Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ZEMETRASENIE V RTVS! Zamestnanci sa búria, boj o novú doménu aj čierny deň: Emotívne VIDEO s odkazom vláde

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Repro foto Facebook/Kristína Chrenková, Facebook/Havran Michal)

BRATISLAVA - V RTVS sa dnes koná čierny deň. Dôvodom je, že vláda v stredu schválila návrh zákona o STVR a predpokladá sa, že ho parlament schváli ešte pred prázdninami. Zamestnanci RTVS hovoria, že nechcú robiť politiku ale robiť svoju prácu najlepšie, ako vedia a ako im to etické kódexy a zákon umožňujú. Zákon kritizuje aj opozícia. Novú stránku stvr.sk tiež niekto presmeroval na petíciu "Zastavme únos RTVS".

archívne video

Zákon o STVR vytvára novú verejnoprávnu vysielaciu inštitúciu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V RTVS sa dnes uskutoční čierny deň, počas ktorého dnes prídu do práce zamestnanci v čiernom. Ide o formu protestu s novým zákonom o Slovenskej televízií a rozhlase, ktorý sa bude konať a to v priestoroch telerozhlasu v Bratislave, Banskej Bystrici aj v Košiciach. „Nechceme robiť politiku. Chceme len každý deň prísť do práce, ktorú milujeme a robiť ju najlepšie, ako vieme. Bez strachu, výčitiek a kompromisov,“ znie vo videu zamestnancov RTVS, ktoré natočili vo svojom voľnom čase.

Obávajú sa, že už nebudú vedieť zaručiť objektivitu, nezávislosť a pravdivosť, ktorú im stanovuje nielen zákon, ale aj etické kódexy a ich morálka. "Bojíme sa, že kvalifikovaných zamestnancov a vedúcich nahradia ľudia poplatní vláde, že nebudeme tvoriť v slobodnej atmosfére a nebudeme sa môcť slobodne ozvať bez strachu, že prídeme o svoje miesta," hovorí redaktorka zahraničného spravodajstva Kristína Chrenková. Zamestnanci avizujú, že vo štvrtok o 12.00 h sa bude konať krátke spoločné fotenie pred vchodmi do budovy televízie aj rozhlasu.

ZEMETRASENIE V RTVS! Zamestnanci
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Havran Michal)

Do protestu sa môže zapojiť každý 

Iniciatíva Za slobodné médiá uviedla, že politicky motivovaný návrh zákona pochováva nezávislosť inštitúcie RTVS. "Čierna vyjadruje smútok zamestnankýň, zamestnancov a externých spolupracovníkov nad touto skutočnosťou, no zároveň dáva predkladateľom zákona na vedomie, že ich snahu pochovať našu nezávislú inštitúciu pozorne a so znepokojením sledujeme," uvádza s tým, že zapojiť sa môže každý. 

Stačí, ak sa oblečie sa do čierneho podobne ako zamestnankyne a zamestnanci RTVS, odfotí sa a svoju fotografiu zazdieľa na svojich sociálnych sieťach s hashtagom: #stojimpriRTVS #ciernydenRTVS. Sociálne siete zaplavuje počas štvrtka množstvo postov. 

ZEMETRASENIE V RTVS! Zamestnanci
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Za slobodné médiá)

Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi. Myslí si to vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom. Za postupom vlády vidí snahu ovládnuť verejnoprávnu inštitúciu.

"V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS," doplnili vo vyhlásení. Kroky, ku ktorým pristúpila vláda, podľa súčasného vedenia RTVS prinesú otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium, vrátane negatívneho finančného dosahu.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj
Zobraziť galériu (12)
Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj  (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Stránka stvr.sk presmerovala na petíciu

Štát zaváhal a novú stránku s názvom, ako sa po schválení bude volať nová verejnoprávna televízia a rozhlas, stvr.sk, zareagistrovala fyzická osoba. Urobila tak ešte 11. marca, informovalo zive.aktuality.sk. Presmerovala na petíciu „Zastavme únos RTVS“ na stránke mojapeticia.sk. Vo večerných hodiných však už presmerovanie na petíciu už prestalo fungovať, pravdepodobne to vlastník domény zrušil. 

Pod petíciu sa už podpísalo takmer 80-tisíc ľudí. “Sme presvedčení, že sloboda tlače je jeden zo základných pilierov právneho štátu a hodnôt, na ktorých stojí Európska únia. Slobodné a od štátnej moci nezávislé verejnoprávne médiá sú nevyhnutným predpokladom funkčnej demokracie, v ktorej majú občania ako pôvodcovia moci prístup k objektívnym informáciám o činnosti politikov,” uvádza Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu a jedna z autorov petície.

Počet podpisov k štvrtku 09.00 h
Zobraziť galériu (12)
Počet podpisov k štvrtku 09.00 h  (Zdroj: mojapeticia.sk)

Korčok sa pridal k čiernemu dňu RTVS

Podľa Ivana Korčoka sa ukázalo, že problémy, ktoré v krajine máme, sú naozaj to posledné, čo väčšinu predstaviteľov vlády zaujíma. "Aktuálny návrh síce nie je taký brutálny, ako ten pôvodný, stále však v aktuálnej situácii nedáva žiadny zmysel, pretože nič z chronických problémov RTVS nevyrieši," uvádza.

Podľa neho tento návrh ani nezlepší financovanie, ani neposilní verejnoprávny charakter médií, ani neskvalitní spravodajstvo. "Jediné, čo sa stane, že vládni politici získajú ďalšie poslušné nekritické médium, nad ktorým budú mať viac moci na úkor objektívnosti a kvality," uviedol na sociálnej sieti.

ZEMETRASENIE V RTVS! Zamestnanci
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok )

Opozičné strany zákon kritizujú, PS je ochotné ísť do protestov

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý v stredu odobrila vláda. Chce vyvinúť maximálny tlak na to, aby zákon parlamentom neprešiel. V prípade schválenia nevylučuje podanie na Ústavný súd SR. Zmenu považuje za účelovú s cieľom mocensky ovládnuť verejnoprávne médium. PS je ochotné ísť aj do protestných zhromaždení, záleží to však od dohody v opozícii. Predseda PS Michal Šimečka vyjadril podporu zamestnancom RTVS. Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) uviedla, že všetky navrhované zmeny vo fungovaní telerozhlasu by sa podľa nej dali dosiahnuť cez novelu zákona o RTVS.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (12)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda ruší Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), z inštitúcie ide urobiť dezinformačné médium, ktoré bude šíriť provládnu a časom možno proruskú propagandu. Vyhlásil to predseda SaS a poslanec NRSR Branislav Gröhling. Ani SaS nevylúčila, že sa pre návrh zákona obráti aj na Ústavný súd (ÚS) SR. "Niektoré kontroverzné časti boli z návrhu vyhodené, Programovú radu nahradili Etickou komisiou, čo je akoby vystrihnuté z totalitného režimu. Tento zákon tak patrí do obdobia tvrdej totality, nie do demokratického štátu," uviedol Gröhling.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (12)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"To, čo sa deje cez tento zákon o STVR, je násilné ovládnutie telerozhlasu úzkou skupinou ľudí - pričom RTVS patrí nám všetkým. Ak vláda pociťuje potrebu a chce zlepšiť situáciu v RTVS, nepotrebujeme ju rušiť a zriadiť nanovo, ale predložiť novelu, ktorá prostredie RTVS zlepší," zdôraznil poslanec KDH a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozef Hajko. Tvrdí zároveň, že tento krok bol "poslednou kvapkou" a kresťanskí demokrati sa pridajú k iniciatíve na odvolanie ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

Jozef Hajko
Zobraziť galériu (12)
Jozef Hajko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nový zákon o STVR by sa mohol schváliť pred letom

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Národná rada SR by ho mohla schváliť ešte pred letom. Parlament o ňom nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní, uviedol premiér Róbert Fico.

"Nový názov deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter verejnoprávneho vysielateľa," upozornila ministerka kultúry Šimkovičová. Uistila, že zákon rešpektuje ustanovenia prijatého Európskeho aktu o slobode médií. "Jednotlivé záležitosti sme zakomponovali do legislatívy," dodala. Od zmien očakáva okrem iného zvýšenú objektivitu spravodajstva, "ktoré sa nebude prikláňať na jednu stranu".

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (12)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Generálneho riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada, v ktorej budú štyria nominanti rezortu kultúry, zvyšných piatich zvolí Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média, keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ. Viac toho, čo všetko sa má zmeniť, si prečítate TU.

Viac o téme: ZákonRTVSMartina ŠimkovičováČierny deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu