Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Investovať jednoducho a efektívne? Týmto spôsobom sa vám peniaze zhodnotia každý mesiac!

undefined Advertoriál Zobraziť galériu (3)
undefined (Zdroj: Getty Images/Chris Ryan)

Časy, keď bolo investovanie zložité a iba pre bohatých, sú nenávratne preč. Globalizácia a nástup digitálnych technológií totiž umožnili investovať prakticky do čohokoľvek a to kedykoľvek. Pre bežného laika však môže byť obrovské množstvo možností až mätúce. Aj preto by sa mali začiatočníci či pokročilí držať niekoľkých rád, ktoré sú základom do sveta bezpečného a úspešného investovania.

Inflácia a s ňou súvisiace znehodnotenie peňazí ležiacich na poličkách či bežných účtoch prinútilo množstvo ľudí sa zamyslieť, ako svoje voľné finančné prostriedky zhodnotiť. Termínované účty niektorých bánk síce lákajú na garantované výnosy, no tie ešte aj dnes stále zostávajú pod úrovňou miery inflácie. Nie príliš lákavou vlastnosťou termínovaných vkladov je aj nutnosť viazať svoje prostriedky na určité časové obdobie.

Stále populárnejšie sa tak stáva investovanie do akcií či rôznych ETF fondov. Práve dobre zvolený fond môže byť pre začínajúcich investorov tá najsprávnejšia voľba. Aktívne či pasívne riadené fondy sa totiž skladajú z množstva aktív (akcie, dlhopisy, komodity), čo zabezpečuje takmer nevyhnutnú diverzifikáciu investičného portfólia. V praxi to teda znamená, že pri rôznych výkyvoch na finančných trhoch je zabezpečená lepšia ochrana proti prípadným stratám.

Investovať dlhodobo sa oplatí

Na investovanie navyše už dávno nie je potrebné mať tisíce na účtoch. Nastavenie pravidelnej mesačnej sumy vo výške niekoľkých desiatok eur vám za určitý čas môže naakumulovať veľmi peknú čiastku s lákavým výnosom. Netreba sa tak báť začať čo najskôr. Ani investovanie však nie je behom na krátku trať. Ak sú v ponuke neprimerane vysoké garantované výnosy za dni, týždne či mesiace, treba sa mať na pozore.

Najlepším riešením pri pasívnom investovaní je nastavenie si dlhodobého investičného horizontu. Z dlhodobého hľadiska má totiž globálna ekonomika možnosť rásť, čo sa prejaví na hodnote vašej investície. Väčšia dĺžka investičného horizontu je aj dobrým ochranným mechanizmom proti ekonomickým fluktuáciám, teda poklesom, ktoré sú na finančných trhoch prirodzeným javom.

Nechce sa vám čakať? Takto zarobíte každý mesiac

Pre začiatočníkov v investovaní je užitočné zvážiť možnosť získania odborného poradenstva alebo využitie investičných platforiem s dostupnými investičnými plánmi. Jednou z nich je etablovaná investičná spoločnosť XTB, ktorá svojim klientom ponúka možnosť investovať do ETF fondov podľa vopred nastaveného cieľa. Klienti si tak môžu vytvoriť vlastný plán výberom z akcií, komodít či stoviek ETF fondov a investovať už od 15 eur mesačne. Následne si svoje portfólio môžu investori flexibilne upravovať podľa individuálnych potrieb.

Jednoduchá aplikácia XTB.
Zobraziť galériu (3)
Jednoduchá aplikácia XTB.  (Zdroj: XTB)

Pre nových klientov je navyše pripravený aj ďalší skvelý benefit. V ponuke je totiž úročenie z neinvestovaných prostriedkov na účtoch vedených v eurách a dolároch. Novým investorom sa vďaka zvýhodneným úrokom úročia voľné prostriedky sadzbou 4,20% na eurových vkladoch a 5% na účtoch vedených v dolároch počas prvých 90 dní od vytvorenia účtu. Po uplynutí tohto trojmesačného obdobia platí úroková sadzba vo výške 2% na eurové účty a 2,5% na dolárové účty. Úroky sa počítajú každý deň a na účet sú pripísané raz mesačne.

Investujte zodpovedne a s rozumom

Nech už sa rozhodnete investovať do čohokoľvek a kdekoľvek, majte na pamäti, že k svojim peniazom sa treba správať s rozvahou a rozumom. Bez ohľadu na vaše skúsenosti je totiž dôležité zostať disciplinovaným a trpezlivým. Dlhodobé pasívne investovanie nie je o rýchlom zisku, ale o dlhodobom raste, na ktorý sa oplatí počkať. Aj veľa malých vecí predsa vie urobiť veľkú zmenu.

Neváhajte a začnite inevstovať už dnes! Vyskúšať to môžete rovno tu. 

Investovať jednoducho a efektívne?

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou XTB.

Viac o téme: InvestovanieXtbPeniazeNatív
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu