Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sociálna poisťovňa odkazuje: O generálny pardon žiadať nemusíte, svoje kontakty je potrebné aktualizovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA– O možnosti generálneho pardonu bude Sociálna poisťovňa (SP) dlžníkov adresne informovať, a to od konca februára do konca augusta 2023. Je potrebné aktualizovať svoje kontakty, upozornila v stredu SP.

Základnými podmienkami generálneho pardonu je zaplatiť celé dlžné poistné spred 1. júla 2022, a to v období trvania generálneho pardonu od 1. februára do 31. augusta tohto roka. Následne sa na dlžníkov bude generálny pardon vzťahovať automaticky. Zamestnávatelia a zahraničné samostatne zárobkovo činné osoby zároveň musia v uvedenom termíne doručiť chýbajúce mesačné výkazy poistného a príspevkov.

VIDEO Generálny pardon sa môže dotknúť 1,07 milióna subjektov, upozorňuje Krajniak

Generálny pardon sa môže dotknúť 1,07 milióna subjektov, upozorňuje Krajniak (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Na vyrovnanie záväzkov majú dlžníci sedem mesiacov

Na vyrovnanie záväzkov majú dlžníci sedem mesiacov. SP informovala, že všetkým súdnym exekútorom, ktorí vymáhajú pohľadávky, odoslala oznámenie o blížiacom sa zániku pohľadávky na penále a o tom, že v jednotlivých exekučných konaniach môže dôjsť k uplatneniu generálneho pardonu. Ak by mal dlžník vedomosť, že exekútor naďalej vymáha zaniknuté penále, má podľa poisťovne informovať priamo exekútora alebo SP.

Viac informácií môžu klienti nájsť na internetovej stránke Sociálnej poisťovne

Viac informácií môžu klienti nájsť na internetovej stránke SP. Generálny pardon sa týka všetkých dlhov z odvodov, ktoré vznikli voči SP do vlaňajšieho leta. Ide o splatenie istiny výmenou za to, že bude dlžníkom odpustené príslušenstvo, ako napríklad úroky či penále.

Viac o téme: ŽiadosťGenerálny pardonSociálna poisťovňaAktualizovanie kontaktov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu