Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Poľský parlament hlasoval proti zákazu interrupcií: Búrlivá diskusia aj medzi Slovákmi

Protest žien proti zákazu interrupcií v Poľsku Zobraziť galériu (2)
Protest žien proti zákazu interrupcií v Poľsku (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský parlament by sa mohol už čoskoro prestať zaoberať návrhom na sprísnenie zákona o interrupciách, na základe ktorého by boli takéto zákroky v Poľsku úplne zakázané. Agentúra DPA to uviedla po tom, ako členovia príslušného výboru hlasovali v stredu večer počas narýchlo zvolaného zasadnutia za odmietnutie takejto zmeny, čo však musí ešte potvrdiť celá dolná komora.

Poslanecká snemovňa, v ktorej má absolútnu väčšinu vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), pritom navrhovanú úpravu koncom septembra podporila v prvom čítaní, čo vyvolalo v Poľsku masové protesty. Poslanci poľského parlamentu dnes drvivou väčšinou odmietli sporný návrh na sprísnenie zákona o interrupciách, na základe ktorého by boli takéto zákroky v Poľsku úplne zakázané. Proti návrhu podľa agentúry AP hlasovalo 352 poslancov, zaň sa ich vyjadrilo 58.

Protest žien proti zákazu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Premiérka Beata Szydlová v utorok pripomenula, že nejde o iniciatívu jej kabinetu, na čo v stredu minister vedy a vysokého školstva Jaroslaw Gowin potvrdil, že vláda úplný zákaz interrupcií nepodporí. Stredajšie rozhodnutie parlamentného výboru vychádzalo z požiadavky poslanca PiS Witolda Czarneckého. Odporcovia návrhu privítali rýchlu reakciu vlády ako úspech, ktorý priniesli ich protesty.

Návrh vychádzajúci z občianskej iniciatívy Stop interrupciám predpokladá, že vykonávanie umelých potratov bude v Poľsku úplne zakázané a prípadné porušenie lekármi či tehotnými ženami sa bude trestať väzením. Poľská legislatíva v predmetnej oblasti je pritom už teraz jednou z najprísnejších v Európe.

Poľský zákon o interrupciách vyvolal v europarlamente búrlivú diskusiu 

Búrlivú diskusiu vyvolala v stredu v Európskom parlamente (EP) rozprava o sprísnení zákona o interrupciách v Poľsku. Kým časť poslancov tvrdila, že europarlamentu neprináleží venovať sa tejto téme, mnohí europoslanci kritizovali poľský zákon za to, že zasahuje do práv žien. Rozpravu otvorila eurokomisárka pre spravodlivosť a rodovú rovnosť Věra Jourová. V mene Európskej komisie (EK) vyhlásila, že Únia nemôže zasahovať do tvorby národnej legislatívy v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia.

Hoci časť poslancov stanovisko EK privítala, väčšina zákonodarcov vyslovila názor, že EP môže rokovať o akejkoľvek otázke. Slovenský europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) označil poľský návrh zákona za svojvôľu politikov a obáva sa, že by mohol vyvolať "potratovú turistiku", korupciu a zvýšenú úmrtnosť. Jeho kolega Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA) zase tvrdil, že situáciou v Poľsku by sa nemal zaoberať EP, pretože je to vnútorná záležitosť Varšavy.

Návrh zákona o úplnom zákaze interrupcií vyvolal v Poľsku rozsiahle protesty, keď ho koncom septembra podporila dolná komora parlamentu. Poľský minister vedy a vysokého školstva Jaroslaw Gowin v stredu vyhlásil, že vláda zákon nepodporí. Podobne sa vyjadril aj predseda hornej komory poľského parlamentu Stanislaw Karczewski. Legislatívny návrh vypracovala občianska iniciatíva Stop interrupciám.

Chce ním dosiahnuť úplný zákaz vykonávania umelých potratov v Poľsku a jeho prípadné porušenie lekármi či tehotnými ženami trestať väzením. Poľská legislatíva v predmetnej oblasti je pritom už teraz jednou z najprísnejších v Európe. Interrupciu povoľuje len v prípade, keď tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie ženy, keď je tehotenstvo následkom trestného činu - incestu či znásilnenia - alebo v prípade poškodenia plodu.

Viac o téme: ParlamentHlasovaniePoľskoZákaz interrupcií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu