Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda zasadala aj počas sviatku: Toto sú návrhy, ktoré schválila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Príjmy štátneho rozpočtu vlani dosiahli výšku 23,69 miliardy eur a výdavky 31,36 miliardy eur. Slovensko tak v roku 2023 hospodárilo so schodkom štátneho rozpočtu vo výške 7,67 miliardy eur, čo je 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu, ktorý v stredu schválila vláda.

Aktuálna výška dlhu Slovenska je na úrovni 68,83 miliardy eur, čo predstavuje 56,0 % HDP. V pomere k HDP hrubý dlh medziročne klesol o 1,7 percentuálneho bodu, aj keď v absolútnych číslach vzrástol o 5,45 miliardy eur.

aktuálne video

Vláda schválila nájom pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Rozpočet na rok 2023 rátal s rastom HDP na úrovni 0,6 %. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu bol schválený vo výške 8,34 miliardy eur, výška schváleného rozpočtu príjmov bola 26,70 miliardy eur a výdavkov 35,04 miliardy eur. Výsledný deficit verejných financií na úrovni je nižší oproti rozpočtu o 0,67 miliardy eur.

Návrh štátneho záverečného účtu vláda predkladá podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy národnej rade a Najvyššiemu kontrolnému úradu SR do 20. mája bežného roka.

Štátny záverečný účet prezentuje údaje o príjmoch, výdavkoch a výsledku rozpočtového hospodárenia subjektov verejnej správy a o stave dlhu verejnej správy k 31. decembru rozpočtového roka v jednotnej metodike platnej pre Európsku úniu. Obsahuje aj vyhodnotenie zamerania a opatrení rozpočtovej politiky, údaje o príjmoch, výdavkoch a výsledku hospodárenia štátneho rozpočtu na hotovostnej báze a iné údaje o plnení rozpočtu verejnej správy.

Vláda spresnila podmienky národných víz pre zamestnancov z tretích krajín

Žiadatelia o pracovné víza musia k žiadosti pri zamestnaniach, kde sa nevyžaduje doklad o vzdelaní, priložiť pracovnú zmluvu alebo, pokiaľ ide o kvalifikované povolania, aj doklad o vzdelaní. Vláda na stredajšom zasadnutí novelou nariadenia spresnila rozsah dokladov, ktorú sú pri jednotlivých povolaniach potrebné.

"Navrhuje sa spresniť rozsah dokladov, ktoré štátny príslušník tretej krajiny prikladá k žiadosti o udelenie národného víza v súlade s predmetom a účelom tohto nariadenia vlády," uviedol rezort práce, sociálnych vecí a rodiny v dôvodovej správe k materiálu.

Pracovná zmluva sa bude vyžadovať pri zamestnaniach, na ktoré sa nevyžaduje doklad o dosiahnutom stupni vzdelania alebo odbornej kvalifikácii. Ide napríklad povolania, ako upratovačka, chyžná, pomocný pracovník.

Pracovná zmluva a kópia dokladu o vzdelaní potrebného na výkon zamestnania alebo kópia dokladu o odbornej kvalifikácii potrebnej na výkon zamestnania bude potrebná, ak ide o zamestnanie vyžadujúce príslušný stupeň vzdelania alebo kvalifikáciu. V tomto prípade sa povinnosť týka napríklad špecialistov v rastlinnej výrobe, špecialistov v živočíšnej výrobe, spracovateľov hydiny, pekárov, spracovateľov mlieka či traktoristov.

Zároveň rezort práce navrhol precíznejšie vyjadriť záujem Slovenskej republiky udeľovať národné víza štátnym príslušníkom tretích krajín za podmienok a na účel podľa tohto nariadenia len v roku 2024.

Stratégia deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb sa plní

Väčšina cieľov Stratégie deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb, ktorá by mala zlepšiť život ľuďom so zdravotným alebo sociálnym znevýhodnením, sa priebežne plní. Vyplýva to zo správy Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v stredu zobrala na vedomie vláda.

V pláne národnej stratégie bolo desať cieľov, z ktorých sa priebežne plní deväť. V sledovanom období sa iba nepodarilo znížiť počet detí umiestnených v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na Slovensku na základe rozhodnutia súdu o nariadení ústavnej starostlivosti na 50,5 %. Podľa správy MPSVR bolo k 31. decembru 2023 v centrách pre deti a rodiny 4367 detí. Počet detí s nariadenou ústavnou starostlivosťou predstavoval 70 %, čo je nárast o 4 % oproti roku 2022.

Z ostatných deviatich bodov sa podarilo napríklad zvýšiť informovanosť o právach osôb so zdravotným postihnutím a zabezpečiť im kvalitnú a dostupnú podporu, vrátane seniorov a osôb s psychiatrickými diagnózami, ktorí sú odkázaní na pomoc iných. V roku 2023 sa tiež zlepšil systém financovania komunitných služieb a ich rozvoj.

Jeden z cieľov pomohol zase skvalitniť systém monitorovania a hodnotenia kvality v oblasti náhradnej starostlivosti detí. V rámci národnej stratégie úspešne prebehla aj realizácia projektu podpory začlenenia ľudí, ktorí majú zdravotné alebo sociálne problémy, vďaka čomu sa týmto osobám zlepšila životná situácia.

Vláda schválila nájom pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu

Sídlom Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji. Vláda na svojom stredajšom rokovaní vyjadrila súhlas s návrhom komerčných priestorov pre účely MCRŠ a zaviazala ho podpísať do 14. mája nájomnú zmluvu.

"Po schválení predloženého materiálu vládou Slovenskej republiky bude uzatvorená zmluva so spoločnosťou Office Center Services, s.r.o., čím dôjde k vyriešeniu aktuálne nevyhovujúcej situácie MCRŠ SR a jeho organizácií," uviedol rezort cestovného ruchu v predkladacej správe.

MCRŠ pri hodnotení ponuky posudzovalo podľa pravidiel hodnoty za peniaze, a to cenu za meter štvorcový nájmu, dispozíciu, pripravenosť a vybavenie priestoru, jeho kvalitu, adekvátnu reprezentatívnosť a vhodnosť lokality, v ktorej sa priestor nachádza. "Ponuka k budove Sklad číslo 7 predložená zastupujúcou spoločnosťou J&T Real Estate, a. s., predstavuje v zmysle vyššie uvedeného tú najvýhodnejšiu ponuku," uviedlo MCRŠ vo vládnom materiáli.

Šéf rezortu Dušan Keketi v utorok (7. 5.) avizoval, že otázka sídla by sa mala vyriešiť do dvoch týždňov. Naznačil, že výrazne by sa mala téma posunúť práve na stredajšom rokovaní kabinetu. Vedenie MCRŠ najskôr hľadalo priestory v objektoch, ktoré patria štátnym inštitúciám. Žiadna budova, ktorá by spĺňala požiadavky, však nebola k dispozícii. Hľadanie sa preto rozšírilo aj do súkromného sektora, kde ponuky predložilo až 11 uchádzačov.

Viac o téme: VládaSviatokRokovanie Schválené návrhy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu