Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci objavili staroveký ekosystém plný dinosaurích stôp: To, čo zistili o arktických druhoch, im vyrazilo dych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALJAŠKA - Na úpätí pohoria De Long na Aljaške vedci objavili starobylú, doteraz neobjavenú lokalitu, ktorá je plná dinosaurích stôp a ďalších skamenelín. Podľa vyhlásenia Aljašskej univerzity je toto nálezisko ako okno do prekvitajúceho kriedového ekosystému, obývaného pravekými živočíchmi všetkých veľkostí.

Vo formácii Nanushuk pod pohorím Mountains De Long na Aljaške objavili vedci skamenené stopy, pne stromov a výkaly, ktorých vek odhadujú na sto miliónov rokov. Doteraz neobjavený ekosystém tak odkrýva pohľad do vzdialenej histórie našej planéty. Paleontológovia skúmali lokalitu v rokoch 2015 až 2017. Našli 75 stôp mäsožravých a bylinožravých dinosaurov. „Toto miesto bolo priam šialene bohaté na dinosaurie stopy,“ uviedol šéf tímu Anthony Fiorillo, výkonný riaditeľ Prírodovedného múzea Nového Mexika, vo vyhlásení. „Bolo to, ako keby sme sa prechádzali lesom spred miliónov rokov,“ dodal.

Jeho tím prezentoval svoje zistenia v štúdii uverejnenej v časopise Geosciences. Formácia Nanushuk je stará približne 94 až 113 miliónov rokov. Väčšinu stôp (59 percent) v nej zanechali dvojnohé bylinožravé dinosaury, takzvané ornitopódy. Do tejto skupiny patria napríklad aj pachycefalosaury, známe ako hrubohlavé dinosaury, ale autori štúdie ich neidentifikovali. Stopy štvornohých bylinožravých ornitopódov tvorili 17 percent. Niektoré z nich patrili druhu ceratopsidy, ktorý je známy pod názvom rohaté dinosaury a patrí k nim aj trojrohý triceratops.

Ekosystém hostil aj mäsožravcov, pričom deväť percent stôp zanechali prevažne teropódy. Autori poznamenali, že boli medzi nimi napríklad suskityrannus, tyrannosaurus mini rex a timurlengia. Posledných 15 percent objavených stôp patrilo pobrežným vtákom. Takmer polovica žijúcich druhov Severnej Ameriky hniezdi počas teplých mesiacov v Arktíde. 

Vedci objavili staroveký ekosystém
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tím tiež využil tento útvar na získanie ďalších informácií o teplom a vlhkom podnebí v dávnej Arktíde. Výpočtom priemerných ročných zrážok z úlomkov dreva zistili, že arktické dinosaury žili v podobnom podnebí, aké má súčasná južná Florida. „Teplota bola oveľa vyššia ako dnes, a čo je možno ešte zaujímavejšie, veľa pršalo,“ povedal Fiorillo. „Analyzované vzorky naznačujú, že to približne zodpovedá súčasnému Miami. To je dosť podstatné,“ dodal.

Viac o téme: VýskumDinosauryAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu