Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nový prezident na Taiwane Laj Čching-te zložil prísahu: Blinken mu zagratuloval, Čína blokuje hashtag s jeho menom

Nový taiwanský prezident Laj Čching-te, známy aj ako William Lai, uprostred, nová viceprezidentka Bi-khim Hsiao, vľavo, a minister zahraničných vecí Joseph Wu, vpravo
Nový taiwanský prezident Laj Čching-te, známy aj ako William Lai, uprostred, nová viceprezidentka Bi-khim Hsiao, vľavo, a minister zahraničných vecí Joseph Wu, vpravo (Zdroj: SITA/Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí prostredníctvom agentúry AP)

TAIPEI - Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej de facto nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu. Píšu o tom správy z agentúr AP and Reuters.

Inauguráciu sprevádzala vojenská prehliadka, ale aj folklórne tanečné a operné predstavenia a vystúpenie rapperov. Nad Taipei preleteli aj vojenské vrtuľníky s taiwanskou vlajkou. Vo svojom prejave nový prezident poďakoval obyvateľom Taiwanu za ich "ráznu obranu demokracie" a za to, že sa "nenechajú ovplyvniť vonkajšími silami".

archívne video

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Laj vyzval Čínu, aby ukončila "politické a vojenské zastrašovanie" ostrovného štátu a "zdieľala s Taiwanom globálnu zodpovednosť za uchovávanie mieru a stability v Taiwanskom prielive ako aj v širšom regióne" a zabezpečila tak, že "svet nebude sužovať strach z vojny".

Blinken zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi k inaugurácii

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní "mieru a stability v Taiwanskom prielive". Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Laj sa zhostil prezidentskej funkcie v pondelok v období poznačenom rastúcim geopolitickým nepokojom v regióne, silnejúcim tlakom zo strany čínskej armády a napätím vo vzťahoch medzi Washingtonom a Pekingom. Blinken dodal, že Biely dom "takisto gratuluje taiwanskému ľudu za opätovné preukázanie sily jeho pevného a odolného demokratického systému". 

"Partnerstvo medzi americkým a taiwanským národom, ukotvené v demokratických hodnotách, sa stále rozširuje a prehlbuje v oblasti obchodu, hospodárstva, kultúry a medziľudských vzťahov," vyhlásil Blinken. Čína pritom v ten istý deň oznámila uvalenie sankcií na tri americké zbrojárske firmy pre ich predaj zbraní Taiwanu.

Čínska sieť Weibo blokuje hashtag s menom nového taiwanského prezidenta

Čínska sociálna sieť Weibo zakázala hashtag obsahujúci meno nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea. Informuje o tom správa z agentúry AFP. Vyhľadávanie hashtagu #LaiChing-te na Weibo okolo 10.40 miestneho času zobrazilo hlášku: "V súlade s príslušnými zákonmi a nariadeniami sa obsah tejto témy nezobrazuje."

Hashtag obsahujúci meno predchádzajúcej prezidentky Cchaj Jing-wen je takisto zakázaný. Weibo často blokuje hashtagy s politicky citlivými témami v snahe predísť ich masovému šíreniu na platforme, ktorá má v Číne stovky miliónov používateľov. Laj Čching-te - ktorého Peking označuje za "nebezpečného separatistu" - zložil svoj prezidentský sľub v pondelok.

Viac o téme: TaiwanAntony BlinkenPrezidentLaj Čching-te
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu