Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Meteorológovia varujú pred silným vetrom: V týchto oblastiach bude fúkať najsilnejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na hrebeňoch Tatier. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Brezno, Banská Bystrica a Tvrdošín výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách. Do pondelkového (7. 12.) rána vydal SHMÚ aj výstrahu druhého stupňa pred vetrom v okresoch Levice a Malacky. Meteorológovia o tom informujú na svojom webe.

V spomínaných okresoch severného a stredného Slovenska sa na hrebeňoch Tatier miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 až 100 kilometrov za hodinu alebo krátkodobo v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu. Rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo. Výstraha platí do pondelka 7. decembra do 9.00 h.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk  

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí podľa meteorológov do pondelkového dopoludnia vo všetkých samosprávnych krajoch, s výnimkou Košického. Rovnako do pondelkového rána vydal SHMÚ aj výstrahu druhého stupňa pred vetrom v okresoch Levice a Malacky. V týchto okresoch sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 55 až 65 kilometrov za hodinu a v nárazoch do 90 kilometrov za hodinu. V niektorých okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského, Prešovského a Žilinského kraja platí výstraha prvého stupňa pred vetrom. Platí do pondelka do 12.00 h.

Výstrahy pred vetrom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ upozorňuje na smogovú situáciu v Jelšave a okolí spôsobenú zvýšeným rozptylom častíc PM10. Meteorológovia informujú, že v predchádzajúcich hodinách došlo v okolí Šale k prekročeniu informačného prahu pre PM10, nenastali však podmienky pre vydanie upozornenia na smogovú situáciu. V najbližších 24 hodinách sa očakáva zlepšenie rozptylovej situácie.

Viac o téme: PočasieVietorVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu