Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zeman: Ak by Rusko pokračovalo v expanzi, bol by som za najostrejšie sankcie

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v tradičnej rozhlasovej relácii Hovory z Lánov v nedeľu povedal, že by bol za čo najostrejšie sankcie Západu a zásah NATO, ak by Rusko pokračovalo v expanzii aj na územie východnej Ukrajiny, informoval server Novinky.cz.

"Krym, nech budeme verbálne deklarovať čokoľvek, nebude Ukrajine v dohľadnom čase vrátený. A západné mocnosti, respektíve Európska únia (EÚ), sa s tým musia zmieriť," vyhlásil Zeman s tým, že sa pripojenie Krymu k Rusku snaží pochopiť s ohľadom na "hlúpe" rozhodnutie Nikitu Chruščova z roku 1954 darovať polostrov Ukrajine, ako aj vzhľadom k tomu, že si to väčšina tamojšieho obyvateľstva evidentne želala," citoval Zemana web Novinky.cz.    

"Ale aj pre mňa, a to nie som nijaký jastrab, je akási red line anexia alebo pokus o anexiu východnej časti Ukrajiny. Tu by som sa skutočne zmenil z holubice na človeka, ktorý by volal po veľmi tvrdých sankciách, pretože to už by bola reťazová reakcia, ktorá by zasiahla na územie zvrchovaného štátu. Tej časti, ktorá si vydobyla samostatnosť a je tejto samostatnosti hodná," uviedol ďalej Zeman.

"Vo chvíli, keď sa Rusko rozhodne rozšíriť svoju teritoriálnu expanziu na východ Ukrajiny, prestáva zábava. A tu by som sa prihováral nie len za čo najostrejšie sankcie EÚ, ale dokonca aj za, povedzme, vojenskú pripravenosť Severoatlantickej aliancie napríklad tým, že by vojská NATO vstúpili na ukrajinské územie," spresnil český prezident.

Zeman povedal aj to, že podporuje federalizáciu Ukrajiny. "Federalizácia Ukrajiny by nebola ničím škodlivým. Máte federálne Nemecko, USA, Švajčiarsko," pripomenul. Istá decentralizácia a autonómia by podľa neho mohla situáciu na Ukrajine upokojiť.

Za chybný krok, ktorý prispel k rozdúchavaniu konfliktu prezident považuje jazykový zákon, ktorý znemožnil ruskojazyčným Ukrajincom používať v úradnom styku materinský jazyk. "Neviem, ktorý blázon ho vymyslel," vyhlásil Zeman. "Napriek tomu, že bol nakoniec vetovaný, regionálne inštitúcie ho občas aplikujú, a tým konflikt zbytočne eskalujú," domnieva sa český prezident.

Čo sa týka miery demokratizácie v Rusku, Zeman namiesto izolácie Moskvy odporúča naopak čo najslobodnejší prístup a zamedzenie dojmu obkľúčenej pevnosti. "Nevracajme sa k studenej vojne a cynicky povedané vykonávajme ideologickú diverziu," dodal podľa servera Novinky.cz český prezident Miloš Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu