Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNE Začal proces odpojenia Slovenska od ruského plynu! Fico a Saková pečú dohodu v Baku

Denisa Saková a Róbert Fico Zobraziť galériu (4)
Denisa Saková a Róbert Fico (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Getty Images)

BRATISLAVA/BAKU – Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine zosilneli hlasy volajúce pod odpojení sa od ruského plynu. Riešením by mohol byť plyn z Azerbajdžanu. V Baku sa aktuálne nachádza slovenská delegácia na čele s Robertom Ficom (Smer-SD). Podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SSD) vyvinieme maximálne úsilie na to, aby sme plyn z Azerbajdžanu mohli dovážať na Slovensko a tak diverzifikovať dodávky a odstrihnúť sa od ruského plynu.

Slovensko chce byť mostom medzi EÚ a Azerbajdžanom, povedal Robert Fico (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Slovenský premiér Robert Fico po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku povedal, že zvoju vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom, ktorý je v súčasnosti veľmi nízky na úrovni iba 79 miliónov eur, nič nebráni. Veľký potenciál je podľa neho v oblasti energetiky a zbrojárstva. "Myšlienka dovozu plynu z Azerbajdžanu cez kontaktný bod na rusko-ukrajinskej hranici, s využitím ukrajinskej infraštruktúry a potom slovenskej infraštruktúry v objeme až do 20 miliárd metrov kubických, musí byť pre každého zaujímavá," uviedol Fico. Slovensko bude podľa neho rešpektovať férové ceny za dovoz tohto zemného plynu.

Premiér zároveň avizoval, že SR v tejto súvislosti vytvorí pozitívnu atmosféru na európskej úrovni, aby "nikto okolo toho zase nešpekuloval". Projekt môže byť podľa neho prospešný pre Slovensko, okolité krajiny, Azerbajdžan aj pre Ukrajinu, ktorá bude poskytovať tranzit tohto plynu.

MIMORIADNE Začal proces odpojenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Odstrihnúť sa od Ruska 

Podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej zohráva Azerbajdžan pomerne veľkú úlohu v oblasti diverzifikácie plynu pre strednú a východnú Európu. "My pevne veríme, že sa nám podarí nadviazať kontakt a spoluprácu v oblasti dodávok plynu na Slovensko a do východnej a strednej Európy. Tento záujem majú aj okolité štáty ako Rakúsko, Česká republika, Maďarsko. Vyvinieme maximálne úsilie na to, aby sme ten plyn z Azerbajdžanu mohli dovážať na Slovensko a tak diverzifikovať dodávky a odstrihnúť sa od ruského plynu," uviedla ministerka s tým, že Azerbajdžan plánuje do budúcnosti ďalšie zvýšenie ťažby plynu.

Slovenská delegácia je v Azerbajdžane od pondelka (6. 5.) na oficiálnej návšteve, na Slovensko sa vracia v utorok večer. Ide o prvú Ficovu zahraničnú cestu do krajiny mimo EÚ, ktorej cieľom je podpora slovenskej ekonomiky a rozvoj bilaterálnych vzťahov so štátmi, ktoré majú vysoký ekonomický potenciál. Súčasťou delegácie sú aj ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD), minister zahraničných vecí Juraj Blanár, minister obrany Robert Kaliňák (obidvaja Smer-SD), ako aj misia slovenských podnikateľov z rôznych oblastí.

Viac o téme: PlynRobert FicoAzerbajdžanBakuDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu