Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovné prestrelky a vzájomné obviňovania: Otvorený spor medzi inkasnými spoločnosťami a exekútormi sa vyostruje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Predstavitelia Asociácie slovenských inkasných spoločností (ASINS) upozornili, že efektivita exekútorov na Slovensku z roka na rok klesá. Aktuálne platné pravidlá v oblasti exekúcií by sa podľa nich mali zmeniť. Naopak, podľa Slovenskej komory exekútorov (SKE) majú aktivity ASINS jediný cieľ, a to ekonomický prospech vymáhačských firiem.

Efektivita exekútorov minulý rok poklesla o vyše vyše 23 %, čo bolo zrýchlenie oproti predchádzajúcemu roku (-18 %). Upozornili na to v utorok na stretnutí s novinármi predstavitelia Asociácie slovenských inkasných spoločností. Tento stav sa podľa nich následne podpisuje aj pod úspešnosť vymáhania pohľadávok, ktorá bola vlani len na úrovni 4,3 %.

Odvolali sa pritom na výsledky analýzy, ktorú realizujú už tri roky. V aktuálnom ročníku preskúmali viac ako 225.000 exekučných konaní začatých po roku 2018. Pokrýva tak približne 30 % všetkých exekučných konaní a takmer 50 % konaní začatých súkromnými veriteľmi. Jedná sa v najväčšej miere o bankové pohľadávky, ale aj pohľadávky z telekomunikácií, poisťovníctva či služieb. Dáta poskytlo 10 najväčších inkasných spoločností na Slovensku.

 Pôžička otvára nové možnosti v podnikaní.
Zobraziť galériu (3)
Pôžička otvára nové možnosti v podnikaní.  (Zdroj: Getteimyges.com)

Asociácia má v súvislosti s výsledkami analýzy aj skúseností z praxe výhrady k pravidlám o náhodnom výbere exekútorov, ktoré platia od roku 2017. Aj keď táto myšlienka nebola zlá, prax podľa ASINS odhalila viaceré nedostatky tohto systému.  

"Na Slovensku už niekoľko rokov pretrvávajú výrazné rozdiely v efektivite jednotlivých exekútorských úradov. Najmenej efektívni exekútori vymáhajú v priemere menej ako polovicu z toho, čo najefektívnejší exekútori v danom kraji pri rovnakom počte prípadov. Ak teda veritelia nebudú mať toľko šťastia, že im bude pridelený efektívny exekútor, ktorý ich pohľadávku vymôže, k peniazom sa možno vôbec nedostanú," upozornil prezident ASINS Martin Musil.

Podľa exekútorov sleduje ASINS ekonomický prospech vymáhačských firiem

Dlhodobé aktivity Asociácie slovenských inkasných spoločností majú podľa Slovenskej komory exekútorov jediný cieľ, a to ekonomický prospech vymáhačských firiem. Ich konečným cieľom je zvrátiť súčasný protikorupčný model náhodného elektronického prideľovania exekúcií a vrátiť sa k starým poriadkom, reagovala SKE na utorkové vyjadrenia ASINS, podľa ktorých efektivita exekútorov na Slovensku klesá a systém náhodného výberu exekútorov má nedostatky.

"Spôsob náhodného elektronického prideľovania exekúcií napadla na Ústavnom súde Slovenskej republiky tri dni pred parlamentnými voľbami skupina 31 poslancov parlamentu. Súčasné aktivity ASINS smerujú podľa nás predovšetkým k tomu, aby mediálnou aktivitou ovplyvnili rozhodovania Ústavného súdu," uviedla SKE.

Údaje zverejňované ASINS považujú exekútori za klamlivé a zavádzajúce. Pri exekúciách, ktoré trvajú päť rokov, je podľa nich medziročné porovnávanie vymožiteľnosti irelevantné a účelové.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"Tvrdenie inkasných spoločností, že časť exekútorov nevymáha zverené exekúcie a vyčkáva na vyfakturovanie paušálnych výdavkov oprávnenému, je úplným nezmyslom," zdôraznila SKE. Tieto výdavky podľa komory dlhé roky nepokrývali ani len náklady, ktoré súdny exekútor mal v súvislosti s vedením exekučného spisu.

"Odmena exekútora sa odvíja od toho, čo skutočne vymôže pre veriteľa - preto sedieť a čakať so založenými rukami na paušálne výdavky by mohol len úplný ekonomický diletant," dodala SKE. Náhodné prideľovanie exekúcií bola podľa komory spoločensky prospešná, systémová a najmä protikorupčná zmena.

Reakcia ASINS na seba nenechala dlho čakať

Asociácia slovenských inkasných spoločností sa dôrazne ohradzuje voči vyjadreniam Slovenskej komory exekútorov. "Komora sa vo svojej reakcii na analýzu efektivity exekútorov, realizovanú nezávislou agentúrou, snaží spochybniť transparentné a overiteľné štatistiky a zároveň sa snaží očierniť samotné inkasné spoločnosti namiesto toho, aby predložila konkrétne dáta a vecné argumenty,“ píše v stanovisku ASINS.

"Mrzí nás, že Komora ako profesijná organizácia, ktorej cieľom by malo byť, okrem iného, sledovať aj výkon jej vlastných členov, namiesto konštruktívnej debaty a prezentovania podložených faktov zachádza do osočovania a útočí na spoločnosti, ktorým ide predovšetkým o to, aby sa veritelia a medzi nimi aj štát domohli svojich oprávnených pohľadávok.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu