Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto je rebríček 35 najobávanejších armád sveta: Bratia Česi prekvapili!

WASHINGTON – Koniec hádkam na internete, že kto je najsilnejší na svete. Bodku za dohadmi dali experti z časopisu Business Insider, ktorí zostavili rebríček najobávanejších armád sveta. Vychádzali pritom z údajov o počte mužov, tankov, jadrových hlavíc, či celkového rozpočtu na vojakov.

Vojenskí a ekonomickí experti pravidelne zostavujú svetový index vojenskej sily (Global Firepower Index), ktorý je považovaný za jeden z najobjektívnejších a zohľadňuje viac ako 50 rôznych ukazovateľov. Pri zostavovaní Global Firepower Index sa nerobí iba suchý súčet tankov, lietadiel a vojnových lodí, ale sa zohľadňuje aj počet zamestnancov a brancov armád a jej rezervy, úroveň financovania sféry obrany, transportná a cestná infraštruktúra krajiny, ložiská nafty, veľkosť štátneho dlhu ale tiež dĺžka pobrežia - slovom všetky faktory schopné ovplyvňovať bojaschopnosť národných armád.

Na prvom mieste skončilo USA, pred Ruskom, ktoré má najviac tankov a jadrových hlavíc. Tretia skončila Čína, ktorá zo všetkých štátov zbrojí zrejme v poslednom období najviac.  Ukrajina v ktorej teraz horí občiansky konflikt je na 21. mieste. Tabuľku uzatvára KĽDR, ktorá všetkých predbieha iba v počte ponoriek. Zaujímavé je, že sa do prvej 35–tky dostala aj Česká republika. Tá totiž čelila kritike zo strany NATO, že zaostáva.

Prvé USA míňajú ročne na obranu 600 miliárd USD. Štokholmské medzinárodné centrum pritom uvádza, že americká vláda kvôli odchodu amerických vojsk z Afganistanu a Iraku znížila svoj vojenský rozpočet o 7,8 percenta. Jediný, kto sa v tomto ukazovateli približuje je Čína, ktorá dáva na obranu 126 miliárd.

Rusko míňa na armádu 88 miliárd dolárov a plánuje pritom za tieto peniaze previesť serióznu, rozsiahlu modernizáciu vojenského arzenálu.

Severnú Kóreu, ktorá sa na prvý pohľad javí ako veľmoc, posunuli experti až na 35 miesto. Dôvodom je zastaralá technika, ktorá nie je konkurencieschopná.

Toto je rebríček 35
Zobraziť galériu (1)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu