Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vo svete vyčíňa fenomén terorizmu: Kvôli nemu ľudia utekajú, povedal Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O prepojení terorizmu a migrácie hovoril dnes v Luxemburgu na ministerskom zasadnutí krajín Európy a Ázie (ASEM) minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

"Fenomén terorizmu a tzv. zahraničných bojovníkov je dnes trvalou súčasťou každej bezpečnostnej agendy. Nástroje proti terorizmu máme pritom vo vlastných rukách," uviedol Lajčák pred partnermi z viac ako 50 európskych a ázijských krajín a regionálnych združení. Informoval o tom tlačový odbor rezortu zahraničia.

Podľa Lajčáka sa musíme venovať skutočným príčinám existujúcich kríz a konfliktov, ktoré produkujú alebo podporujú terorizmus. Zároveň musíme rešpektovať záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva a vládu zákona. "Rovnako musíme zlepšiť globálnu a regionálnu spoluprácu v tomto smere, učiť sa od seba navzájom, vymieňať si skúsenosti a poznatky," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Poukázal pritom na to, že najväčšie výzvy súčasnosti sú veľmi tesne previazané. "Terorizmus a migrácia spolu súvisia. Politické spory, vnútorné konflikty či nefunkčné štáty sú hlavné spúšťače týchto fenoménov. Poskytujú živnú pôdu pre radikalizmus a extrémizmus, ktorý sa ľahko mení na terorizmus. A jeho vyčíňanie následne vedie k tomu, že ľudia utekajú zo svojich domovov a hľadajú stabilitu a bezpečie za hranicami svojich krajín," konštatoval Lajčák. 

Terorizmus aj migráciu treba podľa neho riešiť spoločnými silami - v spolupráci všetkých partnerov, ktorých sa tieto problémy týkajú či už priamo alebo nepriamo. "V prípade migrácie to znamená spoluprácu krajín pôvodu, tranzitu a cieľových štátov, samozrejme, za účasti medzinárodných organizácií, ktoré tu hrajú nenahraditeľnú úlohu," poznamenal šéf rezortu zahraničia.

Lajčák upozornil aj na to, že je potrebné zvýšiť pomoc a podporu krajinám, ktoré sa starajú o utečencov a tiež zintenzívniť spoluprácu v boji proti pašeráckym sieťam a zlepšiť systém návratov neúspešných žiadateľov o azyl a účinnú ochranu vonkajších hraníc Európskej únie.

Viac o téme: TerorizmusMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu