Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Porošenko žiada o vyslanie mierotvorcov na východ Ukrajiny

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV — Ukrajinský prezident podpísal dekrét umožňujúci Kyjevu podať formálnu žiadosť o rozmiestnenie mierotvorcov vo východoukrajinských regiónoch, kde ukrajinské sily bojujú proti Ruskom podporovaným separatistom. Úrad Petra Porošenka v pondelok uviedol, že žiadosť o vyslanie kontingentu mierotvorcov odovzdá OSN a EÚ.

Úrad neuviedol detaily zloženia mierovej misie ani čas jej vytvorenia. Rusko však túto myšlienku zásadne odmieta. Vysokí predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v piatok potvrdili, že rozsah bojových operácií v celej konfliktnej zóne sa v uplynulých dňoch výrazne znížil a znepriatelené strany tiež sčasti stiahli ťažké zbrane v súlade s mierovou dohodou z prvej polovice februára.

Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko však cez víkend vyjadril presvedčenie, že separatisti chystajú ďalšiu ofenzívu, pričom ako hlavné ciele označil strategický prístav Mariupoľ pri Azovskom mori a mesto Artemivsk ležiace severne od Donecka. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva od začiatku konfliktu na východe Ukrajiny zaevidoval už viac ako 6000 mŕtvych.

 

Porošenko žiada o vyslanie
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu