Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Pre atentát na Fica prerušili mimoriadnu schôdzu o RTVS: Toto je vaša robota, povedal Blaha! Opozícia ruší aj protest

Zobraziť galériu (23)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V stredu ráno o 9.00 h sa začala v Národnej rade SR mimoriadna schôdza, ktorá sa má venovať zmenám v RTVS. O jej konaní informoval v utorok podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD). Pôvodný návrh zákona z dielne rezortu kultúry ministerky Martiny Šimkovičovej vzbudil v opozícií ale aj v samotnej inštitúcií rozruch, v dôsledku čoho došlo aj k jeho úprave. Aj napriek tomu s jeho znením nesúhlasia. Koalícia však predpokladá, že návrh zákona o STVR schvália. Hlasovať o ňom by sa malo vo štvrtok o 17.00 h.

Tlačová konferencia strany SNS k zákonu o STVR

15:35 Reakcia strany SaS na atentát na premiéra Fica

Vyjadrenie strany SaS k streľbe v Handlovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

15:27 Vyjadrenie Andreja Danka k atentátu k streľbe po rokovaní vlády v Handlovej

Vyjadrenie Andreja Danka k streľbe po rokovaní vlády v Handlovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

15:25 "Dnešné zhromaždenie na podporu RTVS s ohľadom na útok na premiéra rušíme. Absolútne a ostro odsudzujeme násilie a dnešnú streľbu na premiéra Roberta Fica. Veríme, že bude v poriadku. Zároveň vyzývame všetkých politikov, aby sme sa zdržali akýchkoľvek vyjadrení a krokov, ktoré môžu prispieť k stupňovaniu napätia," oznámil Šimečka.

14:55 Ľuboš Blaha (Smer-SD) prerušil schôdzu na neurčito. "Predsedu vlády Roberta Fica postrelili. Toto je vaša robota," povedal v pléne parlamentu. Žiga zvolal poslanecké grémium. Parlament je na niekoľko dní uzavretý, chcú posilniť bezpečnostné opatrenia.

14:45 Podľa Pročka (Slovensko) by sa ministerka Šimkovičová mala ku každému médiu správať rovnako. Na adresu Machalu uviedol, že tento človek, čo v Dubaji poslal človeka "do p...", chce učiť deti mediálnu výchovu. Michelku označil za "diletantného práporčíka".

14:30 Poslanec Ľubomír Galko (Slovensko) sa do Michelku pustil naozaj zostra a zareagoval na jeho výrok, že mu vo verejnoprávnej televízii skákali do reči. "Ono je to celé skoro smiešne. Michelko je ten, čo má naložené v gatiach a bojí sa ísť s poslancami nášho hnutia do diskusie, lebo je pokakaný až za ušami. Ešte aj nad tým, že mu nejaký moderátor skočí do reči, narieka. Mal radšej zostať doma schovaný pod perinou pri žene, keď je taký pos*atý, a nie sa trepať do politiky," vyhlásil bez servítky Galko. Označil to ako dôvod, prečo poslanci nie sú pozývaní do diskusie. Koaličných poslancov označil za lotrov. "Figu borovú, že idú rekonštruovať RTVS. Zbabelci pos*atí," dodal. 

14:05 Koalícia Smer-SD, Hlas-SD a SNS sa podľa poslanca Gábora Grendela (Za ľudí) sa boja kritiky a konfrontácie argumentov. "V tomto duchu sa nesie návrh zákona o STVR," dodal s tým, že chcú inštitúciu ovládnuť. Podľa neho bude názov Slovenská televízia a rozhlas nespisovný. Poukázal na funkčné obdobie generálneho riaditeľa (5 rokov) a funkčné obdobie členov rady (6 rokov), ktorí volia a odvolávajú generálneho riaditeľa. "Vami zvolenému generálnemu riaditeľovi vyprší funkčné obdobie rok po najbližších parlamentných voľbách, členom rady až dva roky. Podľa tohto zákona by teda nástupcu mali zvoliť vaši nominanti v Rade, hoci pri moci už môže byť iná vládna zostava," dodal.

13:00 Andrej Danko (SNS) nevidí dôvod, prečo by si nemohla STVR zarobiť, keď sú zrušené koncesionárske poplatky. "Chápem des a hrôzu opozície. Vyjadrenie poslankyne Jaurovej o prítomnosti zástupcov britskej a americkej ambasády považujeme za drzosť," dodal počas tlačovej konferencie. "Do televízie ide 165 miliónov, kde sú? Je tam veľká prezamestnanosť. Nie je možné tam posielať peniaze, ktoré sa strácajú," vyhlásil.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (23)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Do 14.00 h je mimoriadna schôdza prerušená.

12:45 Poslanec Jozef Pročko (Slovensko) vo faktickej pripomienke Michelkovi odkázal, že sa môže hanbiť. "Vy ste fakt klamár. Vy ste bol asistent HZDS, kedy si z RTVS urobila odpornú slúžku. Vy ste valcovali slobodu slova," dodal. Poslanci Martin Šmilňák (KDH), Branislav Vančo (PS) aj ďalší opoziční poslanci namietali, že Michelko kritizoval praktiky meniace verejnoprávne médiá v minulosti, pričom ich súčasná vláda sama využíva.

Pre atentát na Fica
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:35 Generálny riaditeľ a členovia rady by podľa Michelku mali byť v súzvuku, podobne ako vláda a parlament. Pripisuje im podobnú legitimitu. "Navzájom sa majú kontrolovať, inšpirovať, posúvať to médium, diskutovať o charaktere verejnoprávneho vysielania a podobne. A to bude len vtedy možné, keď budú mať tie rady relevantné kompetencie," dodal. Verí, že na čelo telerozhlasu príde niekto plný energie, s novými nápadmi a náplňou obsahu verejnoprávnosti, pričom bude televízia vyrábať vlastné programy. Vo svojom vystúpení pripomenul tiež zmeny, ktorými prechádzali verejnoprávne médiá v minulosti. Michelko sa sťažoval, že mu vo verejnoprávnej televízii skákali do reči.

12:30 Poslanec Roman Michelko (SNS) odmieta, že zvýšenie podielu reklamy vo verejnoprávnej televízii a rozhlase na päť percent ovplyvní ich charakter. Vyvrátil, že reklama bude narúšať vysielanie programu. "Je to šírenie poplašnej správy. Verejnoprávne média budú môcť dať reklamu len mimo relácii, nie v priebehu relácii," vysvetlil v pléne NR SR. Pripustil, že pri spravodajstve pôjde nejaký reklamný brejk napríklad pri prechode zo zahraničného na šport. Upozorňuje, že stále pôjde len o štvrtinu z objemu, ktoré môžu vysielať komerčné televízie.

Roman Michelko
Zobraziť galériu (23)
Roman Michelko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

12:00 To, čo urobila ministerka Šimkovičová, je likvidácia média, uviedla poslankyňa Mária Kolíková (SaS) s tým, že koalícia zasahuje do celkového spôsobu, ako bude RTVS po novom fungovať. Podľa jej slov tu nie je vôbec záujem zabezpečiť financovanie RTVS. Cieľom je podľa Kolíkovej položiť RTVS na kolená. "Generálny riaditeľ už nebude vôbec rozhodovať, ale politici," dodala.

11:55 Jarjabek (Smer-SD) poukázal na zodpovednosť, ktorú budú niesť členovia rady pri voľbe generálneho riaditeľa. Budú podľa neho pod drobnohľadom médií aj verejnosti a svoje kroky budú musieť oveľa viac zdôvodňovať. Hovorí tak aj o posilnení kontroly.

Pre atentát na Fica
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:40 Navýšenie podielu reklamy pre verejnoprávne médium môže narušiť dohodu so súkromnými vysielateľmi o podpore Audiovizuálneho fondu, ktorý by tak mohol prísť o financie. Obáva sa negatívneho vplyvu reklamy na vysielanie telerozhlasu a tlačenie do komerčného vysielania. Podotkol, že inštitúcia dokázala plniť rámec svojich zákonných povinností napriek neschopnosti predošlých vlád zvýšiť koncesionárske poplatky a ich následnému zrušeniu. Apeluje na riešenie financovania telerozhlasu, za šťastné nepovažuje naviazanie jeho rozpočtu na percentá HDP.

11:35 Obeťou poľovačky na generálneho riaditeľa RTVS sa podľa Jozefa Hajka (KDH) stala celá inštitúcia, teda fungujúca, vo verejnosti dôveryhodná značka. RTVS sa podľa neho stalo fackovacím panákom každej vládnej garnitúry. "Poďme si položiť otázku, akú rolu majú rozhrávať v 21. storočí verejnoprávne médiá," dodal a poukázal, že aktuálne ide o politický diktát. Podľa jeho slov je nový zákon "šitý horúcou ihlou". "Účelovosť dosadiť nového generálneho riaditeľa z tohto zákona až kričí," dodal. Čo sa týka kontroly vysielania RTVS, už teraz podľa neho existujú možnosti sledovať, či sa správa skutočne verejnoprávne. Ak chce niekto posilniť tento kontrolný mechanizmus, vyzval na rozhovor o možnostiach novely.

Jozef Hajko
Zobraziť galériu (23)
Jozef Hajko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:30 Tibor Gašpar (Smer-SD) dnes v parlamente tajne prijal ruského veľvyslanca Igora Bratčikova, povedal poslanec Tomáš Szalay (SaS). "Ruský veľvyslanec bol dopredu ohlásený," uviedol Žiga s tým, že zástupcovia z britskej a americkej ambasády nie a "prišli ako turisti".

11:25 Kandidátka PS vo voľbách do EP Veronika Cifrová Ostrihoňová pripomenula, že politici a političky vládnej koalície nechápu, že verejnoprávny rozhlas a televízia im nepatria.Som vďačná za to, že Slovensko je členom EÚ. Aj keď nás vláda Roberta Fica odtiaľ ťahá preč, je to práve vďaka práci európskych inštitúcií, že tu máme nový európsky zákon, ktorý chráni aj verejnoprávne médiá. Popri EÚ však musíme aj my zabojovať o to, aby RTVS zostala slobodná. Stretnime sa preto dnes večer na Námestí Slobody a ukážme, že nezávislé médiá si nenecháme vziať,” uzavrela Cifrová Ostrihoňová. 

Veronika Cifrová Ostrihoňová
Zobraziť galériu (23)
Veronika Cifrová Ostrihoňová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:10 "Je to kopírovanie tých istých snáh, ako mal maďarský premiér Viktor Orbán," vyhlásil kandidát vo voľbách do EP Ľudovít Ódor s tým, že odtiaľ ide len vládna propaganda. “Obávam sa, že niečo podobné čaká aj nás na Slovensku. Budeme počúvať rozprávky o hrdinských činoch premiéra, ktorý bráni krajinu pred výpadmi bruselských hôrd, o prezidentovi, ktorý prináša pokoj a mier. Teda bohapustú vládnu propagandu. Musíme spraviť všetko pre to, aby sme zabránili takejto trajektórii. Orbán je pre Fica vzorom, ale v skutočnosti je to odstrašujúci príklad vzďaľujúci nás od civilizovanej Európy,” zdôraznil Ódor. 

Ľudovít Ódor
Zobraziť galériu (23)
Ľudovít Ódor  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:03 Podľa Michala Šimečku (PS) je nová legislatíva v rozpore s európskou legislatívou. Vláda chce RTVS zrušiť, lebo má ambíciu podmaniť si slobodné médiá. Chcú sa zabetónovať pri moci. Potrebujú ďalší servilný kanál na šírenie svojich dezinformácií. Dnes o 18:00 sa tomu ale spoločne postavíme na proteste na Námestí Slobody. Pridá sa aj Ivan Korčok. Ukážeme spolu, že si nenecháme ukradnúť slobodné médiá, a že chceme udržať Slovensko v Európe,” dodal Šimečka.

Tlačová konferencia strany Progresívne Slovensko na tému Stojíme pri RTVS v parlamente aj v uliciach (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

10:54 "Tento zákon je des a hrôza," vyhlásil Alojz Hlina (SaS) s tým, že opozícia a ľudia sa budú brániť. "Vytvorí sa politický orgán súčasnej vládnej koalície," uviedol v súvislosti novou radou STVR s tým, že bude v zásade neodvolateľná. Naopak, riaditeľ verejnoprávnej televízie a rozhlasu sa po prijatí nového zákona stane ľahko odvolateľným. 

10:48 Poslanec Karol Farkašovský (SNS) uviedol, že za program RTVS zodpovedá manažment a nie politické strany. "Zmysel nového zákona je odpolitizovať RTVS, aby prinášala objektívne, nestranné a nezávislé správy," konštatuje s tým, že ľudia nepotrebujú názory moderátorov a redaktorov RTVS. Vláda podľa neho chce, aby inštitúcia prinášala objektívne informácie a vrátila sa v mediálnom prostredí na piedestál verejnoprávneho formátu.

Karol Farkašovský
Zobraziť galériu (23)
Karol Farkašovský  (Zdroj: TASR / Michal Svítok)

10:45 Podľa poslankyne Natalie Nash (PS) nový zákon zasahuje do základov našej demokracie a považuje ho za nezmyselný a nebezpečný pre demokratické princípy. "Otvára dvere politickému tlaku, manipulácii a cenzúre," dodala a apeluje na koaličných poslancov, aby ho neposunuli do druhého čítania. Pripomína, že na nich budú apelovať aj ľudia na námestiach. 

10:37 Poslankyňa Ingrid Kosová (PS) sa pýta, že prečo sa predkladá nový zákon a nenovelizuje sa existujúci, ak sú oba na 90 percent rovnaké. "Jediným dôvodom je, že si chcete dosadiť svojho generálneho riaditeľa, ktorý vám bude vyhovovať," vyhlásila v pléne s tým, že v existujúcom zákone to nie je možné. Dodala, že členovia rady budú volení len jednou politickou garnitúrou a politická nezávislosť tak nebude zachovaná. 

10:30 V pripomenkach zareagovala okrem iných aj poslankyňa Dana Kleinert (PS). "Tu sú státisíce až milióny eur, ktoré idete vyhodiť kýblami von oknom, ktoré budú potrebné na rebranding. Ten bude trvať dlhé roky, bude sa týkať celého vizuálu, všetkých kanálov, všetkých papierov až po poslednú vizitku. Nechcem si predstaviť prerábanie všetkých tých zmlúv a to iba preto, že idete vymeniť riaditeľa," vyhlásila Kleinert smerom ku koaličným poslancom.

Dana Kleinert
Zobraziť galériu (23)
Dana Kleinert  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

10:20 Dušan Jarjabek (Smer-SD) poznamenal, že niektoré otázky sa ešte budú riešiť v druhom čítaní, avizoval pozmeňujúce návrhy. Kritizoval však vyjadrenia Jaurovej o možnej protiústavnosti. To podľa neho môže posúdiť len Ústavný súd SR. Podotkol, že súčasná situácia RTVS nie je riešiteľná, a kritizoval aj súčasné vedenie inštitúcie.

10:10 Jaurová kritizuje aj zvýšenie podielu reklamy, hovorí o výraznom zásahu do mediálneho prostredia z pohľadu súkromných vysielateľov. "Vláda jasne priznáva, že nedokáže, nechce či nebude dostatočne financovať verejnoprávne médiá a dúfa, že to za ňu urobí trh. A to je presný opak verejnoprávnosti, pretože podstatou verejnoprávnosti je zabezpečiť v mediálnom priestore to, čo trh nedokáže zabezpečiť, a je to aj výrazný zásah do fungovania mediálneho trhu na Slovensku," podotkla. Dodala, že zvýšenie reklamného priestoru dostane STVR do obchodnej súťaže so súkromnými médiami a oslabí napĺňanie funkcie verejnoprávneho média. 

Zora Jaurová
Zobraziť galériu (23)
Zora Jaurová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

09:55 "Zákon je zlý vo svojej podstate a nijaké pozmeňujúce či doplňujúce návrhy ani iné vylepšenia nemôžu zakryť holú podstatu problému, ktorou je bezdôvodné rušenie existujúcej verejnoprávnej inštitúcie a zakladanie novej, identickej, ibaže úplne podriadenej vláde, s cieľom odstrániť generálneho riaditeľa a manažment a ovládnuť spravodajstvo," uviedla Jaurová.

09:45 Podľa Jaurovej (PS) chce vláda ovládnuť verejnoprávne médium. Podľa nej nie je žiaden reálny dôvod zakladať novú STVR. Podľa jej slov sa zmeny dali spraviť aj prostredníctvom novelizácie existujúceho zákona o RTVS, aj zmena názvu. Podľa nej je slabo skrytým dôvodom aj odvolanie súčasného šéfa Ľuboša Machaja a zánik mandátu súčasnej Rady RTVS. Upozorňuje aj na posilnenie právomoci rezortu kultúry pri odvolávaní členov rady. "Zákon obsahuje množstvo technických nedostatkov," dodáva.

Pre atentát na Fica
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

09:35 Do diskusie sa prihlásilo celkovo 40 rečníkov. Podľa rokovacieho poriadku môžu hocikedy požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov by mali mať možnosť prihlásiť sa zákonodarcovia aj ústne.

09:32 Tvorba a vysielanie oboch zložiek RTVS sa podľa ministerky len minimálne líšia od iných médií hlavného prúdu. "Spravodajstvo a publicistika v slovenskej televízii a slovenskom rozhlase sa postupne stali príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií," zhodnotila. Ministerke chýba seriózny, kritický, širokospektrálny pohľad na javy v spoločnosti. V RTVS podľa nej vzniklo názorovo unifikované prostredie s veľkým zúžením oponentúry a tvorivej diskusie. Hovorí o strate identity verejnoprávnych médií.

Pre atentát na Fica
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

 Úvod rokovania z NR SR počas prejavu ministerky Šimkovičovej narušili poslanci z hnutia Slovensko

09:30 Ministerka takisto spomenula zásadné zmeny, ktoré prináša návrh zákona - kreovanie rady, zloženej zo štyroch členov nominovaných ministrom kultúry a piatich, ktorých zvolí parlament. Funkčné obdobie členov rady ostáva šesťročné, po novom však nebudú rotovať. Rada bude mať kompetenciu voliť i odvolávať generálneho riaditeľa, a to jednoduchou väčšinou, orgán dohľadu bude takisto schvaľovať uzavretie zmlúv STVR s tretím subjektom, ak výška plnenia zo zmluvného vzťahu prevyšuje sumu 1,5 milióna eur. Vytvorí sa aj deväťčlenná Etická komisia ako poradný orgán rady. Jej úlohou bude zaujímať stanoviská k dodržiavaniu štatútu programových pracovníkov a dodržiavaniu iných etických princípov zamestnancov STVR a externých spolupracovníkov.

09:27 "Myslíme si, že verejnoprávna inštitúcia by mala postupne odísť od extrémnej politickej zaujatosti, neobjektívnosti spravodajstva a manažovania publicistiky bez plurality, a hlavne prejsť k objektivite a spravodlivosti," vyhlásila ministerka. Zdôraznila, že úloha zabezpečiť nové fungovanie súčasnej RTVS vyplýva z programového vyhlásenia vlády.

09:23 Ministerka Šimkovičová na úvod rokovania odôvodňuje vládny návrh o zmenách v RTVS, v ktorom opäť hovorí stratení vyváženosti, verejnoprávnosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti či transparentnosti. Počas jej prejavu sa poslanci z hnutia Slovensko postavili pred ňu do radu so zalepenými ústami a sloganom "Koniec slobody slova v RTVS". Následne sa ako podpora za ministerku postavili koaliční poslanci.

Pre atentát na Fica
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

09:12 Hlasovať o návrhu zákona o STVR v prvom čítaní by sa malo vo štvrtok o 17.00 h. Za tento procedurálny návrh hlasovalo 77 poslancov, proti 35 poslancov zo 122 prítomných. Poslanci v úvode rokovania tiež odsúhlasili, že diskusia k vládnemu návrhu zákona v prvom čítaní bude trvať 24 hodín. Čas sa tak prerozdelí medzi jednotlivé poslanecké kluby. Zároveň si zákonodarcovia o hodinu predĺžili rokovací deň, miesto do 19.00 h budú rokovať do 20.00 h. Skrátili si aj obedovú prestávku.

Pre atentát na Fica
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

09:10 V priestoroch parlamentu sú prítomní aj diplomatickí zástupcovia britskej a americkej ambasády. Privítala ich Jaurová (PS), podľa ktorej prišli počúvať diskusiu o STVR, kedže si uvedomujú dôležitosť verejnoprávnych médií.

09:05 Žiga otvoril mimoriadnu schôdzu. Prítomných je 76 poslancov, teda NR SR je uznášaniaschopná. Za program schôdze hlasovalo 109, za bolo 76 poslancov, proti 33 poslancov.

Otvorenie mimoriadnej schôdze

Mimoriadna schôdza NR SR Vládny návrh zákonov o Slovenskej televízii a rozhlase. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda Roberta Fica v apríli schválila návrh zákona o STVR a tak bolo len otázkou času, kedy sa dostane do parlamentu. Koalícia dopredu ohlásila, že diskusiu obmedzí. V zákulisí sa hovorí o dvoch rokovacích dňoch. Predseda SNS Andrej Danko navrhuje zdvihnúť podiel reklamy, ktorý momentálne zákon drží na úrovni 0,5 percenta. 

archívne video

Zákon o STVR vytvára novú verejnoprávnu vysielaciu inštitúciu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média (STVR), keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ. Zavádza nový inštitút etickej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady. STVR tiež zaradí každý deň do vysielania v čase od 23.30 h do 00.30 h štátnu hymnu Slovenskej republiky. Predstavitelia koalície argumentovali potrebu zmien neobjektívnosťou verejnoprávnej televízie a rozhlasu či neudržateľnosťou súčasného modelu fungovania. 

Iniciatíva za verejnoprávnosť vyzýva poslancov, aby ho nepodporili

Koordinačný výbor iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov RTVS za verejnoprávnosť a nezávislosť odovzdal na začiatku mája v NR SR listy adresované poslancom parlamentu. Vyzýva ich, aby nepodporili návrh zákona o STVR. "Práve týmto formálnym aktom chceme tieto aktivity posunúť, ukázať, že nám ako zamestnancom veľmi záleží na tom, aby sme mohli pracovať v slobodnej inštitúcii," zdôvodnil člen koordinačného výboru Tomáš Bartoněk. Poznamenal, že listy priniesli symbolicky v Svetový deň slobody tlače.

Autori listu argumentujú, že návrh zákona o STVR vzbudzuje obavy nielen o budúcnosť objektívneho spravodajstva, ale aj o celkovú dôveryhodnosť a postavenie verejnoprávnej inštitúcie na Slovensku. Ako pripomenuli, tieto obavy vyjadrili stovky pracovníkov Rozhlasu a televízie Slovenska. Poukázali aj na kritiku zo zahraničných médií či protestný hlas rešpektovaných osobností.

Čierny deň v STV Bratislava
Zobraziť galériu (23)
Čierny deň v STV Bratislava  (Zdroj: RTVS)

Zamestnanci telerozhlasu upozorňujú zákonodarcov, že oslabenie verejnoprávnej inštitúcie ešte viac prehĺbi obavy o stav právneho štátu a úroveň demokracie v očiach partnerov vrátane Európskej komisie. "To môže mať aj negatívne ekonomické dôsledky, ktoré budú znášať všetci občania a obyvatelia Slovenska, teda aj vaši voliči," podotkli v liste. Poslancom sa prihovárajú s tým, že veria v zhodu na tom, že pre úspech Slovenska a všetkých jeho obyvateľov je nevyhnutné, aby boli médiá skutočne slobodné, nezávislé a najmä, aby šírili len pravdivé a overené informácie.

Opozícia aj mimovládne organizácie sú proti

Opozícia, viacero mimovládnych organizácií i vedenie RTVS návrh kritizujú. Hovoria o účelových zmenách. To, ako riadi rezort kultúry, je nemožné udržať ďalšieho tri a pol roka," zdôraznila podpredsedníčka PS a podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová, ktorá návrh zákona označila za absurdný a ktorý likviduje verejnoprávnu televíziu a rozhlas. "Pozývam preto všetkých ľudí na protest za záchranu RTVS. Postavme sa tomuto plánu v stredu o 18.00 h na Námestí Slobody,” zdôraznila Jaurová.

Zora Jaurová
Zobraziť galériu (23)
Zora Jaurová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerka Šimkovičová spolu s kolegami tvrdia, že televízia a rozhlas sú nevyvážené, lebo v nich nedostávajú priestor napríklad ľudia, ktorí tvrdia, že Zem je plochá. Vyváženosť ale neznamená rezignáciu na základné hodnoty pravdy a demokracie, na ktorých stojí naša spoločnosť. Rozum predsa nie je možné vyvažovať šialenstvom a rešpekt nenávisťou,” uviedla Jaurová.

„Argument, že aby RTVS bola viac verejnoprávna, musí byť viac komerčná, je absurdné rovnako ako celý Andrej Danko,“ tvrdí opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). "Niektoré kontroverzné časti boli z návrhu vyhodené, Programovú radu nahradili Etickou komisiou, čo je akoby vystrihnuté z totalitného režimu. Tento zákon tak patrí do obdobia tvrdej totality, nie do demokratického štátu," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling. Pripomenul aj výhrady viacerých inštitúcií či verejnosti voči predošlým snahám o zmenu zákona. Napriek úpravám podľa neho návrh naďalej naráža na predpisy Európskej únie a na Pakt o slobode médií.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (23)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča je účelom nového zákona výmena nového riaditeľa. Situáciu na Slovensku považuje za spolitizovanú. "Určite by bola iná situácia, keby koalícia pri zámeroch meniť niečo v RTVS komunikovala s RTVS. Kooperovala. Keby sa pokúsila vtiahnuť aj opozíciu," uviedol, čo by bola podľa neho lepšia cesta. „Oveľa viac by prospelo debate o verejnoprávnej televízii a verejnoprávnom rozhlase, keby koalícia dala na stôl konkrétne veci. O nich by sa diskutovalo a z nich by sa potom vyvodzovali zlepšenia vo forme zákonov alebo čohokoľvek iného,“ uviedol Maďarič.

Pod petíciu "Zastavme únos RTVS" sa doteraz podpísalo vyše 85-tisíc ľudí. “Sme presvedčení, že sloboda tlače je jeden zo základných pilierov právneho štátu a hodnôt, na ktorých stojí Európska únia. Slobodné a od štátnej moci nezávislé verejnoprávne médiá sú nevyhnutným predpokladom funkčnej demokracie, v ktorej majú občania ako pôvodcovia moci prístup k objektívnym informáciám o činnosti politikov,” uvádza Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu a jedna z autorov petície.

Pre atentát na Fica
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: mojapeticia.sk)

Viac o téme: RTVSParlamentSTVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu