Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Internetom sa šíri nebezpečný HOAX: Dvojicu seniorov vinia z atentátu na premiéra! Bizarná situácia, o koho ide?

(Zdroj: Reprofoto / RTV Prievidza)

HANDLOVÁ - Krátko po atentáte na premiéra Roberta Fica sa slovenským internetom začali šíriť rôzne dezinformácie. Jedným z nich bola údajná informácia o nedostatku dôležitej krvi, tentokrát sa zamerali na konkrétne osoby. Ľudia sa totiž zamerali na istý manželský pár, o ktorom začali tvrdiť, že ide o komplicov atentátnika Juraja Cintulu. Polícia hovorí, že ide o mimoriadne nebezpečný hoax.

Na videozázname, na ktorom vidieť, ako 71-ročný Juraj Cintula namieril na premiéra Roberta Fica zbraň a spôsobil mu atentátom 4 strelné poranenia, obleteli Slovensko, ale aj zahraničie. Vo videu je však malý detail, na ktorý sa mnohí zamerali. Následne sa sociálnymi sieťami začala šíriť informácia, že Cintula nekonal sám, ale mal po boku aj svojich komplicov. 

Archívne VIDEO ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Krátko po začiatku videa totiž ku kraju zábrany, pri ktorej stál aj atentátnik, prichádza starší párik. Na ľudí pôsobia zvláštne, žena sa totiž silno pridŕža ruky svojho partnera. Práve títo ľudia sú označovaní ako komplici atentátnika. Podľa kompetentných však ide o veľmi nebezpečný hoax. 

Vyhrážky smrťou

"Podľa autora hoaxu má ísť o podozrivé osoby až komplicov. Seniorov ľudia častujú nadávkami, ale sa im aj vyhrážajú. Označujú ich za súčasť komplotu, má ísť o komparzistov, ktorí vedeli, čo sa bude diať - teda sú spolupáchatelia. Ďalší naznačujú, že môže ísť o rodičov Jána Kuciaka...," napísala stránka Hoaxy a podvody. To, že starší pár nie je skupina atentátnikov ani komplicov strelca, vyvrátila aj dcéra seniorov. Policajti z dôvodu ochrany však jej meno nezverejnili. Tá potvrdila, že sa s rodičmi v ten deň nachádzala v Handlovej (dôvod cesty nemal nič spoločné s prítomnosťou premiéra v meste).

V momente, keď sme boli pri zmrzlinovom stánku, som si všimla, že vychádzajú z budovy (premiér s ochrankou), a tak som povedala našim, že tam vám ide Fico, tak sa k nemu rozbehli, že mu podajú ruku, a v tom sme počuli výstrely. Nikto najprv nevedel reagovať. Naši tam fakt stáli ako prikovaní,“ uviedla pre Hoaxy a podvody.

Ľuďom, ktorí hoax zdieľali a šírili, sa totiž nepáči správanie dvojice bezprostredne po streľbe. Dôvodom, je, že kým iní svedkovia streľby začali ihneď reagovať, oni bez pohybu stáli. Pohli sa až vtedy, keď sa pohla zábrana, o ktorú sa opierali. Dôvodom, prečo sa správajú "podozrivo", je, že obaja trpia hendikepom. Žena je nevidiaca a muž nepočujúci. Tieto hendikepy ovplyvňujú ich správanie, upozornila stránka Hoaxy a podvody. 

"Pri tomto hoaxe došlo k bizarnej situácii: falošná správa útočí na dvojicu seniorov, voličov R. Fica, a označuje ich za spolupáchateľov atentátu. Dcére seniorov sme odporučili kontaktovať políciu s ohľadom na nebezpečenstvo šíreného hoaxu, ktorý môže mať vplyv na bezpečie jej rodičov. Niekto môže uveriť tomu, že majú na atentáte podiel, čo môže vyvolať útočnú reakciu. Všetky informácie vrátane mena a telefónneho čísla dcéry seniorov sme v čase zverejnenia tohto statusu poskytli polícii," dodali vzápätí. Upozornili aj na to, že takáto forma poukazovania na nevinných ľudí môže mať pre nich fatálne následky. Môže sa totiž nájsť podobný fanatik, ktorý bude chcieť vykonať pomstu, a nevinných ľudí si vyhľadá.

Jasné slová ministra

K celej situácii sa krátko po šírení hoaxu vyjadril aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý upozornil na to, že strelec pravdepodobne konal sám. V nedeľu na tlačovej konferencii o bezpečnostnej situácii na Slovensku jasne dementoval, že by seniori boli súčasťou atentátu na premiéra. "Aj oni už sa stali obeťami vyhrážok a želania smrti," podotkol.

 

 
Viac o téme: Hoaxy a podvodyAtentát na Roberta FicaAtentát na premiéraNebezpečný hoax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu