Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania členov súdnej rady: Gašpar namieta

Tibor Gašpar Zobraziť galériu (2)
Tibor Gašpar (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné poslankyne Mária Kolíková (SaS) a Lucia Plaváková (PS) spochybnili dôvody na odvolanie dvoch členov Súdnej rady SR Jána Mazáka a Andreja Majerníka. Koaličný poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD) reagoval, že odvolávanie je v súlade so zákonom, pričom dôvod fakticky ani nie je potrebný. Uviedli to v utorkovej rozprave v pléne Národnej rady (NR) SR.

Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kolíková hovorí o očierňovaní ľudí, ktorí si to nezaslúžia. Poukázala na to, že návrh mohol byť odôvodnený iba stratou dôvery. "Aj pri tejto skúsenosti, ktorú teraz mám, sa pýtam, ako vlastne nastaviť tú právnu úpravu na Slovensku pre členov súdnej rady, aby obstáli v takomto teste zlomyseľnosti," podotkla.

archívne video

Poslanci majú budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu ÚS (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Plaváková považuje dôvody na odvolanie za mimoriadne absurdné

Na rokovaní ústavnoprávneho výboru sa podľa nej jasne preukázalo, že nie sú založené na realite. "Navrhovateľ sa prosto rozhodol, že ich odvolá, napísal nejaké dôvody, ktoré neobstoja len preto, aby mohol hovoriť, že sa neodvolávajú títo dvaja členovia súdnej rady bezdôvodne, svojvoľne a zlomyseľne," dodala poslankyňa Zuzana Števulová (PS).

Gašpar si myslí, že Mazák a Majerník si ako členovia súdnej rady neplnili svoje úlohy tak, ako predpokladá zákon. Nesúhlasí, že dôvody odvolania boli na výbore vyvrátené. Zároveň podotkol, že dôvody na odvolanie nemuseli byť vôbec uvedené. "Zákonná úprava pri postupe, ako odvolávať člena súdnej rady, hovorí, že to môže byť v ktorejkoľvek časti funkčného obdobia a fakticky bez dôvodu," pripomenul.

Viac o téme: Tibor GašparOpozíciaJána Mazák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu