Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Útoky pokračujú: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v Kyjeve vyhlásil, že sa bude usilovať o zvolanie zasadnutia Rady NATO-Ukrajina s cieľom žiadať zlepšenie úrovne ochrany vzdušného priestoru svojej krajiny. Informuje o tom správa z agentúry DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 783

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 783 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:41 Na internete sa v posledných 45 dňoch zvýšila aktivita účtov spojených s Ruskom, ktoré sa pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v Spojených štátoch snaží medzi americkým publikom šíriť štvavý obsah. Oznámila to dnes americká technologická spoločnosť Microsoft. Témou on-line kampaní je podľa nej najmä americká pomoc Ukrajine, ktorá sa s podporou spojencov od februára 2022 bráni ruskej invázii.

21:37 Česko a Belgicko plánujú na prebiehajúcom mimoriadnom summite Európskej rady v Bruseli vyzvať lídrov EÚ, aby zvážili nové sankcie proti Rusku pre podozrenia zo zasahovania do júnových volieb do Európskeho parlamentu. Vyplýva to zo spoločného listu českého premiéra Petra Fialu a belgického premiéra Alexandera De Crooa zverejneného v stredu, informuje agentúra AFP.

21:32 Poslanci švajčiarskeho parlamentu v stredu odmietli návrh strany zelených, aby sa ich krajina pripojila k medzinárodnej pracovnej skupine REPOTF (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs Task Force) pátrajúcej po majetku jednotlivcov a firiem z Ruska, na ktorých boli uvalené sankcie v súvislosti s  nevyprovokovanou inváziou ruských síl na Ukrajinu. Proti hlasovalo 101 poslancov, za ich bolo 80, informovali agentúry DPA a AFP.

21:16 Vlády Belgicka a Česka poslali 17. apríla list ostatným lídrom EÚ, v ktorom žiadajú nové reštriktívne opatrenia voči Rusku pre jeho dezinformačné aktivity v rámci európskeho bloku.

20:34 Ukrajina útočila v stredu dronmi a raketami na viacero miest v Rusku aj na Krymskom polostrove, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Jedným z cieľov bezpilotných lietadiel bola aj továreň na výrobu lietadiel v meste Kazaň na západe Ruska. Informuje správa agentúry DPA. 

20:24 Návrh zákona o pomoci Ukrajine obsahuje požiadavku, aby prezident USA poskytol krajine rakety ATACMS.

19:47 Český premiér Petr Fiala a belgický premiér Alexander de Croo v utorok poslali list hlavám inštitúcií Európskej únie a lídrom členských štátov, v ktorom informujú o záveroch vyšetrovania ruských pokusov zasahovať sa do chodu Európskeho parlamentu (EP) a do volieb. Novinárom to dnes pred začiatkom mimoriadneho summitu EÚ oznámila predsedníčka EP Roberta Metsolaová.

19:34 Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v stredu zatkli štyroch ľudí, ktorí sa údajne chystali bojovať v radoch ukrajinskej armády proti Rusku, respektíve posielali peniaze ukrajinským ozbrojeným silám. Na zozname hľadaných osôb sa v rovnaký deň ocitla exilová feministka Zalina Maršenkulová, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

19:13 Zasiahnutie budovy, čakanie na príchod záchranárov a médií a opätovné zasiahnutie toho istého miesta, aby sa zamerali na tých, ktorí prišli uhasiť požiar, pomôcť obetiam alebo zdokumentovať potenciálny vojnový zločin, je dobre vybrúsený nástroj Ruska v jeho vojny.

18:50 Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson má v úmysle predložiť návrh zákona o pomoci Ukrajine 20. apríla Podľa CNN hovorca oznámil, že hlasovanie sa uskutoční v sobotu večer. Povedal, že sa drží svojho zámeru predložiť na hlasovanie niekoľko zákonov o zahraničnej pomoci, vrátane financovania pre Ukrajinu.

17:30 Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg. Zároveň vyzval členské štáty na maximálnu možnú podporu Ukrajiny aj v prípade, že pôjdu pod svoje vnútorné kapacity, informuje spravodajkyňa.

17:18 Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informuje agentúra DPA.

16:46 Tri holandské stíhačky F-16 v stredu dorazia na rumunskú leteckú základňu, kde sa ukrajinskí piloti a pozemný vojenský personál učia tieto bojové lietadlá používať a udržiavať. Informuje správa agentúry Reuters.

16:14 Prvú muníciu obstaranú v rámci českej iniciatívy by mohla Ukrajina získať už v júni, uviedol po rokovaní v sídle NATO český premiér Petr Fiala. Šéf NATO Jens Stoltenberg zdôraznil, že Ukrajina potrebuje silnejšiu protivzdušnú obranu. O väčšej a efektívnejšej pomoci Ukrajine hovorili aj ďalší účastníci stretnutia, holandský premiér Mark Rutte a predsedníčka dánskej vlády Mette Frederiksenová.

16:00 Ruský disident a kritik Kremľa Vladimir Kara-Murza čelí dlhému a náročnému presunu z trestaneckej kolónie na Sibíri do Moskvy, kde sa bude pred súdom odvolávať proti svojmu 25-ročnému trestu za vlastizradu a iné obvinenia. Podľa jeho právničky Marie Eismontovej sa podmienky pri presune približujú k mučeniu, informovala v stredu agentúra Reuters.

15:30 V ruskom meste Orsk musia obyvatelia zbierať dažďovú vodu pre domáce potreby. V meste je už viac ako 2 týždne prerušená dodávka vody.

15:00 Počas konfliktu na Ukrajine zahynulo už vyše 50.000 príslušníkov ruskej armády. Uviedla to v stredu spravodajská televízia BBC s odvolaním sa na svojich redaktorov, nezávislý spravodajský web Mediazona a dobrovoľníkov. Informuje správa agentúry AFP

14:25 Ruské sily sa začali sťahovať z Náhorného Karabachu. Toto sporné územie vlani na úkor arménskych separatistov ovládol po bleskovej ofenzíve opäť Azerbajdžan. Oznámil to v stredu Kremeľ, informuje agentúra AFP.

13:30 Ruský najvyšší súd zrušil v stredu rozsudok a trest vynesený v prípade ruského vedca Valerija Golubkina obvineného z vlastizrady a nariadil konanie nového súdneho procesu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

12:15 Hospodárska budúcnosť Európskej únie s dôrazom na ochranu jednotného trhu a konkurencieschopnosť, ale aj situácia na Blízkom východe, eskalácia napätia medzi Izraelom a Iránom a vojna na Ukrajine sú hlavnými témami dvojdňového mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa uskutočni v stredu a vo štvrtok v Bruseli.

11:28 Ukrajine chýba dostatočná vzdušná obrana na to, aby dokázala zastaviť ruský útok na mesto Černihiv na severe krajiny, ktorý si vyžiadal už desať obetí na životoch. Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina dostala dostačujúce vybavenie pre vzdušnú obranu a ak by bolo odhodlanie sveta vzdorovať ruskému teroru dostatočné," uviedol Zelenskyj na sociálne sieti Telegram.

11:25 Pred mierovou konferenciou o Ukrajine vo Švajčiarsku je potrebné vykonať ešte "veľa práce", vyhlásila v stredu Čína. Ide o reakciu na slová nemeckého kancelára Olafa Scholza, podľa ktorého Peking súhlasil s podporou tejto konferencie. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:04 Najmenej desať ľudí zahynulo a asi 20 bolo zranených pri ruských vzdušných úderoch na severoukrajinské mesto Černihiv. Na platforme Telegram to dnes dopoludnia uviedol prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj. Starosta mesta Oleksandr Lomako o niečo skôr informoval o ôsmich zabitých a 18 zranených. Prvé informácie z mesta hovorili o štyroch mŕtvych. Pátracia a záchranná operácia pokračuje. Úrady prosí obyvateľov, aby darovali krv. Šéf oblastnej správy Vjačeslav Čaus informoval o troch zásahoch v centre mesta.

10:57 Na nadchádzajúcom mimoriadnom samite Európskej rady je pre Slovensko najdôležitejšia garancia, že vojenská pomoc Ukrajine je vecou bilaterálneho charakteru. Vyhlásil to v stredu na zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na samite neočakáva nijaké prekvapenia.

Premiér pripomenul, že samit, ktorý sa uskutoční 17. a 18. apríla, sa bude venovať predovšetkým problematike jednotného trhu a konkurencieschopnosti, ale aj situácii na Blízkom východe a Ukrajine.

9:58 V severnej časti Kazachstanu ďalej pokračuje evakuácia kvôli záplavám, ktoré sú najhoršie za desiatky rokov. Evakuovať sa spolu muselo už 117-tisíc ľudí, oznámilo dnes podľa agentúry Reuters kazašské ministerstvo pre mimoriadne udalosti. Na presun do bezpečia vyzývajú úrady tiež v ruskom Kurgane, ktorý leží neďaleko hraníc s Kazachstanom a kde sa za posledných 24 hodín nebezpečne zvýšila hladina v rieke Tobol.

9:54 Pri ruskom vzdušnom útoku na severoukrajinské mesto Černihiv zomreli najmenej štyria ľudia, oznámil dnes ráno podľa verejnoprávnej stanice Suspilne starosta Oleksandr Lomako. Úrady upozornili na množstvo zranených a prosí obyvateľov, aby darovali krv. Šéf oblastnej správy Vjačeslav Čaus na platforme Telegram informoval o troch zásahoch v centre mesta. Podľa Lomaka Rusi zasiahli "objekty sociálnej infraštruktúry" a ľuďom na mieste pomáhajú záchranári.

9:20 Po ruskom vzdušnom údere na severoukrajinské mesto Černihiv sú mŕtvi a zranení, oznámil dnes ráno na platforme Telegram šéf správy Černihivskej oblasti Vjačeslav Čaus. Presnejšie informácie o obetiach bezprostredne neuviedol. Podľa starostu mesta Oleksandra Lomaka Rusi zasiahli "objekty sociálnej infraštruktúry" a na mieste zasahujú záchranári.

8:35 Dánsko oznamuje balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 313 miliónov dolárov. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

6:57 V metropole autonómneho Čečenska bude štvrť pomenovaná po ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ohlásila podľa ruských médií radnica v Groznom. Nepôjde o novú štvrť, ale vznikne oddelením a premenovaním časti existujúcej štvrte, teraz pomenovanej po Šejchovi Mansúrovi, vojenskom a náboženskom vodcovi, ktorý v druhej polovici 18. storočia viedol severokaukazský odboj proti cárskemu Rusku.

6:23 Zohnať v rámci českej iniciatívy do roka ďalší milión kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu, ako premiér Petr Fiala spomenul vo svojom utorkovom prejave v Spojených štátoch, je realistické. Fiala novinárom v utorok v závere svojej dvojdňovej cesty do USA povedal, že verí, že sa podarí podporu ešte zvýšiť.

6:22 V Bruseli sa začína mimoriadny summit EÚ, na ktorom budú šéfovia štátov a vlád riešiť najmä situáciu na Ukrajine, na Blízkom východe, vzťahy s Tureckom a vo štvrtok potom aj konkurencieschopnosť Európskej únie. Česko bude na rokovaní zastupovať premiér Petr Fiala, ktorý do Bruselu mieri rovno z cesty do Spojených štátov. Summit sa začína večerou a lídri sa ešte pred jeho začiatkom stretnú na slávnostnej recepcii organizovanej belgickým kráľom Philippom. Premiér Fiala má ešte predtým v pláne rokovať v sídle NATO so šéfom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom, holandským premiérom Marekom Ruttom a dánskou predsedníčkou vlády Mette Frederiksenovou.

6:18 Výbuchy sú hlásené v meste Džankoj na okupovanom Kryme v blízkosti vojenského letiska. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Zelenskyj bude žiadať stretnutie Rady NATO-Ukrajina o protivzdušnej obrane

Ukrajinský prezident prirovnal situáciu svojej krajiny k situácii Izraela, ktorý sa v noci na nedeľu stal cieľom masívneho útoku iránskych rakiet a dronov. Ukrajina bude podľa jeho slov od západných krajín žiadať dodanie systémov protivzdušnej obrany a rakiet. Dodal, že obyvatelia Ukrajiny majú právo na ochranu pred terorizmom a pripomenul dlhodobé problémy Kyjeva, ktorým čelí v snahe získať pomoc od svojich spojencov.

Zelenskyj ocenil snahu nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý sa usiluje nájsť riešenie konfliktu. Scholz počas utorkového stretnutia s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu zdôraznil dôležitú úlohu, ktorú Čína zohráva vo svete. Čína je kľúčovým spojencom Ruska a Si Ťin-pching je považovaný za človeka schopného ovplyvniť ruského prezidenta Vladimira Putina, píše DPA.

Čína môže pomôcť obnoviť mier, myslí si Zelenskyj

"Čína nám skutočne môže pomôcť obnoviť spravodlivý mier na Ukrajine a stabilitu v medzinárodných vzťahoch," vyhlásil Zelenskyj. Čína bola, na rozdiel od Ruska, pozvaná na mierový summit vo Švajčiarsku, ktorý sa uskutoční v polovici júna a bude sa na ňom diskutovať o mierovej dohode, pripomína DPA.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v vo februári naznačil, že v určitom bode diskusií by mohlo byť prítomné aj Rusko. Účasť jeho zástupcov však podmienil stiahnutím všetkých ruských jednotiek z územia Ukrajiny ešte pred začiatkom mierových rozhovorov. Kremeľ túto požiadavku označil za "nerealistickú".

Fiala je po rokovaní v Kongrese optimistický ohľadom americkej pomoci Ukrajine

Český premiér Petr Fiala je po utorkových rokovaniach v americkom Kongrese mierne optimistický ohľadom schválenia balíka americkej pomoci Ukrajine. Stretnutia hodnotí ako priateľské a otvorené. Kongresmani podľa Fialu oceňovali úlohu Česka v pomoci Ukrajine, ale aj českú iniciatívu na zháňanie munície pre krajinu napadnutú Ruskom. Fiala to v utorok povedal novinárom v závere svojej dvojdňovej cesty do USA.

Fiala sa stretol so šéfom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom a radom ďalších demokratických i republikánskych členov Kongresu. "Stretol som sa prakticky so všetkými dôležitými ľuďmi, všetky rokovania boli veľmi priateľské a otvorené," konštatoval český premiér.

MIMORIADNY ONLINE Útoky pokračujú:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: X/Petr Fiala)

Balík pomoci vo februári podporil Senát, ale republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho doteraz odmietalo predložiť na hlasovanie. Návrh okrem financií pre iných spojencov zahŕňa tiež viac ako 60 miliárd dolárov (asi 1,4 bilióna korún) pre Ukrajinu. "Po všetkých tých rokovaniach môžem povedať, že som mierne optimistický, pokiaľ ide o schválenie balíka pomoci Ukrajine," povedal Fiala.

Snemovňa reprezentantov by podľa Johnsona mala prerokovať balíky pomoci tento týždeň ako samostatné zákony. Podľa Fialu nezáleží na procese, ale výsledku. "Zvažujú sa rôzne stratégie, ako celkové schválenie dosiahnuť, rozdelenie môže byť jedna z ciest," poznamenal.

Americkí predstavitelia ocenili českú iniciatívu

Americkí predstavitelia podľa Fialu oceňovali Česko aj jeho úlohu v pomoci Ukrajine vrátane iniciatívy, ktorá sa sústredí na zháňanie delostreleckej munície. "Bolo to potešujúce," dodal. Ohľadom kľúčových otázok nepozoroval rozdiely medzi republikánmi a demokratmi, hoci chápe, že vnútropoliticky sú v odlišnej pozícii.

Fiala v Kongrese hovoril aj o jadrovej energetike či dodávkach skvapalneného zemného plynu (LNG). "Ide nám veľmi o to, aby Amerika dlhodobo neobmedzila svoje dodávky LNG do Európy. Je to pre ČR dôležité, aby sme boli ďalej energeticky nezávislí od Ruska a mali dostatok lacného plynu v Európe k dispozícii," vysvetlil. Stretnutia sa týkali aj hospodárskej spolupráce.

Viac o téme: Bojeútok RuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu