Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dvíha sa vlna nespokojnosti! So zubnými benefitmi sa môžeme rozlúčiť: Dočkáme sa náhrady?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA - Od mája sa zruší poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach. Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity. To sa medzi ľuďmi stretlo s nevoľou, čo sa prejavuje najmä v komentároch na sociálnych sieťach. Nespokojná je aj Slovenská komora zubných lekárov, s ktorou zmeny nikto nekomunikoval.

"Edukačný potenciál zvyšovania preventívnych prehliadok prostredníctvom zubného benefitu sa vyčerpal, je potrebné ho prehodnotiť a nájsť nové verzie benefitov, ktoré budú zacielené na prevenciu," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Poskytovanie benefitu v súčasnej podobe bude ukončené koncom apríla. "Do tohto dátumu platia individuálne kritériá jednotlivých zdravotných poisťovní pre preplatenie benefitu. Súvisiace žiadosti, ktoré spĺňajú všetky kritériá stanovené príslušnou zdravotnou poisťovňou, budú riadne vybavené," vysvetlilo ministerstvo. Zdroje, ktoré mali zdravotné poisťovne plánované využiť na úhradu zubného benefitu do konca roku 2024, budú presunuté na úhradu inej potrebnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

archívne video

Zuzana Dolinková odpovedá na otázky novinárov po stretnutí s Robertom Ficom počas kontrolného dňa na ministerstve zdravotníctva (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort ozrejmil, že revíziu benefitov navrhol po konzultácii s Ministerstvom financií SR. "Benefity sú financované z toho istého zdroja ako aj zdravotná starostlivosť, to znamená zo zdravotných odvodov a platieb za poistencov štátu. Je preto dôležité, aby uvedené zdroje prinášali maximálnu hodnotu za peniaze pre pacienta," poznamenal.  

SKZL kritizuje zrušenie zubných benefitov zo dňa na deň

Slovenská komora zubných lekárov považuje za neštandardné zrušenie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach zo dňa na deň. Poukazuje na to, že nikto s nimi v tejto veci nekomunikoval. So zmenou podľa nej nebudú spokojní pacienti.

"Vnímame zrušenie zubných benefitov z dvoch pohľadov. Tým prvým je fakt, že už v roku 2018 od prvého nastavenia benefitov zdravotnou poisťovňou sme vyjadrili negatívny postoj, pretože išlo o ďalší administratívny úkon, ktorý zbytočne zaťažoval a zdržiaval poskytovateľa zubnolekárskej zdravotnej starostlivosti. Tým druhým je však pohľad zo strany pacienta, ktorého tieto finančné benefity motivovali k ošetreniu zubov," uviedla komora v stanovisku.

Zubár
Zobraziť galériu (2)
Zubár  (Zdroj: Getty Images)

Benefity podľa nej okrem toho motivovali ľudí aj k účasti na preventívnych prehliadkach u zubného aj všeobecného lekára. Skritizovala, že k rušeniu prichádza "v podstate zo dňa na deň". 

Poisťovne pracujú na príprave nových benefitov

Výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní SR Dajana Petríková deklarovala, že každá zdravotná poisťovňa pracuje na príprave nových benefitov. "Je zrejmé, že zubný benefit naplnil svoj účel a jeho potenciál ďalej zvyšovať účasť na preventívnych prehliadkach sa už vyčerpal. Môžem vás však uistiť, že každá zdravotná poisťovňa pracuje na príprave svojich nových užitočných benefitov pre svojich poistencov," uviedla.

Rozhodovanie treba podľa SaS nechať na zdravotných poisťovniach

Rozhodovanie o benefitoch je podľa SaS potrebné nechať na zdravotných poisťovniach. Poukázali na to poslanci parlamentu Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay (obaja SaS) v reakcii na avizované zrušenie zubných benefitov. Podotkli, že benefity umožňujú zdravotným poisťovniam odlišovať sa a zároveň motivujú pacientov k prevencii. Kompromisom by podľa strany mohlo byť napríklad určiť zdravotným poisťovniam pri benefitoch finančné stropy.

"Nemá to byť rola vlády, nemá to byť rola ministerstva zdravotníctva. Má to byť rola zdravotných poisťovní, či budú mať nejaké benefity, aké budú podmienky čerpania týchto benefitov, koľko komu za dodržanie podmienok zaplatia. Toto má byť výlučne v kompetenciách zdravotných poisťovní, aby sa od seba mohli odlišovať," skonštatoval Szalay.

Bittó Cigániková zdôraznila, že zubný benefit je jedným z najúspešnejších spôsobov, ako motivovať pacienta k účasti na preventívnych prehliadkach. "Omnoho silnejší ako pozývanie na prehliadky, edukácia, strašenie, zvyšovanie ceny na prevencie pre lekárov a podobne," podotkla s tým, že tieto benefity prispeli nielen k zvýšenej prevencii, ale aj k zlepšeniu dentálneho zdravia občanov. Dodala, že tiež išlo o výraznú finančnú podporu pre ľudí na doplatky v stomatológii.

Viac o téme: Zdravotné poisťovneZrušenieZuzana DolinkováBenefit na zuby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu