Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rusko spustilo útok na plynárenské zariadenia, ktoré zabezpečujú dodávky do EÚ, tvrdí Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

KYJEV - Dnešný vzdušný útok ruských síl na energetickú infraštruktúru Ukrajiny cielil na plynárenské zariadenia, ktoré sú dôležité pre dodávky do Európskej únie. Podľa agentúry Reuters to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa skoršieho vyhlásenia ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka dnes Rusko útočilo na energetické ciele v Dnepropetrovskej, Ivano-Frankivskej a Ľvovskej oblasti. Ukrajinské sily podľa Kyjeva zostrelili 21 z 34 ruských rakiet a striel s plochou dráhou letu. 

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 793 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinská spoločnosť Naftohaz v rannom vyhlásení uviedla, že pri dnešnom útoku na jej plynárenské zariadenia nebol nikto zranený a že útok "nebude mať vplyv na poskytovanie služieb ukrajinským spotrebiteľom ani zákazníkom skupiny".

Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Rozsiahle škody utrpeli najmä tepelné elektrárne a prenosová sústava. Cieľom útokov boli v minulosti tiež podzemné zásobníky plynu, ktoré sú v hĺbke aj niekoľkých stoviek metrov umiestnené na západnej Ukrajine. Ukrajina má väčšie skladovacie kapacity ako ktorákoľvek iná krajina na západ od Ruska a aktívne sa snaží prinútiť európskych obchodníkov, aby tam uskladňovali svoje zásoby.

Viac o téme: VojnaVolodymyr ZelenskyjRusko-ukrajinský konflikt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu