Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VIDEOROZHOVOR Minister práce Erik Tomáš: V Hlase sme skúsení, odoláme rozbitiu strany

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Je najdôveryhodnejším ministrom súčasnej vlády. Zamieša tento prieskum jeho šancu byť predsedom? Bol by rád, keby sa našiel spôsob, aby Peter Pellegrini zostal nejakou formou pri Hlase-SD. O opatreniach vlády, sociálnych bonusoch a aj o budúcom predsedovi Hlasu – SD sme sa rozprávali s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Erikom Tomášom.

Parlament schválil 13. dôchodky v celkovej výške 800 miliónov eur. Máme na to peniaze?

- Máme na to peniaze. Na úvod musím povedať, že Hlas - SD plní sľuby. Mali sme to ako jeden z hlavných predvolebných sľubov a dostal sa aj do programu vlády. Nejde len o splnenie predvolebného sľubu Hlas – SD, ale aj splnenie programového vyhlásenie vlády. Som rád, že to, čo sme seniorom sľúbili, sme aj splnili. Naozaj si ho zaslúžia.

Hovorí sa o sume vyše 800 miliónov eur. Kde na to zoberieme?

- 830 miliónov eur nie je presné číslo. Je pravdou, že je to celkový náklad na 13. dôchodok. Treba však povedať, že 300 miliónov eur tu bolo rozpočtovaných na ten malý tzv. 13. dôchodok, ktorý bol len akousi sociálnou dávkou. Považujem až za hanebné, nazývať ho 13. dôchodkom. To znamená, že 300 miliónov v rozpočte už bolo. Navyše Rada pre rozpočtovú zodpovednosť skonštatovala, že minimálne 100 miliónov sa vráti do štátneho rozpočtu cez DPH.

VIDEOROZHOVOR Minister práce Erik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čiže bude potrebné nájsť vyše 400 miliónov?

- Áno. Treba preto s tými číslami pracovať presne. Samozrejme, je to stále vysoká suma.

Už viete, kde peniaze získate?

- Časť peňazí zaplatí Sociálna poisťovňa a výraznejšiu časť pošle minister financií zo štátneho rozpočtu. Aj touto cestou by som sa mu rád poďakoval. 13. dôchodok nie je len úspechom Erika Tomáša a strany Hlas – SD, ale celej vládnej koalície.

Analytici hovoria, že naša kasa zíva prázdnotou. Zostanú sociálne dávky a benefity nezmenené? Budete ich okliešťovať?

- Toto je záväzok nielen mňa, ale aj pre celú vládu, že nebudeme siahať na sociálne štandardy ľudí. Preto ma aj mrzí malá epizóda s KDH, hoci som rád, že aj oni hlasovali za 13. dôchodok. Zavádzali, že sme potrebovali ich hlasy. Nie, nepotrebovali. Mali sme dosť hlasov na schválenie. Aj bez takýchto falošných hier zo strany KDH môžem povedať, že prídavok na dieťa, ktorý je vo výške 60 eur, čo nastavila predchádzajúca vláda, nebude rušený. Rovnako sa nebude rušiť daňový bonus na dieťa. Predpokladám, že ministerstvo financií bude chcieť zaviesť spravodlivejšiu formu.

Bude sa viac peňazí získavať od podnikateľov a živnostníkov? Budú sa zvyšovať odvody?

- Konsolidácia je otázkou na ministra financií, ale nemôžeme ho nechať v tom samého. Je to vec celej koalície. Pán minister sa zaviazal, že chce konsolidovať verejné financie na úrovni 1,5 miliardy eur. Prekvapilo aj nás, že reálny deficit za minulý rok dopadol lepšie. Uvedomujeme si konsolidáciu. Nemyslím si, že by sociálno – demokratická vláda išla cestou zvyšovania daní a odvodov. Aj premiér hneď poprel informácie, že by sa mala zvyšovať DPH. Podľa mňa by sme mali ísť cestou, ako sme išli aj v minulosti. Keď už zvyšovať dane, tak pre bohatých alebo na tovary, ktoré škodia zdraviu, extra dane pre banky alebo niečo podobné. To je cesta. A hľadanie úspor na strane štátu.

VIDEOROZHOVOR Minister práce Erik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Stali ste sa s Tomášom Druckerom najdôveryhodnejším ministrom súčasnej vlády. Potešilo vás to?

- Chcem poďakovať ľuďom za tak vysokú dôveru. Je to presne šesť mesiacov, čo vznikla vláda. Je to krátke obdobie. Veľmi by som sa tešil, keby sme podobné čísla mali aj na konci volebného obdobia.

Bude tento prieskum verejnej mienky mať vplyv pre rozhodnutie, kto bude predsedom Hlasu po Petrovi Pellegrinim?

- Nedovolím si to hodnotiť. V Hlase sme dobrá partia. Som presvedčený, že sa dohodneme na novom predsedovi. Bude sa vyberať na základe kritérií: čo je najlepšie pre stranu, vládu a krajinu. A až potom sa budú uprednostňovať osobné ambície. To bol aj princíp, ktorý hlásal Peter Pellegrini pred parlamentnými voľbami. Bude to vyzerať veľmi jednoducho. Užšie vedenie alebo predsedníctvo sa dohodne na jednom mene a s tým sa pôjde na snem. Nebude žiadna súťaž. Kľúčovú rolu by pri tomto mene mal zohrávať otec zakladateľ Peter Pellegrini.

Robí si už „kolečka“ súkromných stretnutí s podpredsedami a generálnym manažérom, kto by ho mohol nahradiť?

- Táto otázka nebola zatiaľ na stole pri žiadnom straníckom rokovaní. Pán predseda ale povedal, že sa s nami chce individuálne rozprávať.

VIDEOROZHOVOR Minister práce Erik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako by mal byť Peter Pellegrini prítomný v strane?

Ak by sa stal predsedom, sľubuje, že Hlas nebude súčasťou väčšej sociálnej demokracie pod záštitou Smeru?

Bude mať Robert Fico a Smer - SSD tendencie rozbiť a pohltiť Hlas - SD?

Tlačí Robert Fico, aby kreslo predsedu parlamentu uvoľnil Hlas – SD v prospech Andreja Danka?

Plánuje sa meniť druhý pilier?


Odpovede aj na tieto otázky nájdete vo VIDEOROZHOVORE:

 

Viac o téme: RozhovorMinister práceErik TomášHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu