci útok odsúdili na sedem doživotných trestov

(Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu. Uviedla to tlačová agentúra Anadolu. Informuje agentúra DPA.

Útočníčka, identifikovaná ako sýrska štátna príslušníčka, dostala sedem doživotných trestov s priťažujúcimi okolnosťami za "úmyselnú vraždu bombovým útokom" a za "narušenie jednoty štátu", uviedla Anadolu.

archívne video

Poslanci majú budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu ÚS (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Okrem toho bola odsúdená na 1794 rokov väzenia za nepovolené vlastnenie nebezpečného materiálu a za pokus o vraždu. Obžalovaná odmietla obhajcu, uviedla správa. Bomba bola umiestnená v novembri 2022 na populárnej pešej zóne Istiklal Caddesi, ktorá zranila aj ďalších 99 ľudí.

Doživotný trest

Doživotný trest s priťažujúcimi okolnosťami je v Turecku najprísnejší po zrušení hrdelného trestu v roku 2002, pretože nedáva žiadnu šancu na podmienečné prepustenie. Celkovo je v tomto prípade na súde obžalovaných 36 ľudí.

Úrady uviedli, že útočníčka sa priznala, že je napojená na sýrske kurdské milície známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) a do Turecka prišla ilegálne cez Sýriu. Turecko pokladá YPG za naklonenú zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK), teda strane označovanej Tureckom, Európskou úniou a Spojenými štátmi za teroristickú.

Viac o téme: TrestSúd útok Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu