Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Turistu v Karibiku napadol žralok, útočil iba pár metrov od brehu: Ľudia vo vode ho nevideli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORT OF SPAIN - Štyridsaťšesťročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok. Spôsobil mu zranenie ľavej ruky, ľavej nohy a brucha, uviedla dnes BBC, ktorá sa odvoláva na miestne úrady. Žralok dlhý 2,5 až tri metre v piatok ráno zaútočil, keď muž plával len asi desať metrov od brehu v zátoke Courland Bay, prezývanej Žltá pláž.

archívne video

Šokujúca tragédia: Mladého plavca roztrhal žralok (Zdroj: Profimedia)

Úrady označili pacientov stav za stabilizovaný, muž ale zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti a berie lieky. Lekári mu prišili niektoré prsty, zranenia na nohe sú vážnejšie, uviedol šéf ostrovnej vlády Farley Augustine. "Zdravotníci sa snažia muža naozaj stabilizovať, zachrániť mu život a čo najviac z jeho končatiny," povedal. Brit podľa Augustina, ktorý má oficiálne titul hlavného tajomníka ostrova, pricestoval na Tobago s manželkou a priateľmi. Odletieť domov sa chystali v piatok. Augustine povedal, že vláda sa im snaží zabezpečiť všetko, čo v tejto chvíli potrebujú. Očitý svedok Orion Jakorev z neďalekého hotela Starfish uviedol, že ďalší ľudia vo vode sa snažili žraloka odhnať. "Nemyslím si, že ho videli. Boli vo vode asi po pás," povedal miestnej stanici TTL Live.

Courland Bay
Zobraziť galériu (3)
Courland Bay  (Zdroj: Profimedia)

Celé pobrežie je aktuálne zatvorené 

Úrady po incidente zatvorili sedem pláží a celé pobrežie medzi mestom Plymouth na severnom pobreží a zálivom Store Bay na západnom cípe, čo je úsek dlhý vyše 11 kilometrov. Zahŕňa aj jeden z najväčších koralových útesov Bucco, obľúbenú turistickú atrakciu. Na stráženie oblasti boli nasadené drony, úrady tiež vyzvali posádky lodí na opatrnosť a sľubujú, že hrozbu zneškodnia, ak to bude možné. Odmenu 10.000 dolárov (9 343 eur) predtým ponúkanú komukoľvek, kto žraloka chytí, úrady podľa Augustína odvolali.

Turistu v Karibiku napadol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vlani si útoky žralokov vyžiadali 14 obetí

Útok má na svedomí pravdepodobne žralok belavý, nazývaný tiež býčí, čo je druh najčastejšie útočiaci v plytkých vodách tropických morí. Podľa databázy dostupných informácií ale k útokom žralokov dochádza v Karibskom mori v oblastiach ležiacich viac na sever od Tobaga. Na úrovni ostrova a južnejšie od neho boli za posledných 20 rokov zaznamenané len dva útoky, a tie sa stali minimálne vo vzdialenosti viac ako 300 kilometrov od ostrova, poznamenala BBC. Vlani bolo na celom svete zaznamenaných 69 útokov žraloka, ktoré sú klasifikované ako nevyprovokované, a 22 útokov z kategórie vyprovokovaných. Celkovo si vyžiadali 14 ľudských životov, napísal na svojom webe list Independent.

Viac o téme: útok žralokaTobago
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu