Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Väzenie pre Slovákov vo Švédsku: Fero (32) predstieral postihnutie, rodina vylákala milión

František Banda. Zobraziť galériu (2)
František Banda. (Zdroj: petterssonsblogg.se)

MALMÖ - Súd vo švédskom Malmö v stredu za podvod poslal do väzenia Slovenku Vlastu Bandovú a jej dvoch synov. František Banda totiž roky predstieral ťažké mentálne postihnutie a rodina tak na podporách od štátu vylákala okolo deväť miliónov švédskych korún (približne 944-tisíc eur). Justícia nariadila trojici neoprávnene vyplatené dávky vrátiť, uviedla agentúra AFP.

FOTO Ohavný čin muža (74) zo Slovenska v Afrike: 20 rokov basy za znásilňovanie vnučky!

Bandová (49) si má odsedieť tri roky, rovnako ako jej syn Marián (30). František (32) dostal dvojročný trest. K simulantstvu sa priznal, tvrdil však, že ho k nemu donútila tretia osoba, ktorej identita zostala neodhalená.

Bandová získala osvedčenie, že jej syn František musí kvôli ťažkému postihnutiu nosiť plienky a vyžaduje neustálu asistenciu. Bandová aj Márian Banda popierajú, že poskytli nepravdivé informácie o Františkovom zdravotnom stave.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Twitter)

Bandová sa stala Františkovou asistentkou a rodina na neho dostávala príspevky v rokoch 2006 až 2015. Pred dvoma rokmi ale úrady platby zastavili, potom čo dostali niekoľko sťažností a polícia začala prípad vyšetrovať.

Bandovci sa usadili vo Švédsku v roku 1998. Táto škandinávska krajina je známa svojou štedrou sociálnou politikou, pripomenula AFP.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu