Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

AKTUÁLNE Putin zložil sľub: Slovensko na inaugurácii zastupoval chargé d'affaires, Česko akciu bojkotovalo!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok v kremeľskom Andrejovskom sále oficiálne ujal ďalšieho šesťročného prezidentského mandátu. Oznámil to predseda ruského ústavného súdu Valerij Zorkin po tom, čo hlava štátu zložila prísahu. Putin v marci podľa očakávania s prehľadom vyhral voľby, ktoré ale podľa kritiky Západu boli neslobodné a chýbala mu v nich skutočná opozícia.

Ruského prezidenta pri slávnostnom ceremoniáli v honosnej, zlatom vykladanej sieni kremeľského palácového komplexu potleskom privítali zástupy politikov a významných osobností. Na protest proti stavu ruskej demokracie a ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine medzi nimi však chýbali viacerí západní diplomati, vrátane zástupcov Európskej únie, USA, Nemecka, Británie či Česka.

"Nemyslím si, že naše súčasné vzťahy zodpovedajú tomu, aby sa náš súčasný chargé d 'affaires takejto ceremónie zúčastnil," povedal cez víkend vo vysielaní televízie Nova český minister zahraničia Ján Lipavský. Zároveň oznámil, že vláda odvolala veľvyslanca v Rusku.

The Kyiv Independent píše, že inauguráciu bojkotovalo napríklad aj Estónsko. "Estónsko nemôže legitimizovať diplomatické vzťahy s agresorským štátom a rozhodli sme sa nezúčastňovať Putinovej inauguračnej slávnosti," cituje server hovorcu estónskeho ministerstva zahraničia.

Slovensko zastupoval chargé d'affaires

Slovenskú republiku zastupoval chargé d'affaires (diplomatický zamestnanec poverený len dočasne vedením zastupiteľského úradu). Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. "Slovenská republika si uvedomuje zložitosť situácie, ale napriek tomu je proti vytváraniu novej železnej opony a takýto postoj potvrdzujú aj tie európske krajiny, ktoré na inauguráciu posielajú svojich diplomatických zástupcov," uviedol komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusko podľa Putina neodmieta dialóg

Putin vo svojom príhovore vytýčil hlavné ciele svojho pôsobenia na poste hlavy štátu, pričom uviedol, že prioritou budú predovšetkým záujmy a bezpečnosť ruského národa, zachovanie jeho hodnôt a tradícií.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

Je potrebné zabezpečiť spoľahlivú kontinuitu vo vývoji Ruska na ďalšie desaťročia, vyhlásil tiež Putin v príhovore. Uviedol, že Rusko neodmieta dialóg o bezpečnosti a strategickej stabilite so Západom. Dodal, že od Západu závisí, či chce hľadať cestu k spolupráci. Podľa Putina dialóg môže nastať len na základe princípu rovnosti. Putin ukončil svoju inauguračnú reč slovami: "Spolu zvíťazíme."

Viac o téme: ČeskoVladimir PutinInaugaráciaChargé d'affaires
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu