Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šialenstvo kvôli zubnému benefitu! Citové vydieranie či podvody: Ľudia skúšajú všetko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Oznámenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o zrušení zubného benefitu spôsobilo na Slovensku hotové šialenstvo. Dentálna hygienička nám porozprávala ako ju začali zákazníci citovo vydierať. Niektorí sa neboja snažiť o podvod. Denne má aj viac ako 50 hovorov.

Pred pár dňami Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky oznámilo zrušenie zubného benefitu vo všetkých zdravotných poisťovniach. "Edukačný potenciál zvyšovania preventívnych prehliadok prostredníctvom zubného benefitu sa vyčerpal, je potrebné ho prehodnotiť a nájsť nové verzie benefitov, ktoré budú zacielené na prevenciu," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému Zrušenie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa dentálnej hygieničky, ktorá nechcela byť menovaná, začal ihneď po tomto oznámení obrovský nápor na jej ambulanciu. ”Keď ministerstvo oznámilo zrušenie zubného benefitu začalo hotové šialenstvo. Denne som mala a stále mám 50 zmeškaných hovor. Správy od ľudí mi zaplavujú sociálne siete. Každý chce stihnúť ešte termín do konca apríla, avšak, žiaľ, všetkým sa vyhovieť nedá,” poznamenala pre topky.sk.

Citové vydieranie

Ľudia sa pokúšali rôznymi spôsobmi dosiahnuť svoje a dostať sa ešte poslednýkrát na dentálnu hygienu zadarmo. ”Jedna pani mi dokonca vypisovala každých 5 minút. Vyvolávala do ambulancie, len aby sa jej podarilo ešte stihnúť termín. Ja viem, že keď majú 4-5 detí, tak im to ten rozpočet riadne nabúra, ale teraz nemôžu čakať, že my budeme robiť 24 hodín denne 7 dní v týždni,” s rozhorčením skonštatovala dentálne hygienička.

Šialenstvo kvôli zubnému benefitu!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Obzvlášť náročné pre ňu bolo to, že sa neštítili skutočne pred ničím. Pokúšali sa ju nie len citovo vydierať, ale snažili sa aj o podvod. ”Najhoršie na tom boli citové vydierania. Veď ma poznáte, my k vám chodíme každého pol roka. Nájdete ešte pre nás miesto a podobne. Dokonca mi jedna pani ponúkla, že mi budú strážiť dieťa, kým im všetkým urobím dentálnu hygienu. Stalo sa mi aj, že ma prosili, aby som vytlačila bloček a oni sa dostavia v máji. Čo sme zásadne odmietli.”

Vraciame sa do doby kamennej

S týmto krokom ministerstva nesúhlasí. Podľa nej zubný benefit nespĺňal len edukačný potenciál, ale mnohým rodinám finančne pomáhal. Obáva sa, že nie každý si teraz bude môcť dovoliť zubnú starostlivosť a vrátime sa do doby kamennej. ”Tento krok ministerstva je podľa mňa nesprávny. Vraciame sa týmto do doby kamennej. Vrátime sa tam, ako to bolo pred týmto benefitom. V tom čase rodič prišiel a pokiaľ bol zub pokazený a jeho oprava stála veľa, tak ho dali tým deťom radšej vytrhnúť, pretože na to nemali,” uzavrela dentálna hygienička kriticky.

Šialenstvo kvôli zubnému benefitu!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zubný benefit je v Zdravotnej poisťovni Union a vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni možné využiť len do konca apríla. Výnimkou je zdravotná poisťovňa Dôvera. Tam môžu poistenci požiadať o zubný benefit do konca apríla, avšak zákrok môžu využiť aj v máji. ”Žiadosť je možné podať iba do 30.04.2024. Ošetrenie u zubára môže poistenec absolvovať najneskôr do 30.05.2024, a zároveň najneskôr do 30.05.2024 je potrebné doložiť k podanej žiadosti doklad o zaplatení,” potvrdil hovorca Dôvery.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republikyZubný benefitDentálny hygienik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu