Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vážne obavy o život a bezpečnosť princeznej: Rok bez rodiny!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: pixabay)

HAAG - Holandská princezná Amalia kvôli vyhrážkam viac ako rok žila a študovala v Španielsku, informovali holandské médiá. 20-ročná dedička trónu je teraz späť vo vlasti. Dnes sa zúčastnila slávnostnej recepcie pri návšteve španielskeho kráľovského páru v Amsterdame, informovala stanica NOS.

Amalia v októbri 2022 začala študovať politológiu, právo a ekonómiu na univerzite v Amsterdame a bývala na univerzitných internátoch. Princezná ale čelila vyhrážkam, musela sa často skrývať doma a prakticky nemohla vychádzať von. Po niekoľkých týždňoch sa presťahovala do kráľovského paláca v Haagu a monarchia výrazne posilnila bezpečnostné opatrenia na jej ochranu, píše AFP.

Holandský kráľ s manželkou a dcérami
Zobraziť galériu (4)
Holandský kráľ s manželkou a dcérami  (Zdroj: SITA)

Holandský kráľ s dcérou Amaliou
Zobraziť galériu (4)
Holandský kráľ s dcérou Amaliou  (Zdroj: SITA)

Teraz vyšlo najavo, že princezná potom žila v Madride, kde mala podľa NOS väčšiu slobodu pohybu. Bezpečnostná hrozba nateraz poľavila, a tak sa Amalia mohla vrátiť do rodnej vlasti.

Kráľ Willem-Alexander v podcaste Očami kráľa povedal, že situácia "mala veľmi tvrdý dopad" na jeho dcéru a celú rodinu. „Tá neistota, nesloboda, to nie je to, ako chcete svoje deti vychovávať a čo chcete svojim deťom odovzdať," povedal kráľ a dodal, že je na svoju dcéru hrdý za to, ako sa s celou situáciou vysporiadala.

Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia dnes prišli do Holandska na dvojdňovú štátnu návštevu, ktorá sa zameria predovšetkým na ekonomické a kultúrne väzby medzi oboma krajinami. Obaja králi sa popoludní stretnú s predstaviteľmi spoločností, ktoré rozvíjajú vodíkový koridor medzi Amsterdamom a Bilbaom.

 Španielský kráľ Felipe VI a jeho manželka Letizia
Zobraziť galériu (4)
Španielský kráľ Felipe VI a jeho manželka Letizia  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Kráľovská rodinaAmaliaHolandský kráľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu