Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

ONLINE Krym je v rukách Rusov: Armáda obsadila letiská, ozbrojenci uniesli 3 ženy!

Krym je v ruských rukách Zobraziť galériu (20)
Krym je v ruských rukách (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform i webové stránky ďalších štátnych inštitúcií sa v uplynulých dňoch, po vypuknutí krízy na Krymskom polostrove, stali terčom opakovaných počítačových útokov. Rusi sa Krymu nechcú vzdať. Včera dokonca pálil po prieskumnom lietadle z Ukrajiny. Zamínovali niektoré priechody a presunuli približne 60 nákladných áut plne ozbrojených vojakov. Pri oblasti Čonhar budujú opevnenia, na viacerých miestach sa konajú masové protesty. Rusi obsadili Krym a zatiaľ držia celý poloostrov pevne v rukách.

23:00 Ďakujeme za pozornosť, končíme online spravodajstvo krymskej krízy

22:59 Ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja chce podpísať asociačnú dohodu s EÚ 17. alebo 21. marca

22:31 Deti z Ukrajiny vytvorili obrázok na znak jednotnosti ich vlasti

ONLINE Krym je v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

22:20 Ukrajinská vojenská kontrola na hranici s Krymom

21:57 Skupina proruských ozbrojencov spolu s ruskou armádou blokuje vstup do základne v Yevpatoriy na Kryme

ONLINE Krym je v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

21:21 Podľa ukrajinského denníka Pravda uniesli Rusi 3 ženy. Z toho dve aktivistky a jednu novinárku

ONLINE Krym je v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter, )

20:56 Vladimir Putin absolvoval telefonický rozhovor s Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom. Zhodli sa, že konflikt treba riešiť diplomatickou cestou. Putin vyjadril obavu nad stavom v Kyjeve, kde podľa neho má navrch krajná pravica

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľňajšom telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom označil rozhodnutie vlády ukrajinského autonómneho regiónu Krym oddeliť sa od vlády v Kyjeve za legálne. Vo zverejnenom stanovisku kancelárie ruského prezidenta sa uvádza, že trojica lídrov diskutovala o možných riešeniach krízovej situácie na Ukrajine. Putin podľa Kremľa Cameronovi a Merkelovej potvrdil, že "kroky legitímne krymskej vlády sú v súlade s medzinárodným právom", keďže sú v záujme "ochrany legitímnych záujmov obyvateľov" polostrova.

20:31 Prokuratúra vyšetruje zmiznutie krymského aktivistu i útoky na novinárov

Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovať podozrenie z únosu jedného z aktivistov a koordinátorov krymského Majdanu, ako aj fyzické útoky tzv. krymskej domobrany na novinárov. Informovali o tom ukrajinské agentúry Ukrinform a UNIAN. Andrij Ščekun bol jedným z organizátorov dnešného mítingu odporcov referenda o štatúte Krymu, ktorý sa v Simferopole mal konať dnes napoludnie.

Ščekuna však dnes ráno v Simferopole zatkla tamojšia polícia, ktorá ho previezla na výsluch na policajnú stanicu. Odtiaľ ho na neznáme miesto údajne odviezli predstavitelia hnutia Ruská jednota. Prokuratúra začala dnes vyšetrovať aj prípady útokov na novinárov, ku ktorým na Kryme došlo za posledných 24 hodín. Pri fyzických útokoch predstaviteľov domobrany utrpeli zranenia najmenej piati novinári, informovala agentúra UNIAN.

Obeťou posledného takéhoto útoku sa dnes stali dve skupiny ukrajinských novinárov, ktorí sa po Kryme presúvali dvoma autami. Rusky hovoriaci ozbrojenci v ruských uniformách sa dvom novinárkam zo skupiny najprv slovne vyhrážali a vysmievali, potom ich donútili kľaknúť si a odviezli ich autom na neznáme miesto. Mužov z novinárskej skupiny neznámi ozbrojenci okradli, ale potom ich nechali odísť.

19:50 Ruské ultimátum vypršalo. Zatiaľ nebol zaznamenaný žiadny incident

19:10 Na Kryme je už možné vidieť bilbordy oznamujúce blížiace sa referendum, ktoré sa uskutoční 16. marca

ONLINE Krym je v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

18:55 Ozbrojenci v uniformách bez insígnií obsadili na Kryme dve letiská

Ruské jednotky dnes na Kryme obsadili letisko na základni ukrajinských ozbrojených síl v Novofedorivke a Džankoji. Hovorca tlačového odboru ukrajinských ozbrojených síl na Kryme Vladislav Selezňov pre agentúru UNIAN spresnil, že letisko v Novofedorivke na západe Krymského polostrova obsadilo asi 80 vojakov, ktorí zaujali palebné postavenia pozdĺž letiskových dráh a rozmiestnili tam aj guľomety. Podporu im poskytuje aj 40-50 ľudí v civile. Do areálu letiska sa ruskí ozbrojenci dostali "z tyla" po tom, ako im ukrajinský veliteľ objektu odmietol povoliť vstup.

V čase útoku nad letiskom lietali dva ruské vojenské vrtuľníky, dodala agentúra UNIAN. Podľa agentúry Ukrinform sa dnes neznámi ozbrojenci v uniformách bez rozlišovacích znakov zmocnili aj letiska na ukrajinskej základni Džankoj na severe Krymského polostrova. Ruskí ozbrojenci získali kontrolu nad hliadkovacím stanovišťom, ako aj ďalšími piatimi vojenskými objektami v areáli.

Predstaviteľ tamojšej ukrajinskej posádky Mychajlo Treťak pre Ukrinform spresnil, že letisko nemôže prijímať vojenské lietadlá, ale stroje typu IL-76 tam bežne pristávajú. Tento typ lietadiel používa rovnako ukrajinská, ako aj ruská armáda a s ich pomocou prepravujú veľké skupiny príslušníkov výsadkárskych jednotiek a ich vybavenie.

18:17 Rusi dali ultimátum ukrajinskej základni Yevpatoriya na Kryme. Do 8. hodiny večernej majú zložiť zbrane

ONLINE Krym je v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

18:00 Putin bude v pondelok s Lavrovom rokovať o kontaktnej skupine pre Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov budú spolu rokovať o vzniku kontaktnej skupiny na začatie priamych rokovaní s Ukrajinou, potvrdil dnes v Londýne britský vládny zdroj. Správa o tom sa objavila po dnešných telefonátoch ruského lídra s britským premiérom Davidom Cameronom a nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktoré boli súčasťou snáh Západu o zníženie napätia v kríze na Ukrajine a Krymskom polostrove.

Hovorkyňa úradu britského premiéra uviedla, že Putin súhlasil, že "je v záujme nás všetkých, aby Ukrajina bola stabilná". Povedal, že Rusko chce hľadať diplomatické riešenie krízy. Dodal, že v pondelok bude s ministrom zahraničných vecí Lavrovom hovoriť o návrhu na vytvorenie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu.

Ruský líder využil telefonáty aj na to, aby bránil podľa jeho názoru "legitímne" rozhodnutie krymského vedenia usporiadať referendum o štatúte polostrova, ktoré za protizákonné považujú všetky členské štáty EÚ i USA. Témou rozhovoru bola aj "zúfalá finančná situácia" Ukrajiny. Všetci traja politici sa zhodli na potrebe finančnej pomoci pre bývalý subjekt ZSSR.

17:45 Ruskí vojaci mali v týchto chvíľach vtrhnúť na ďalšie letisko na Kryme v Novofedorivke. Doraziť tam mali 4 nákladné autá plné vojakov a ďalších 12 civilných áut. Tvrdia to zdroje z ukrajinskej armády

 

17:08 Ruský snajper ostreľoval ukrajinské pozície v Sevestopoli

16:41 Na záberoch britskej televízie BBC je vidieť, ako sú proukrajinskí aktivisti napadnutí a zbití

 

16:37 Proruskí radikáli prenikli do sídla gubernátora v Luhansku na východe Ukrajiny a prinútili ho rezignovať

 

16:23 Ukrajina a Krym si navzájom zablokovali bankové účty

Nové ukrajinské vedenie dnes zablokovalo účty Autonómnej republiky Krym (ARK). Podľa agentúry Interfax o tom informoval podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev. Obyvateľstvo Krymu Temirgalijev ubezpečil, že táto situácia nijako neovplyvní výplatu miezd štátnym zamestnancom a dôchodkov. Dodal, že vedenie ARK situáciu operatívne rieši otváraním účtov v ruských bankách.

"Situáciu máme pod kontrolou," ubezpečil Temirgalijev. Dodal, že nedošlo "k nijakej katastrofe". Krym podľa neho môže "autonómne žiť aj v takejto situácii". Temirgalijev spresnil, že ak sa obyvatelia polostrova v budúcotýždňovom referende vyslovia za vystúpenie z Ukrajiny a rozhodnú o pripojení Krymu k subjektom Ruskej federácie, polostrov aj tak zavedie ako menu rubeľ.

Podľa ukrajinských médií krymské proruské vedenie prijalo voči kyjevskej vláde odvetné opatrenia, keď zablokovalo služobné účty príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. V utorok im na ne mali poukázať mzdu, informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na denník Ukrajinská pravda. "Vojna" sa vedie aj v mediálnej oblasti: ako dnes informovala agentúra Ukrinform, na Kryme k dnešnému dňu vysiela už len jeden ukrajinský televízny kanál. Všetky ostatné bez vysvetlenia úrady odpojili.

15:49 Putin: Kroky krymského vedenia sú v súlade s medzinárodným právom

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že kroky proruskej krymskej vlády, ktorá vypísala na budúcu nedeľu referendum o pripojení polostrova k Rusku, sú v súlade s medzinárodným právom a ich cieľom je chrániť legitímne záujmy obyvateľov Krymu.

Putin sa v tomto zmysle vyjadril v telefonických rozhovoroch, ktoré dnes absolvoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom. V rozhovore podľa Kremľa obrátil ich pozornosť na absenciu akýkoľvek krokov zo strany nového ukrajinského vedenia, ktoré by viedli k nastoleniu poriadku v Kyjeve a mnohých regiónoch so silným zastúpením ultranacionalistických a radikálnych síl.

ONLINE Krym je v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

15:09 Der Spiegel: NATO má dôkazy o ruskej vojenskej prítomnosti na Kryme

Bezpečnostní experti viacerých členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) disponujú dôkazmi o prítomnosti najmenej 2000 ruských vojakov na polostrove Krym. Ide o príslušníkov ozbrojených síl, ktorých tam zo základní prepravili leteckou cestou. Informáciu priniesol dnes nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel.

Podľa rovnakého zdroja sa na polostrove nachádza v súčasnosti okolo 20.000 príslušníkov ruských ozbrojených síl a ďalší, pripravení na nasadenie, sú umiestnení v jeho okolí. Moskva naďalej popiera, ako je známe, akúkoľvek vojenskú prítomnosť na Ukrajine, vrátane Krymu, ponad rámec dvojstrannej dohody o umiestnení základne ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Ozbrojencov vo vojenských uniformách bez obvyklého označenia označuje za príslušníkov domobrany, ktorá však nie je pod ruským velením.

ONLINE Krym je v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

14:45 Ukrajina nemá v pláne vyslať na Krym ďalšie svoje jednotky

Ukrajinské ministerstvo obrany nemá v pláne vyslať na Krymský polostrov ďalšie svoje jednotky, uviedol dnes podľa agentúry Interfax ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch. Dodal, že médiami zaznamenané presuny vojakov a bojovej techniky sú súčasťou cvičenia. Ide o presuny z jednej základne na druhú, dodal. Jednotky "vykonávajú obvyklú činnosť, tak ako vždy," spresnil minister.

Ukrajinská agentúra UNIAN v sobotu informovala, že kolóna ukrajinskej vojenskej techniky pozostávajúca z niekoľkých desiatok nákladných áut a obrnených transportérov opustila Ľvov. Bojovú techniku neskôr naložili na plošinové vagóny, spresnila UNIAN. Podľa veliteľa tlačového centra ministerstva obrany pre západ Ukrajiny plukovníka Oleksandra Poroňuka malo ísť o "nácvik". Bližšie detaily odmietol uviesť s tým, že ide o vojenské tajomstvo.

14:26 Ukrajina sa nevzdá ani centimetra svojho územia

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes v Kyjeve vyhlásil, že Ukrajina sa nevzdá ani "jediného centimetra" svojho územia. Vyhlásil to v prejave, ktorý predniesol dnes v Kyjeve v rámci osláv 200. výročia narodenia ukrajinského básnika, národného hrdinu a barda Tarasa Ševčenka. "Je to naša zem. Naši otcovia a starí otcovia za ňu preliali krv. My sa nevzdáme jediného centimetra ukrajinskej zeme. Nech si to Rusko a jeho prezident uvedomia," vyhlásil Jaceňuk.

V Simferopole, ktorý je metropolou Krymu, sa dnes v Leninovom parku zišlo asi 4000 ľudí, aby podporili spojenie polostrova s Ruskom. Prítomným sa prihovoril predseda proruského parlamentu Vladimir Konstantinov, ktorý na súhlasné pokriky davu, keď sa pýtal, či sa zúčastnia na budúcotýždňovom referende o štatúte polostrova, reagoval: "Rusi sú naši bratia. Vraciame sa domov, do vlasti".

V inom simferopolskom parku, kde je dominantou busta básnika Ševčenka, sa dnes zišlo asi 500 odporcov zjednotenia Krymu s Ruskom, ktorí vyslovili nesúhlas s referendom o pričlenení polostrova k Rusku.

Protestujú aj proukrajinskí aj proruskí aktivisti
Zobraziť galériu (20)
Protestujú aj proukrajinskí aj proruskí aktivisti  (Zdroj: Twitter)

14:03 Ruské sily sa zmocnili ďalšieho pohraničného stanovišťa na Kryme

Ruských vojakov, ktorí sa dnes zmocnili stanovišťa ukrajinskej pohraničnej stráže v mestečku Čornomorske na západnom Kryme, vystriedali muži kaukazského výzoru, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú službu. Muži sú v civile, ale ozbrojení. Vo vnútri objektu zostáva zablokovaných 15 príslušníkov tamojšej posádky, s ktorými ich velenie nemá spojenie.

Vojenská základňa bola obsadená bez krvipreliatia okolo šiestej hodiny ráno miestneho času (05.00 h SEČ). Napätá je aj situácia v oblasti polostrova Čongar, kde ruskí ozbrojenci obsadili aj súkromný majetok - jeden z hotelov - a začali klásť míny na miestnu hrádzu. Podľa agentúry UNIAN ruskí vojaci pokračujú aj dnes v blokáde letiska v Beľbeku a piatich objektov ozbrojených síl Ukrajiny: v Sevastopole, Feodosiji, Perevaľnom, Kerči a Novoozernom.

V Jevpatoriji zasa ruskí vojaci dali ukrajinskej posádke ultimátum, aby sa dnes do 20.00 miestneho času vzdala, v opačnom prípade bude proti nej použitá sila, informuje UNIAN. Ruské jednotky a oddiely tzv. domobrany pokračujú v upevňovaní svojich pozíciu v Armiansku a Perekope.

Vojenskí pozorovatelia označili dnešnú noc na Kryme za pokojnú, ale napätú. Obsadzovanie juhoukrajinského regiónu Krym ruskými ozbrojenými zložkami, ktoré sa začalo pred 11 dňami, prebieha bez krviprelievania, poznamenáva Reuters. Ukrajinskí vojaci zostali uviaznutí na mnohých základniach, avšak o ozbrojený odpor sa zatiaľ nepokúsili.

13:40 Premiér Jaceňuk oficiálne navštívi USA

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes oznámil, že budúci týždeň navštívi Spojené štáty s cieľom rokovať o súčasnej patovej situácii, do ktorej sa dostali Ukrajina a Rusko ohľadne juhoukrajinského regiónu Krym.

"Pôjdem do Spojených štátov, kde budem mať stretnutia na najvyššej úrovni o riešení situácie, ktorá nastala v našich bilaterálnych a multilaterálnych vzťahoch," povedal Jaceňuk na začiatku zasadania vlády v ukrajinskej metropole Kyjev. Citovala ho agentúra Reuters. Presný termín svojej cesty do USA však zatiaľ neuviedol a neinformoval ani o ďalších podrobnostiach návštevy.

Vo štvrtok tento týždeň sa autonómny parlament Krymu principiálne vyslovil za pripojenie tohto čiernomorského polostrova k Rusku, pričom definitívne rozhodnutie má padnúť v referende 16. marca. V piatok prijala návrh na pričlenenie k Rusku aj mestská rada v krymskom prístave Sevastopol, ktorý nie je súčasťou Krymskej autonómnej republiky, ale podlieha priamo vláde v Kyjeve.

12:49 Ruská armáda rozšírila blokádu dvoch severných prístupov na Krym. Kladú tam míny a opevňujú svoje pozície. Perekopskú šiju, ktorá spája Krym s pevninou, obsadili ruské jednotky, v okolí druhej hlavnej komunikácie rýchle rastú mínové polia. Ruskí vojaci zamínovali aj priehradu pri severokrymskej obci Rjumšyne. Raketový pluk v Jevpatoriji na západe Krymu dostal ultimátum do 19:00, aby sa vzdali, inak „domobrana“ spustí útok

 

12:19 Viaceré miesta na Kryme zažívajú masové protesty proruských aktivistov, ktorí sú za pričlenenie k Rusku

 

12:05 Obyvatelia Čonharu protestujú proti Rusom, ktorí sú rozmiestnení neďaleko

11:14 Ruské sily sa zmocnili ďalšieho pohraničného stanovišťa na Kryme

Ruské sily sa dnes zmocnili stanovišťa ukrajinskej pohraničnej stráže v mestečku Černomorskoje (v ukrajinčine Čornomorske) na západnom Kryme, pričom vnútri objektu zostalo zablokovaných približne 30 príslušníkov tamojšej posádky. Agentúru Reuters o tom telefonicky informoval hovorca pohraničnej stráže.

Vojenská základňa v Černomorskom na západnom okraji Krymského polostrova bola obsadená bez krvipreliatia okolo šiestej hodiny ráno miestneho času (05.00 h SEČ). Hovorca, Oleh Sloboďan, uviedol, že ruské sily majú teraz na Kryme pod kontrolou 11 pohraničných stanovíšť.

Obsadzovanie juhoukrajinského regiónu Krym ruskými ozbrojenými zložkami, ktoré sa začalo pred 11 dňami, prebieha bez krviprelievania, poznamenáva Reuters. Ukrajinskí vojaci zostali uviaznutí na mnohých základniach, avšak o ozbrojený odpor sa zatiaľ nepokúsili.

11:00 Zábery bezpilotného ukrajinského lietadla, ktoré hliadkovalo pri ruských pozíciách

10:12 Americký prezident Barack Obama volal so šiestimi svetovými lídrami. Hovoril s Davidom Cameronom, Francoisom Hollandem alebo Matteom Renzim. Stále je problém číslo jeden ruská expanzia na Kryme

9:50 Ruské vojská prenikli do ukrajinskej obce Čonhar v tesnom susedstve Krymu a vytvárajú tam mínové polia

Obec leží na jednej z dvoch hlavných prístupových ciest na Krym a administratívne je súčasťou susednej Chersonská oblasť.

9:45 Útoky na novinárov sa stupňujú. Včera zaznamenali jeden takýto útok ruských ozbrojencov

9:40 Bývalý ruský ropný magnát a donedávna aj jeden z najznámejších ruských väzňov Michail Chodorkovskij pricestoval v sobotu do Kyjeva

ONLINE Krym je v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Twitter)

9:20 Prevrátený ruský transportér na hraničnom priechode Ruska a Ukrajiny

ONLINE Krym je v
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: FB)

8:30 Ukrajinské vládne inštitúcie i sociálne siete sú terčom počítačových útokov

Ukrajinské úrady minulý týždeň informovali, že počítačový útok bol spáchaný aj na celý telekomunikačný systém, pričom vyslovili podozrenie, že sa tak stalo pomocou vybavenia nainštalovaného na Rusmi kontrolovanom Kryme, ktorým bolo možné odpočúvať mobilné telefóny členov parlamentu.  

Ako pripomína agentúra Reuters, po tom, ako ruské jednotky pred týždňom na Kryme zablokovali letiská a kľúčovú infraštruktúru, došlo na polostrove čiastočne k znefunkčneniu internetovej a mobilnej siete.  

Ukrajinská vláda nariadila jednotlivým ministerstvám, aby prijali naliehavé opatrenia s cieľom zabrániť zopakovaniu počítačových útokov na vládne webové stránky, a prokuratúru požiadala prešetriť incidenty a potrestať vinníkov, uviedol dnes tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij. 

Terčom útokov boli aj ukrajinské sociálne siete, na ktoré hackeri rozmiestňovali proruské propagandistické vyhlásenia. Vedenie SNBO neuviedlo, kto je za počítačovými útokmi, informuje Reuters. 

Agentúra Ukrinform pripomenula, že k podobnej situácii došlo aj v roku 2008, v čase konfliktu medzi Gruzínskom a Ruskom, keď boli gruzínske webové stránky a servery opakované vystavené masívnym počítačovým útokom. Gruzínska vláda z útokov obvinila Rusko, Kremeľ to však poprel.

 

7:05 USA: Kroky Ruska k anexii Krymu zavrú dvere diplomacii

 Americký minister zahraničných vecí John Kerry svojho ruského partnera Sergeja Lavrova upozornil, že akýkoľvek krok Ruska smerom k anexii Krymského polostrova "zavrie dvere diplomacii". Okrem toho na Rusko naliehal, aby voči Ukrajine prejavilo "maximálnu zdržanlivosť". Informoval o tom dnes nemenovaný zdroj na MZV USA.

"(Kerry) dal jasne najavo, že pokračujúca vojenská eskalácia a provokácie na Kryme alebo kdekoľvek inde na Ukrajine, spolu s krokmi (smerujúcimi) k anexii Krymu k Rusku, by mohli uzavrieť akýkoľvek priestor na diplomaciu," uviedol podľa agentúry Reuters americký diplomatický zdroj, podľa ktorého Kerry Rusko vyzval na maximálnu zdržanlivosť.

Ruská agentúra RIA Novosti dnes informovala, že obaja ministri v telefonickom rozhovore posúdili situáciu na Ukrajine a na Kryme, pričom sa dohodli, že aj naďalej budú pokračovať v intenzívnych kontaktoch s cieľom spoločne urovnať ukrajinskú krízu.  

Podľa agentúry ITAR-TASS Lavrov v telefonáte varoval Spojené štáty pred nepremyslenými krokmi a upozornil, že "by sa im mohli vrátiť ako bumerang. Ako sa uvádza vo vyhlásení ruského MZV, Lavrov varoval pred krokmi", ktoré by mohli poškodiť rusko-americké vzťahy, pričom zdôraznil najmä riziko, že sankcie uvalené USA na Rusko, budú mať dopad na samotné Spojené štáty.

Telefonický rozhovor ministrov sa uskutočnil z iniciatívy americkej strany, podotkla agentúra ITAR-TASS.

5:20 Chodorkovskij prišiel do Krymu odvrátiť konflikt

Bývalý ruský ropný magnát a donedávna aj jeden z najznámejších ruských väzňov Michail Chodorkovskij pricestoval v sobotu do Kyjeva. Informoval o tom prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter.

Po prílete do Kyjeva sa Chodorkovskij odobral na Námestie nezávislosti, kde sa stretol s ukrajinským politikom Jurijom Lucenkom.

Pripravenosť odcestovať na Ukrajinu a pokúsiť sa zabrániť krviprelievaniu Chodorkovskij oznámil v pondelok. Vyslovil predpoklad, že prítomnosť nezávislých a v zahraničí známych ľudí Ukrajine môže pomôcť odvrátiť eskaláciu konfliktu.

Chodorkovskij vo svojom vyhlásení napísal, že Ukrajina sa dostala na pokraj občianskej vojny zásluhou konania nekompetentných politikov. Upozornil, že by to bola tragédia pre milióny ukrajinsko-ruských rodín a mala by vážne dôsledku na situáciu v Rusku i na jeho postavenie na medzinárodnej scéne. 

"Táto kríza prinesie utrpenie všetkým," zdôraznil. "Mám priateľov Ukrajincov, v rodine mám Ukrajincov. Tak ako pre mnohých z nás, aj pre mňa je to osobná vec," dodal Chodorkovskij, ako informovala agentúra UNIAN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu