Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci v Británii vraj prežívali čisté peklo: To, čo s nami robili, bol des, REAKCIA firmy

Potkany v sklade vraj bolo vídať pomerne často Zobraziť galériu (5)
Potkany v sklade vraj bolo vídať pomerne často (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Veľkou Britániou otriasa škandál, v ktorého centre sa ocitla skupina Slovákov pracujúca neďaleko Londýna. Dlhší čas boli podľa vlastných slov diskriminovaní a vystavení vôli i nevôli svojich nadriadených len kvôli svojej národnej príslušnosti. Firma, ktorá ich zamestnávala, akékoľvek nekalé praktiky popiera, no z jej komunikácie je zrejmé, že tam asi nebude všetko s kostolným poriadkom.

Vaše tipy

Do redakcie nám napísal dvadsaťosemročný Ondrej, ktorý už niekoľko rokov žije so svojou priateľkou Mirkou v Anglicku. Až donedávna pracovali v sklade v grófstve Essex, kde sa balí kozmetika. Donedávna preto, lebo odtiaľ boli nútení kvôli údajne absolútne nevyhovujúcim pracovným podmienkam odísť. Tvrdia, že ich ich šéfovia a tím líderka diskriminujú len preto, že sú zo Slovenska. Mali im robiť naschvály, jednoducho znepríjemňovať prácu tak, ako to len šlo. 

Viktor išiel do Anglicka pracovať, od radosti skoro onemel: Z neba mu spadol poklad, krutý koniec

"Začalo to po tom, ako sme upozornili na to, že robia rozdiely medzi Slovákmi a ostatnými. Napríklad, každý dostal zimnú vetrovku, lebo v sklade je zima, len Slováci nie. Keď som o ňu požiadal, premiestnili ma na prácu vonku v mraze, samozrejme bez vetrovky. Skončil som so zápalom pľúc, PN tri týždne. Ďalej do skladu dovážajú každé ráno mlieko, ktoré je zadarmo pre všetkých, ale pre Slovákov nie. A takto by som mohol pokračovať," hovorí Ondrej. 

Práca v sklade bola pre nich naozaj neznesiteľná. Vo vnútri behali potkany a na istý čas sa nedalo ísť vôbec na záchod. Nadriadených to vraj ale vôbec nezaujímalo a po tom, ako sa Slováci sťažovali, im dokonca údajne vymontovali na toaletách teplú vodu.

Slováci v Británii vraj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slováci v Británii vraj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slováci v Británii vraj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Vedúci skladu podľa Ondreja sexuálne obťažoval viacero Sloveniek, keď im posielal fotografie, na ktorých pózuje nahý. Dokonca aj lekárka potvrdila, že stres, ktorým jedna zo Sloveniek trpela, súvisel z prácou a odporučila upravenie pracovných podmienok. 

Slováci v Británii vraj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slováci v Británii vraj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Ondrej s priateľkou sa nespočetne veľakrát sťažovali, no k ničomu to neviedlo. Kontaktovali aj odbory a slovenskú ambasádu. Firma ale namiesto riešenia situácie zareagovala tak, že stavy svojich zamestnancov preriedila. "Po tom, ako sme podali oficiálnu sťažnosť, nás začali čistiť. Prišiel som do práce a manažér mi dal list, v ktorom mi oznamovali, že som bol suspendovaný, pretože som kradol. To je samozrejme hlúposť, lebo po každej smene nás kontrolovali SBS-kári," pokračuje Ondrej.  

Problém potvrdili

Spolu s priateľkou preto minulý piatok dali výpoveď. Práve dnes sa mali stretnúť s generálnym manažérom firmy, aby sa poslednýkrát pokúsili o zmier, no ten to zrušil a odmieta sa s nimi aj s odbormi o čomkoľvek baviť. Ondrej sa preto rozhodol, že celú vec poženie na súd. Spoločnosť sme so žiadosťou o poskytnutie stanoviska kontaktovali aj my. Potvrdila, že sa týmto prípadom, v ktorom figuruje niekoľko Slovákov, naozaj zaoberá. 

Vyhrážky žalobou

"V súčasnosti sa interne zaoberáme sťažnosťou podanou osobami, ktoré uvádzate. Berte ale na vedomie, že riešime aj sťažnosti podané proti týmto osobám zo strany ostatných zamestnancov našej spoločnosti. Uvedomte si, prosím, že nie sme povinní odpovedať na vaše otázky. Napriek tomu môžeme potvrdiť, že sme zaznamenali ojedinelý akt vandalizmu na toaletách pre zamestnancov, ktorý ale nikto nenahlásil. Náš hygienik už vykonal nápravu. S potkanmi problémy nemáme, je ale možné, že sa niekedy vyskytol ojedinelý prípad. Pracovné podmienky našich zamestnancov sú úplne v poriadku," píše sa v stanovisku, ktoré Topkám poskytla samotná spoločnosť. Zároveň tak však ale vyvrátila svoje ďalšie slová, keď uviedla, že so svojimi zamestnancami, vrátane tých zo Slovenska, má vynikajúce pracovné vzťahy. No a na koniec nás de facto upozornila na to, aby sme o nej nešírili zlé meno. "Rád by sme vás upozornili na to, že naša spoločnosť nebude tolerovať žiadne vyhrážky ani zastrašovanie súvisiace s našimi pracovnými praktikami ani zamestnancami. Prosím, berte na vedomie, že ak zverejníte informácie, ktoré nebudete môcť podložiť faktami, podnikneme právne kroky a zažalujeme vás za ohováranie."

Viac o téme: BritániaŠikanaDiskrimináciaSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu