Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Lepšia ochrana? Nový model nájmu bytov má pomôcť riešiť najčastejšie problémy

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nový model nájmu bytov prináša riešenia najčastejších problémov pri prenájme bytov. Služba Nájom plus, ktorú pripravila Realitná únia (RÚ) SR, má chrániť prenajímateľa i nájomcu. Realitné kancelárie, ktoré novú službu nájmu poskytujú, sú evidované v špeciálnom registri. Vo štvrtok o tom informoval tajomník RÚ SR Mojmír Plavec.

Podľa RÚ SR záujem o nájom bytov na Slovensku rastie, no pre obavy majiteľov je stále neobývaných takmer 150.000 bytov. "Podľa našich zistení sú dva hlavné dôvody, prečo prenajímatelia svoje byty odmietajú prenajať. Strach z problémov so zlým nájomcom a nezáujem starať sa o potreby nájomcu počas trvania nájmu," priblížil Plavec. Práve s tým by mohla podľa neho pomôcť nová služba, ktorá ponúka riešenia až na 84 problémových situácii pri prenájme bytov.

archívne video

Vláda schválila nájom pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Nová služba podľa RÚ prináša jasné pravidlá, férové vyúčtovanie, dôraz na dobré vzťahy a pomoc pri problémoch. Pravidlá služby sú stanovené v smernici. Stanovuje sa v nich napríklad ako správne vyúčtovať energie či peňažnú zábezpeku, takzvanú kauciu, po skončení nájmu.

Smernica tiež ponúka mechanizmy na predchádzanie vzniku nezhôd a problémov, možnosť poistenia prípadných škôd či zvýšenú právnu istotu pre nájomcu aj prenajímateľa. Maklér pri tom poskytuje pomoc po celý čas nájmu a jeho úlohou je dohliadnuť aj na jeho korektné skončenie. Realitné kancelárie, ktoré službu poskytujú, možno vyhľadať v registri realitných kancelárii na internetovej stránke RÚ SR.

Viac o téme: NájomProblémyBytyPrenájomRealitná únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu