Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Krymom sa šíri šokujúca správa: Rusi mali uniesť a zajať tieto tri mladé Ukrajinky!

Unesené aktivistky a ukrajinská novinárka
Unesené aktivistky a ukrajinská novinárka (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Dve členky AutoMaidanu, hnutia, ktoré počas nepokojov na kyjevskom Námestí Nezávislosti organizovalo automobilové protesty, v nedeľu bez stopy zmizli. Posledné kroky Oleksandry Ryazhtsevy a Kateryny Butkovej viedli ku kontrolnému stanovisku Perekopsk na Kryme, ktorý obliehajú proruské sily. Aktivisti preto zo zmiznutia dvoch dievčin podozrievajú práve ich. Objavili sa dokonca špekulácie, že spolu s dvoma dievčinami skončila v rukách ruských ozbrojencov aj novinárka ukrajinského portálu Tyzhden.ua.

Zástupca hnutia Automaidan sa domnieva, že redaktorku Olenu Maksymenko zajali spolu s ich aktivistkami. "Môžeme len predpokladať, že po aktivistkách AutoMaidanu bola zajatá aj ona a podarilo sa jej získať informácie o Kateryne a Oleksandre. Práve Tyzhden.ua bol totiž jeden z portálov, ktorý zverejnil informácie o ich únose," cituje Kyiv Post aktivistu Illiyu Dashivetsa.

Kateryna je tlačovou tajomníčkou hnutia a spolu s Oleksandrou v osudný deň cestovala na bielom Citroene, keď ich krymská domobrana zastavila na kontrolnom stanovisku Prekopsk, aby prehľadala batožinový priestor. Podľa členov AutoMaidanu si príslušníci milície počas kontroly všimli Oleksandrino tetovanie, ktorá si na počesť 100 obetí nepokojov v Kyjeve dala na ruke zvečniť nápis  "Nebeská stovka".

Krymom sa šíri šokujúca
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Twitter)

"Sotili ich na kolená, smiali sa a povedali niečo ako 'je vás 100 a čoskoro vás bude 102'," povedal Dashivets s odvolaním sa na zdroje AutoMaidanu. "Naše aktivistky boli naposledy videné so zviazanými rukami a nohami v budove neďaleko kontrolného stanoviska Perekopsk. Ťažko povedať, či boli v poriadku, no zdalo sa, že plačú," dodal. Obe aktivistiky mali navyše ešte pred únosom zmlátiť.

Od nedele nenadviazali kontakt s nikým z príbuzných."Naposledy ma kontaktovala o 14:00. Napísala, že práve prešli prvým kontrolným stanoviskom," spomína si Dashivets. Podľa portálu Tyzhden.ua dievčiny niesli listy, jedlo a ďalšie veci ukrajinským vojakom na okupované základne na Kryme. Niektoré zdroje uvádzajú, že ženy uniesli do centrály bezpečnostných služieb v Simferopole, tieto informácie však doteraz neboli potvrdené.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu