Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šutaj Eštok sa pustil do ďalšieho stíňania hláv: O funkciu prišiel aj partner prezidentky Zuzany Čaputovej

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) opäť robil čistky. Z funkcií odvolal päticu členov Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie.

Odvolaní členovia Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie mali štatút „osobnosť občianskeho sektora“. Ide o čestnú odbornú funkciu, ktorá je neplatená. Šutaj Eštok odvolal menovite Lauru Dittel z Karpatskej nadácie, Petra Medveďa z Nadácie Ekopolis, Karolínu Mikovú z PDCS, Juraja Rizmana z Post Bellum a Borisa Strečanského z Centra pre filantropiu. Štyria z piatich členov boli pritom do funkcií menovaní ešte za vlády Roberta Fica, respektíve Petra Pellegriniho. Mená osobností, ktoré ich majú nahradiť, známe nie sú a známe nie sú ani dôvody odvolania zmienenej pätice. 

archívne video 

Matúš Šutaj Eštok vysvetľuje diskusiu s medzinárodne hľadaným extrémistom Bombicom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Samotné odvolanie nás neprekvapilo. Je logické, že vláda, ktorá sa nehlási k otvorenému vládnutiu, na všetkých úrovniach odstraňuje občiansku participáciu, obmedzuje finančné zdroje pre mimovládny sektor a nevyberane systematicky útočí na občiansku spoločnosť, nebude mať záujem o našu expertízu. V tejto súvislosti si však treba uvedomiť, že žiadny zákon, žiadne nariadenie ani žiadna zmena politiky či koncepcií, ktoré už schválila alebo ktoré aktuálne navrhuje zmeniť vládna koalícia, obmedzujúce občiansku spoločnosť, neprešli riadnym procesom prerokovania v poradnom orgáne, ktorý si na tento typ spätnej väzby a dialógu medzi štátom a občianskym sektorom zriadila vláda,“ reagoval Peter Medveď. „Odvolali nás - ale zápas pokračuje,“ okomentoval krok ministra vnútra Juraj Rizman.

Opozícia zmeny kritizuje

Opozícia kroky ministra vnútra kritizuje. "Odvolanie 5 členov Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie ministrom vnútra je najlepším príkladom toho, ako funguje vládna koalícia. Ľudia na dôležitých postoch sa vymieňajú nie preto, že by zlyhali, ale preto, lebo sú nepohodlní a profesionálne výsledky práce nehrajú pri rozhodovaní o ich zotrvaní žiadnu rolu. Rada by som pánovi ministrovi pripomenula, že 4 z 5 týchto odvolaných členov nominovali ešte ministri Kaliňák a Saková z jeho materskej strany Smer,“ uviedla Martina Holečková z KDH.

„Táto vláda by chcela pôsobiť ako občianska, ale pravdou je, že sa na občanov pozerá tak akurát z výšky súkromných lietadiel. Dôkazom je aj jej ďalší počin proti občianskemu sektoru, kde z poradného orgánu vlády odvolali bez udania dôvodu 5 osobností, ktoré svoj profesný život zasvätili práci pre verejnosť,“ odkázala poslankyňa Vladimíra Marcinková z SaS a odvolanej pätici poďakovala za ich prácu.

Viac o téme: OdvolanieMinister vnútraJuraj RizmanKarolína MikováMatúš Šutaj EštokBoris StrečanskýLaura DittelPeter MedveďRada vlády pre mimovládne neziskové organizácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu