Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNA tragédia! Dievčatko (†4) sa udusilo párkom v rožku: Nepomohla ani okamžitá pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje)

PRAHA - Mimoriadna tragédia sa odohrala minulý štvrtok v českom meste Kravaře v okrese Opava. Len štvorročné dievča sa udusilo veľkým sústom párka v rožku počas návštevy cirkusu. Ani napriek rýchlej pomoci prizerajúcich sa aj záchranárov sa ju nepodarilo zachrániť a za pár dní v nemocnici zomrela.

archívne video

Môžeme si chorobu privolať tak, že na ňu myslíme? Genetička Raffajová to povedala jasne (Zdroj: RTVS)

K udalosti došlo 25. apríla v areáli Mezivodky, kedy babička kúpila dievčaťu párok v rožku. "Stalo sa to niekedy okolo 18.30 h v cirkuse, keď bola prestávka," upresnil pre CNN Prima NEWS tlačový hovorca českej polície Moravskosliezskeho kraja René Černohorský. Pri konzumácii jedla dieťaťu v jednej chvíli zaskočilo sústo v krku a začalo sa dusiť. Potom upadlo do bezvedomia a postupne u neho došlo aj k zástave krvného obehu. Najprv sa dievčatko pokúšali kriesiť ľudia, ktorí sa stali svedkom udalosti. Snažili sa dostať sústo von pomocou pokusov o vyvolanie zvracania. „Dvaja okoloidúci sa o záchranu pokúšali aj pomocou nepriamej masáže srdca. Ďalší ľudia zavolali záchranku,“ dodal Černohorský.

Keď na miesto dorazila sanitka aj vrtuľník záchrannej služby, zravotníci zistili, že u dieťaťa už došlo k zástave krvného obehu. „Dievčatko bolo resuscitované a krvný obeh sa podarilo obnoviť. V kritickom stave ju posádka vrtuľníka odovzdala do ostravskej fakultnej nemocnice,“ potvrdil Novinkám hovorca záchranky Lukáš Humpl.

Dievčatko za pár dní zomrelo

Na miesto bola privolaná aj Polícia Českej republiky. "Dorazila tam hliadka, ktorá bola najbližšie, teda obvodné oddelenie Kravaře," uviedol Černohorský s tým, že policajti na mieste vykonali vyšetrovanie a vypočuli svedkov. Dievča po niekoľkých dňoch v nemocnici zomrelo. „Nebolo zistené žiadne cudzie zavinenie ani úmysel. Išlo o tragickú nešťastnú udalosť. V tejto chvíli je z našej strany prípad odložený, pretože nie je podozrenie z páchania trestnej činnosti alebo iného porušenia,“ doplnil tlačový hovorca.

Ako povedal Novinkám prednosta Kliniky detského lekárstva ostravskej fakultnej nemocnice Ján Pavlíček, ide o veľmi výnimočnú udalosť.  „Sú to iba jednotky prípadov za desaťročie. Spolu s kolegami sme si spomenuli nanajvýš na tri deti za posledných dvadsať rokov,“ povedal.

Viac o téme: ČeskoUdusenieKravaře
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu