Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zeman: O ochranu Rusov v Karlových Varoch tiež nikto nestojí

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - V prípade ďalších vojenských zásahov Ruska na území Ukrajiny by malo zasiahnuť NATO. Názor, ktorý český prezident Miloš Zeman prezentoval už v nedeľu 6. apríla v rozhlasovej relácii Hovory z Lánov, mieni na štvrtkovom stretnutí vyjadriť aj pred generálnym tajomníkom aliancie Andersom Foghom Rasmussenom.

Nároky menšín podľa Zemana nesmú byť preceňované. Ochranu Rusov v Karlových Varoch by si tiež nikto neželal, dodal so zveličením prezident. Citoval ho spravodajský portál Novinky.cz.

"Áno, samozrejme, že ho zopakujem. Pretože si myslím, že niečo iné je obsadenie Krymu, ktorý nikdy k Ukrajine nepatril (...) a niečo úplne iné je vpád na územie suverénneho štátu," povedal dnes Zeman na otázku, či bude svoj víkendový výrok opakovať aj šéfovi NATO.

Podľa Zemana nemožno v zahraničnej politike neustále argumentovať nárokmi menšín. Vo svete by sa tým spustila reťazová reakcia. "No a dovedené ad absurdum - to by Rusi mohli žiadať aj ochranu svojich občanov v Karlových Varoch, a to by si asi nikto z nás neželal," uviedol Zeman podľa webu Novinky.cz.

Je známe, že v svetoznámom českom kúpeľnom meste sa usadilo mnoho Rusov, ktorí tam kúpili množstvo nehnuteľností a podnikajú tam.

Šéf NATO bude podľa predpokladov vo štvrtok lobovať v Prahe za zvýšenie českých výdavkov na obranu. Podľa spoločného záväzku by členské krajiny NATO mali vynakladať najmenej dve percentá hrubého domáceho produktu na armádu. Česko však dáva na obranu len o niečo viac ako jedno percento. Zeman vyhlásil, že je za zvýšenie obranných výdavkov, ak budú vynaložené "efektívne".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu