Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Lekárka varuje pred bežným liekom na utlmenie bolesti: Už malé množstvo môže byť extrémne nebezpečné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA - Vedci z Kalifornskej univerzity v Davise zistili, že aj skutočne nízke dávky paracetamolu môžu spôsobiť poškodenie srdca. K týmto zisteniam sa dopracovali na základe pozorovania srdcového tkaniva hlodavcov, ktorým podávali ekvivalent dennej dávky tohto lieku odporúčanej pre dospelého človeka.

Paracetamol, ktorým si ľudia bežne tlmia bolesť, môže byť škodlivý pre naše srdce, a to už v bežne odporúčanej dennej dávke. Uviedli to vedci z Kalifornskej univerzity v Davise na fyziologickom summite v Long Beach v Kalifornii. Lekárka Gabriela Riveraová pre denník The Sun upozornila, že pravidelné užívanie tohto lieku v koncentrácii, ktorá je považovaná za bezpečnú, spôsobuje zmenu mnohých signálnych dráh v srdci. „Očakávali sme, že sa zmenia dve až tri dráhy, ale zistili sme, že je ovplyvnených viac ako 20 rôznych signálnych dráh. Tieto výsledky ma nabádajú, aby som zvážila používanie paracetamolu v najnižšej účinnej dávke, a to počas čo najkratšieho obdobia,“ upozornila lekárka.

Lekárka varuje pred bežným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento liek proti bolesti sa zvyčajne považuje za bezpečný. Predchádzajúci výskum totiž naznačil, že srdcové problémy môže spôsobiť iba jeho užívanie vo veľkých množstvách. Počas posledného experimentu podávali vedci jednej skupine myší čistú vodu a druhej skupine do nej pridali ekvivalent 500 miligramov paracetamolu, čo predstavuje dennú dávku pre dospelého človeka. Potom analyzovali srdcové tkanivá týchto hlodavcov, aby zistili, ako sa im zmenili proteíny. Práve tieto látky sú totiž ukazovateľom správnej činnosti tohto orgánu. Po siedmich dňoch sa u myší, ktoré dostávali paracetamol, výrazne zmenili hladiny proteínov spojených s biochemickými dráhami, ktoré sa podieľajú na celom rade funkcií.

Podľa vedcov ide o produkciu energie, využívanie antioxidantov a odbúravanie poškodených proteínov. Preto sa domnievajú, že užívanie stredných až vysokých dávok by mohlo spôsobiť problémy so srdcom v dôsledku oxidačného stresu alebo hromadenia toxínov, ktoré vznikajú pri rozklade paracetamolu. „Zatiaľ čo naše telo sa zvyčajne dokáže zbaviť takýchto toxínov skôr, ako spôsobia poškodenie, pri sústavnom užívaní stredných až vysokých dávok to môže byť pre telo ťažšie,“ vysvetlila Riveraová. Zároveň poznamenala, že štúdia bola vykonaná na myšiach a je potrebný ďalší výskum na ľuďoch.

Viac o téme: LiekParacetamolPoškodenie srdca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu